Plastic walvis van 11 meter groot in singel voor TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant Plastic walvis van 11 meter groot in singel voor TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Plastic walvis van 11 meter groot in singel voor TivoliVredenburg

Plastic walvis van 11 meter groot in singel voor TivoliVredenburg
Bron: Universiteit Utrecht
In de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg komt een plastic walvis – gemaakt van vijf ton zwerfval uit de oceaan bij Hawaï. Op initiatief van de Universiteit Utrecht komt het kunstwerk voor zes maanden naar Utrecht.

In de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg komt een plastic walvis – gemaakt van vijf ton zwerfval uit de oceaan bij Hawaï. Op initiatief van de Universiteit Utrecht komt het kunstwerk voor zes maanden naar Utrecht.

Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Daar zag ze het kunstwerk Skyscraper voor het eerst. Ze was onder de indruk van het ruim elf meter hoge gevaarte en onderzocht de mogelijkheden om het kunstwerk naar Utrecht te halen.

Met de hulp van verschillende partners lukt dat. De opbouw van de plastic walvis start in december. Op 17 januari is de officiële onthulling van het kunstwerk. Daarna worden er verschillende evenementen en lezingen rondom de walvis georganiseerd.

Vier etages hoog

Skyscraper is een kunstwerk ontworpen door het Amerikaanse bureau StudioKCA, waarmee de makers aandacht willen vragen voor de problemen van de plastic soep in de oceaan. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt Van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep.

Van Rijswick: “De walvis past niet alleen heel goed bij ons onderzoek, het is ook een hele gave manier om mensen bewust te maken van het feit dat er echt wat moet gebeuren op dit gebied. Het kunstwerk is ongeveer zo hoog als een gebouw van vier etages, dus het valt enorm op. Het geheel ziet er vrolijk uit, totdat je goed kijkt en de herkomst van het plastic herkent. De kunstenaar heeft daar heel goed over nagedacht.”

Het kunstwerk lag tot voor kort in Brugge. Utrecht wordt de tweede bestemming van de Skyscraper. In de zomer reist het geheel door naar Parijs en van daaruit naar vele andere steden in de wereld.

17 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Wat een prachtig initiatief! Helaas kunnen we in Utrecht maar zes maanden genieten van dit prachtige en spraakmakende kunstwerk. Wat gaat daarna de singel bij Tivoli-Vredenburg sieren? Eeen ideetje: een kunstwerk maken van alle fietsen, die uit dit stuk singel zijn gevist, en die er de komende zes maanden nog in gegooid worden. En van dat kunstwerk kan Utrecht dan zolang genieten, totdat een andere gemeenteraad besluit, dat het beter is, de singel weer te dempen, en er weer een stuk autoweg van te maken. Dan kan het fietsenkunstwerk verplaatst worden naar het dak van Hoog-Catharijne.

  2. Sjaak

    Welja, sleep al die rommel de stad maar in. Kan die walvis niet naar het Berlijnplein …?

  3. Arjan Verhoeven

    Google op “plastic soup art” en je vindt letterlijk honderden en nog eens honderden superslim bedachte en reuze originele kunstwerken, die allemaal gemaakt zijn van plastic uit de oceaan, en die allemaal “aandacht vragen”.

    En fijn poen in het laatje brengen natuurlijk, maar daar is het StudioKCA vast niet om te doen.

    Elk moment kan er een briljante kunstenaar op het idee komen om, zeg, een hele grote wereldbol van plastic te maken, dan niet 11 maar maar liefst 20 meter, om aandacht te vragen voor Moeder Aarde en arme mensen.

    Wacht.

  4. cas

    Het zou ludiek zijn om deze walvis vol met organisch materiaal te stoppen…. plastic eet de zee op als motto..

  5. J.C.

    Eindelijk een nieuw kunstwerk met een heldere boodschap in de stad. Welkom!

  6. Marleen van Rijswick

    Als reactie op een van de reacties: het architectenbureau dat het kunstwerk heeft gemaakt stelt het gratis ter beschikking. Het doel is niet geld verdienen maar aandacht vragen voor het feit dat we wat zorgvuldiger met ons afval en onze leefomgeving om moeten gaan.

  7. Herman

    Die Belgen vinden het helemaal niet leuk dat dit ding weggaat uit Brugge.

    Ik zie een win win situatie, ding lekker daar laten,
    Belgen blij, dat land is al zo’n rommel daar maak teen kitsch ding meer of minder niet meer uit.
    Wij ook blij, worden niet opgezadeld met een spuuglelijk ding.

  8. Scherpschutter

    Uitstekend, plastic afval in de zeeën is een groot probleem. Waarom deze plastic walvis dan uitgerekend in een land geplaatst moet worden dat nauwelijks een bijdrage heeft in dit probleem (en dan ook nog eens in een stad die niet eens aan zee ligt) is me dan wel weer een compleet raadsel.

    Dit is een probleem dat primair rondom de Middellandse Zee is ontstaan en uiteraard in Azië, waar de grootste rommelkonten ter wereld wonen. Zet die walvis dan in Jakarta neer of in een kustplaats in Egypte. In West-Europa hebben we de zaakjes wel aardig op orde.

  9. Vibeke

    Als performance art (analoog aan Banksy) en statement: waarom dit kunstwerk aan het eind van zijn stedentour niet laten opeten door plasticetende enzymen/bacteriën/rupsen? Daar kan een universiteit dan weer onderzoek mee testen en dat aan het publiek tonen.

