Utrecht volgens Paul de Brabander van dB’s | De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Paul de Brabander van dB’s | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Paul de Brabander van dB’s

Utrecht volgens Paul de Brabander van dB’s
Paul de Brabander. Foto: Robert Oosterbroek
Paul de Brabander (60) is oprichter en eigenaar van dB’s: een ‘muzikale broedplaats’ met zeventien ingerichte oefenstudio’s, een concertzaal en een café in het CAB-gebouw. Het gebouw is industrieel erfgoed en staat in de Cartesiusdriehoek in Zuilen, waar de komende jaren allerlei ontwikkelingen zijn. De dB’s wordt dit jaar 25, een mooi moment om Paul te vragen naar de toekomst van het podium en waar hij de leukste avond in de stad beleeft.

Paul de Brabander (60) is oprichter en eigenaar van dB’s: een ‘muzikale broedplaats’ met zeventien ingerichte oefenstudio’s, een concertzaal en een café in het CAB-gebouw. Het gebouw is industrieel erfgoed en staat in de Cartesiusdriehoek in Zuilen, waar de komende jaren allerlei ontwikkelingen zijn. De dB’s wordt dit jaar 25, een mooi moment om Paul te vragen naar de toekomst van het podium en waar hij de leukste avond in de stad beleeft.

Hoe ben je op het idee voor dB’s gekomen?

“Ik heb tien jaar bij Tivoli gewerkt tot 1992 ongeveer. Daar was ik vanuit de kraakbeweging betrokken bij geraakt. We zijn toen met zeven of acht mensen de staff gaan vormen, zonder het eigenlijk zelf te beseffen. Dat was een hele leerzame tijd. We waren allemaal 23 of 24 jaar oud en regelden gewoon met heel veel vrijwilligers alles voor Tivoli Oudegracht. Het was echt een doe-het-zelf-beweging. Toen ik daar stopte kwam ik erachter dat mijn hele netwerk muziek was. Zo wist ik dat er behoefte was bij muzikanten om goede oefenruimtes te hebben. De bestaande ruimtes waren vochtige kelders zonder apparatuur, met een slechte wc of geen verwarming. Jim van Seumeren, hij werkt hier nu nog steeds, is zelf muzikant en vertelde dat hij naar Amsterdam ging om te oefenen. Daar kon hij gewoon aankomen, zijn gitaar inpluggen en spelen. Ik dacht: zoiets heeft ook hier wel kans van slagen.”

Waarom ben je dB’s begonnen?

“Bij Tivoli was ik klaar met overleggen en me aanpassen. In zo’n proces als bij Tivoli ga je mee met dingen waar je het niet mee eens bent. En op een gegeven moment kom je ergens uit en denk je: dit is helemaal niet wie ik ben en wat ik wil. Ik moest geen democratische omgeving meer hebben: ik wilde gewoon de baas zijn. Mijn hoofddoel is geweest om onafhankelijk mijn geld te gaan verdienen. Op een leuke manier. En dat is nog steeds aan de gang. Die onafhankelijkheid is voor mij het belangrijkste dat er is. Ik ben natuurlijk afhankelijk van mijn medewerkers en zoek altijd naar veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor iedereen hier. Dat moet denk ik de basis zijn van elk bedrijf. En dat was ik natuurlijk ook gewend vanuit Tivoli.”

Hoe ziet de toekomst van dB’s eruit?

“De toekomst is afhankelijk van wat hier mogelijk blijft. Iedereen zegt dat we van belang zijn voor de stad en wilt dat we blijven. Nu is de vraag: kan het en hoe doen we dat? Er zijn veel plannen voor dit gebied en die zijn al vrij ver uitgewerkt (zie kader, red.). We hopen dat we er zicht op krijgen. We kunnen waarschijnlijk niet op de huidige manier hier blijven, omdat het pand heringedeeld wordt. Allemaal heel mooi, maar het is mooier als we nog een beetje kunnen groeien. En er zijn partijen die allerlei dingen doen op het gebied van muziek, zoals lesgeven. Als dat soort organisaties allemaal in dezelfde omgeving komen, dan krijg je een betere verbinding van alles wat met muziek te maken heeft. Daar kunnen we ook een rol in spelen. Maar eerst eens kijken wat hier mogelijk is, dat zal binnen twee jaar duidelijk zijn.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht?

