Piet Paris stelde collectie ‘Mode, de musical’ samen: “Het modedepot was de hemel voor mij” | De Utrechtse Internet Courant Piet Paris stelde collectie ‘Mode, de musical’ samen: “Het modedepot was de hemel voor mij” | De Utrechtse Internet Courant

Piet Paris stelde collectie ‘Mode, de musical’ samen: “Het modedepot was de hemel voor mij”

Piet Paris stelde collectie ‘Mode, de musical’ samen: “Het modedepot was de hemel voor mij”

Dat mode niet oppervlakkig hoeft te zijn, kan niemand anders dan mode-illustrator Piet Paris het beste laten zien. In het Centraal Museum opent zaterdag de tentoonstelling ‘Mode, de musical’, samengesteld door de mode-illustrator. Hij is zeer perfectionistisch te werk gegaan, en het resultaat is een gelaagde tentoonstelling waar tegenstelling de rode draad is.

In de tentoonstelling worden we meegenomen in het verhaal van Chantal en Simone, twee zussen met een totaal andere smaak. Chantal houdt van gezellig, barok en kleuren, terwijl Simone van modern, abstract en minimalistisch houdt. Spiegeling, symmetrie en het verschil tussen hard en zacht zien we overal terug. Net zoals dat we het in de samenleving en in onze eigen kledingkast terugzien.

Klokken en lampen als context

Deze tegenstelling is niet alleen in de kleding die wordt getoond, het komt overal terug in de tentoonstelling, tot in detail. Paris schept in de tentoonstelling mode in een context. Daarom zien we niet alleen kleding, maar ook schoenen, sieraden, hoeden, schilderijen en gebruiksobjecten als klokken, lampen, kapstokken, paraplu’s, stoelen, kopjes en zelfs geurtjes. Overal is aan gedacht, en dat maakt de tentoonstelling extra gelaagd. Zoals Paris zelf zegt: “De combinatie van dingen levert iets nieuws op. Het geeft mij kippenvel om zoiets te maken.”

648 hoeden

Het idee van de musical kwam bij Paris stap voor stap: “Omdat er zes zalen zijn, kwam ik op het idee om de tentoonstelling te koppelen aan film of theater. De scènes die ik verzon waren het raamwerk, dat het makkelijker maakte om keuzes te maken.” Keuze was er genoeg in het modedepot van het Centraal Museum. “Ik moest kiezen uit meer dan 50.000 objecten. Ik had nog wel 100 jaar door kunnen gaan en drie exposities kunnen houden. Er waren 648 hoeden waar ik uit kon kiezen, ik werd helemaal gek! Ik weet nu wel hoe de hemel er uitziet.”

Boek

Voor de tentoonstelling is een boek uitgegeven, met bijdragen van Nederlandse mode-experts. Cécile Narinx (hoofdredacteur ELLE) beschrijft de ‘smaak’ van de hoofdrolspelers in de tentoonstelling, John de Greef (moderedacteur Elsevier) interviewde Piet Paris, Ninke Bloemberg (modeconservator van Centraal Museum) doet verslag van de werkzaamheden backstage en uiteraard bevat het boek illustraties van Piet Paris.

(Reportage: Jantine Albers)

De tentoonstelling ‘Mode, de musical’ gaat voor publiek open op zaterdag 7 juni. Morgen zal ELLE-hoofdredacteur Cécile Narinx de officiële opening verrichten.

_MG_8906

_MG_8883

_MG_8903_MG_8917
_MG_8877
_MG_8901

_MG_8891
_MG_8911

1 Reactie

Reageren
  1. Michael

    Volgens mij is Cécile inmiddels hoofdredacteur van Harper’s BAZAAR!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).