  10. blm

    @Scherpschutter: veel afval wordt overbood gekieperd vanaf schepen… en laten die schepen nou ook spullen voor de Nederlandse markt vervoeren… dus indirect zijn wij ook debet aan de plastic soup. Maar kijk om je heen, al die plastic flesjes nonchalant op straat gegooid… Vind het een mooi project. Passend op die drukke plek in de Singel.

  11. Scherpschutter

    @blm 27/11/2018 – 14:05

    Nee, dat zijn we niet. Dat zijn diegenen die afval in zee gooien. Je kunt onder geen beding verantwoordelijk zijn voor de handelingen van anderen. Ik ben niet verantwoordelijk voor een Javaan die onderweg op zijn brommer in de bosjes schijt, omdat ik de rieten bundel die hij aan het bezorgen is van hem heb gekocht. Simpel.

    En dat hier plastic flesjes op straat belanden vind ik ook slordig, maar heeft opnieuw helemaal niets mee plastic in zee te maken. Wij hebben hier een (redelijk) deugdelijk afvalverwerkingssysteem namelijk waardoor deze flesjes uiteindelijk keurig verwerkt worden.

    Onze bijdrage aan de zogenaamde plastic soep is zeer beperkt. Zet die walvis dan in op een plek waar dit mogelijk nog een werkelijk effect zou sorteren. Ergens in Azië dus, of bijvoorbeeld in Italië, Egypte of Marokko. Maar ja, dat geeft weer niet zo’n lekker warm gevoel in de onderbuik he, terwijl je net glimmend van trots je Cola blikje in de afvalbak gooit (waar ergens aan de andere kant van de wereld iemand er 40 in de oceaan loost).

  12. Karel

    Scherpschutter,

    Veel plastic in de zee is bijvoorbeeld ook afval wat hier in Nederland op straat of in de bosjes is beland (ook bij toeval, doordat het uit een afvalbak waait, of omdat zakken stuk gaan, of gewoon omdat mensen het daar neerkwakken) en middels wind in beekjes of kanaaltjes terecht komt, zo in rivieren terecht komt en zo weer in zee komt en via stroming de plastic soup vormt. Ook wordt vanuit Nederland veel afval gedumpt in 3e wereldlanden (officieel of illegaal door frauderende schepen), dat noemen wij dan afvalverwerking of recycling. Veel afval vanuit de door jouw beschreven landen is dus gewoon ons afval. Aangezien we weten dat het er daar zo aan toe gaat zijn we medeplichtig en medeverantwoordelijk.

    Maar terugkomend op mijn eerste voorbeeld, veel Nederlanders, waaronder jezelf, zijn zich er niet van bewust dat mocht hun flesje of verpakking naast (of dus zelfs in) de bak belanden, ook onderdeel wordt van de plastic soup. Vandaar dus dit kunstwerk.

    Verder is je punt valide dat er ook juist in andere landen en werelddelen veel werk aan de winkel is. Het mooie is, dit is een rondreizend kunstwerk….dus….

    Maar zelfs als we lekker de verantwoordelijkheid afschuiven op andere landen of andere daders, hebben wij zelf nog steeds te maken met de gevolgen die ons raken. Het is natuurlijk wel de verantwoordelijkheid van de producent om goed na te denken over de materialen waarvan de verpakking gemaakt is, als diezelfde fabrikant gewoon weet wat er in 80% van de gevallen met zijn verpakkingen gebeurd.

  13. w

    @scherpschutter
    het gaat om de bewustwording, en niet om de redenen die u aandraagt..

  14. cas

    Ik denk dat bewustwording in Nederland niet het probleem is. Alleen in de erg vervuilende landen kan bewustwording daadwerkelijk veel bijdragen, maar daar zijn ze zich net aan het ontwikkelen en geven (nog) niks om het milieu. Wij hebben die fase al gehad en nu de mogelijkheid om verder te gaan en over onze acties na te denken.

  15. Sjoukje

    Het probleem begint al hier, in Utrecht. Zie voor een mooie uitleg hiervan het volgende filmpje, waarin UU-wetenschapper Erik van Sebille uitlegt wat de gevolgen zijn van het weggooien van een plastic zakje in de Oudegracht: https://www.youtube.com/watch?v=gkNpwRc2uOo

  16. Karin

    @ Cas

    Dream on, kijk/ bedenk eens hoeveel zooi er in Nederland alleen al in het wilde weg wordt geflikkerd (en voor hoeveel belastinggeld dat zo kwaad als het kan wordt opgeruimd, zodat jij het zo min mogelijk ziet). Nog steeds verdwijnt er echter een hoop Nederlandse zooi in de oceaan, al dan niet via afvaldumpingen in de derde wereld.

  17. cas

    @ Karin, dat mensen rommel op straat gooien is 1 ding, als je hun vraagt weten ze precies te zeggen wat wel en niet goed is voor het milieu. Die dumpingen zijn bedrijven en niet de burgers… Maar goed, aangezien iedereen om de 2 jaar een nieuwe telefoon wil, bedrijven om de week nieuwe apps maken die door oudere toestellen niet worden ondersteund en wij in een consumptiemaatschappij leven maakt het natuurlijk allemaal niets uit. De afvalberg zal alleen maar groeien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).