“De Komijnen in de Kargadoor is altijd verrassend. Het wordt één keer per maand georganiseerd door een jongen die mondharp speelt en tekent: Danibal. Hij wilde iets doen waar mensen met allerlei talenten voor vijf of tien minuten kunnen optreden. Het is een soort open podium. Elke keer als je er komt zie je ook een aantal dingen die misschien niet zo leuk zijn en waarvan je blij bent dat ze voorbij zijn, maar het is een leuke en afwisselende avond.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht?

“Plato aan de Voorstraat, al kom ik er zelden. Het is een muziekwinkel die nog bestaat uit de oude tijd en waar ze altijd liefde voor muziek hebben gehad. Dit is nog steeds een zaak waar muziek voor de mensen die er werken heel belangrijk is. Het is een persoonlijke zaak.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“In Taplokaal Gist, Café DeRat en dB’s natuurlijk. Ik woon bijvoorbeeld niet zo ver bij Café DeRat vandaan en kom er al een jaar of tien. Het heeft echt die huiskamersfeer. Er staat vaak maar één iemand achter de bar.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Motorpsycho in 2008 en The Fall in 1983. Ik heb ze allebei in Tivoli gezien. The Fall is mijn favoriete bandje of all times. Ze bestaan niet meer, want de zanger is overleden. Motorpsycho komt binnenkort weer naar Tivoli. Dat zijn muzikanten die samen een soort jammende muziek maken. Je ziet ze communiceren tijdens het optreden: dan gaat de één wat doen en dan moet de ander daarin mee. En dat gaat steeds door. Het blijft het nummer, maar er zijn bij elk optreden weer andere variaties. En dat vind ik veel spannender om naar te kijken. Ik ga er trouwens binnenkort ook weer heen.”

Utrecht is…

“… dé muziekstad van Nederland.”


dB’s als centrum in Cartesiusdriehoek van de toekomst

De muzikale broedplaats dB’s ligt in de Cartesiusdriehoek. Een gebied dat de komende jaren flink wordt verbouwd. Het voormalige rangeer- en werkterrein van de NS, langs de Cartesiusweg, moet een duurzame, groene stadswijk worden met veel voorzieningen en 2.600 nieuwe woningen.

Het doel is dat de Cartesiusdriehoek een van de de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijken van Nederland wordt. In het plan is aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en voor duurzame (deel-)mobiliteit. De wijk krijgt verschillende woningtypes voor uiteenlopende doelgroepen. Ongeveer een kwart van de ongeveer 2.600 woningen is bestemd voor sociale huur.

De ontwikkelaars starten met de realisatie van een deel van de nieuwe buurt, inclusief de herontwikkeling van het CAB-gebouw. CAB staat voor Centraal Autoherstel Bedrijf en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s een van de huurders. De buitenkant van het pand blijft staan, de binnenkant gaat op de schop voor herinrichting.

Bovenop het monument, waar ook bierbrouwerij Oproer is gevestigd, moet een nieuw torengebouw komen. Het CAB-gebouw was voorheen een busremise en werkplaats van de NS en moet in de toekomst de ontmoetingsplaats van de buurt worden. Er komen maatschappelijke en commerciële voorzieningen voor onder andere sport, cultuur, horeca en winkels.

Naast station Utrecht Zuilen komt een woonconcept van Portaal. Daarnaast hebben verschillende investeerders al getekend voor huurwoningen in verschillende bouwblokken. Ook is er ruimte voor een aanzienlijk aandeel koopwoningen. In totaal worden 750 woningen in deze fase gerealiseerd, waarvan circa tweederde huur en de rest koop. De start van de bouw van deze fase is voorzien in 2021.

In de periode 2022-2026 worden de overige fasen gerealiseerd, waaronder de verdere aanleg van een park en de groene lus aan de buitenzijde van het gebied, met ruimte voor ontspanning, natuurontwikkeling en klimaatadaptatie.

2 Reacties

Reageren
  1. Marcel Hubregtse

    Iedereen met een hart voor muziek behoort ooit eens bij dB’s geweest te zijn. Qua bar is het ook geweldig. Vooral voor de liefhebber van speciaalbier. Eettechnisch is het aan het eind van de week ook zeer smakelijk met Rock Roots Kitchen. Ben blij dat ik op loopafstand van deze geweldige locatie woon.

  2. GeeWee

    Jammer dat CAB Rondom niet kan blijven zoals het is. Met een jarenlange verbouwing en een woontoren met NIMBY’s erbovenop zie ik de toekomst voor dB’s somber in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).