Plein Universiteitsbibliotheek krijgt zondag beeld van Gandhi | De Utrechtse Internet Courant Plein Universiteitsbibliotheek krijgt zondag beeld van Gandhi | De Utrechtse Internet Courant

Plein Universiteitsbibliotheek krijgt zondag beeld van Gandhi

Plein Universiteitsbibliotheek krijgt zondag beeld van Gandhi
De Universiteitsbibliotheek in de binnenstad krijgt aanstaande zondag een beeld van Mahatma Ghandi op het binnenplein. Burgemeester Jan van Zanen onthult het beeld dat op voorspraak van Stichting India Nederland Suriname wordt geplaatst.

De Universiteitsbibliotheek in de binnenstad krijgt aanstaande zondag een beeld van Mahatma Ghandi op het binnenplein. Burgemeester Jan van Zanen onthult het beeld dat op voorspraak van Stichting India Nederland Suriname wordt geplaatst.

2 oktober is bewust gekozen. Het is de geboortedag van Mahatma Gandhi (1869-1948) en sinds 2007 ook Internationale dag van geweldloosheid. Op deze dag zijn er elk jaar wereldwijd diverse evenementen om de verzetsstrijder te herdenken.

Het project is een initiatief van Dave Gurnani, voorzitter van Stichting India Nederland Suriname (INS), en wordt mogelijk gemaakt de ICCR/Indiase regering via de Indiase ambassade, de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Gurnani vond het plein bij de universiteitsbibliotheek de perfecte plek om het gedachtegoed van Mahatma Gandhi te vereeuwigen. Gandhi was  niet alleen politiek activist, maar studeerde tevens filosofie en rechten.

Op een van de plaquettes op het voetstuk van het beeld staat de volgende spreuk van Gandhi: Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.

7 Reacties

Reageren
  1. Van Eysinga

    Toch wel merkwaardig dat op het terrein van een universiteit een toch wel controversieel figuur (zoek maar na) wordt vereeuwigd, iemand die eigenlijk niet zoveel met het wetenschappelijke instituut te maken heeft of iets wezenlijks voor de Nederlandse vrijheid of wetenschap heeft betekend. “Gandhi was niet alleen politiek activist, maar studeerde tevens filosofie en rechten.” Zo ken ik nog wel een paar mensen…

  2. Scherpschutter

    Nog even los van alle controverses rondom dit figuur die kennelijk doorgaat voor ‘verzetsstrijder’: het is natuurlijk buitengewoon vreemd dat er een standbeeld van een irrationele mysticist wordt geplaatst op nota bene een plaats waar juist ratio, feiten, kennis, educatie en dus wetenschap centraal behoren te staan.

    Een hoogst eigenaardige keuze. Je plaatst ook geen standbeeld van Willem Holleeder op een politiebureau, me dunkt.

  3. Anlies

    Zo dan, gooi de hele stad ff vol met nijntjes, ghandi, en een haas.
    Waar gaat dit over? Wat heeft Ghandi in godsnaam met Utrecht of met de universiteit te maken, behalve dan dat ie filosofie zou hebben gestudeerd..?

  4. herman

    Is er nog een link tussen Gandhi en Utrecht of is het toeval dat dat beeld hier terecht komt en had het net zo goed in Amsterdam of Hapert kunnen staan?

  5. Wouter

    De link tussen Utrecht en Gandhi zit ‘m denk ik in het restaurant dat al jaren aan de Oudegracht zit (heet immers ook Gandhi) 🙂

  6. Paul

    Wat een min achtig voor Ghandi hier boven. Ratio en feiten zijn immer geen doel op zich, maar dienen de juist de ontwikkeling van de mens in bredere zin. Ghandi was visionair, gebaseerd op kennes en praktijk ervaring die over zijn eigen schaduw heen kon stappen en op trouwe vreedzame wijze een macht ongelijkheid kon opheffen. Hij is daarmee niet alleen een voorbeeld voor India, maar voor de gehele mensheid, daarmee zou hij in iedere stad van de wereld al passen. Utrecht heeft zowel een historische traditie van verzet tegen overheersers ( b.v. Trijntje van Leemput, opstand tegen de fransen etc) maar is bovendien ook de stad van ” De Vrede van Utrecht Verdrag” voor Europa.
    Bovendien kan gezegd worden dat Utrecht, zowel historisch als wel tot op de dag van vandaag niet bepaald een stad is van ” followers”. Denk aan Rietveld,Theo Van Doesburg, Majoor Boschart,Anton Geesink, etc.
    Ik ben trots dat voor Ghandi is gekozen, en ik hoop dat er nog veel meer beelden komen die ons toe dieper nadenken stemmen dan de beperkte commentaren hier boven.

  7. Gerard vd Vecht

    Ghandi bewonderde Hitler en Mussolini en was anti semiet,verwaarloosde zijn vrouw en sliep met jonge vriendinnen, Zie zijn biografie met oa de periode in Z Afrika.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).