Persoon stapt op deze nieuwe muurschildering in Utrecht voorzichtig weer naar buiten Persoon stapt op deze nieuwe muurschildering in Utrecht voorzichtig weer naar buiten

Persoon stapt op deze nieuwe muurschildering in Utrecht voorzichtig weer naar buiten

Persoon stapt op deze nieuwe muurschildering in Utrecht voorzichtig weer naar buiten
Foto: Bram van Toor
Munir de Vries heeft een nieuwe muurschildering gemaakt op de hoek van Abstederdijk en de Oosterspoorbaan in Utrecht. Het idee voor het werk is verzonnen door leerlingen van het St. Bonifatiuscollege, waar de kunstenaar vervolgens zijn eigen draai aan heeft gegeven.

Munir de Vries heeft een nieuwe muurschildering gemaakt op de hoek van Abstederdijk en de Oosterspoorbaan in Utrecht. Het idee voor het werk is verzonnen door leerlingen van het St. Bonifatiuscollege, waar de kunstenaar vervolgens zijn eigen draai aan heeft gegeven.

“We zien een persoon die voorzichtig de buitenwereld betreedt”, vertelt De Vries. “Ik heb eerder dit jaar een workshop gegeven aan de leerlingen van het Bonifatiuscollege en heb hen destijds gevraagd wat zij belangrijk vinden in de wereld. Daar kwam heel erg naar voren dat zij de Pride heel inspirerend vonden omdat tijdens dat evenement iedereen zichzelf kan zijn.”

De leerlingen van de Utrechtse school hebben vervolgens allerlei tekening gemaakt die De Vries heeft meegenomen in het ontwerp voor zijn muurschildering. “Ik heb het idee van ‘uit de kast komen’ breder getrokken. Begin dit jaar werden bijvoorbeeld de meest strenge coronamaatregelen opgeheven en bleek alles opeens weer te kunnen. Ik merkte dat niet iedereen vanaf moment één weer de drukte opzocht, maar dat mensen hun eigen tempo hadden.”

Universeel

Daarnaast kunnen mensen deze muurschildering volgens de Utrechtse kunstenaar ook koppelen aan mentale gezondheid, waarbij iemand voorzichtig weer nieuwe dingen probeert. “Of aan andere belangrijke momenten zoals een meeting waarbij veel op het spel staat en iemand de onbekende ruimte binnenkomt. Ik heb het met andere woorden universeel proberen te houden.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Ook het personage dat is afgebeeld op het werk kan zowel een man als vrouw zijn. “Ook dat speelt heel erg in deze tijd. Wat is mannelijkheid en wat is vrouwelijkheid, en wat is vervolgens het belang daarvan? Ik denk overigens dat dit figuur iets meer op een man lijkt en dat komt denk ik omdat ik zelf een man ben.”

MasterPeace

De Vries is niet de initiatiefnemer van het kunstwerk. De wereldwijde Stichting MasterPeace, die ook in Utrecht zit, probeert via onder meer sport en kunst jongeren en volwassenen bijeen te brengen en iets te laten doen voor de samenleving. Zij hebben dan ook in het kader van Utrecht 900 de graffiti-workshop op het St. Bonifatiuscollege georganiseerd, waar De Vries een van de gastdocenten was. Uiteindelijk komen er op basis van die colleges meerdere muurschilderingen in de stad.

11 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Prachtig werk. Een aanwinst.

 2. Wendy

  Leuke muurschildering

 3. Bromsnor

  Mooi hoor, maar is Bromsnor de enige die vindt dat de arm en de hand uit de verte op een penis lijken? Of is dat Bromsnors “dirty mind” die hem opspeelt.

 4. Afzal R.

  NOG MEER onrust in de straat

 5. Scherpschutter

  Afschuwelijk in ieder opzicht.

 6. Theo

  Gelukkig komt @Scherpschutter toch alleen zijn zolderkamer af om nieuwe azijn te halen bij de dorpskruidenier van Stadskanaal. Hij hoeft zich er dus verder niet aan te ergeren. Zal een enorme opluchting zijn voor hem (en op een andere manier een opluchting voor Utrecht).

  Ik vind het best een leuke schildering, past mooi bij een van de grote thema’s van het middelbaar onderwijs.

 7. Realist

  @Theo. Het failliet van het onderwijs… Die moeten zich gewoon weer met grote thema’s als taal & literatuur, wiskunde, natuur & techniek of economie bezighouden.

 8. Fhv

  Deze kunstenaar zou geen plek in Utrecht moeten hebben. Bewoners aan de Croeselaan hebben het dagelijks over hoe ongelooflijk lelijk de muur schilderingen daar is.

  We hebben duidelijke stads schilders die weten om te gaan met plek waar ze aan het schilderen zijn (janisdeman,en mijn persoonlijke favoriet De strakke hand).

  Wat een gedrocht.

 9. Peter van Zoest

  De Eftelingisering van Utrecht prangend in beeld gebracht.

 10. Klaasjan

  Bij de planning van nieuwe muurschilderingen voortaan eerst toestemming vragen aan een kunsthistoricus in Stadskanaal.

 11. eemke

  Prachtig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).