Politiek in de bres voor Utrechtse start-ups na dreigement | De Utrechtse Internet Courant Politiek in de bres voor Utrechtse start-ups na dreigement | De Utrechtse Internet Courant

Politiek in de bres voor Utrechtse start-ups na dreigement

Politiek in de bres voor Utrechtse start-ups na dreigement
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
Succesvolle start-ups dreigen Utrecht te verlaten als er niet snel wat verandert aan het ondernemersklimaat in de stad. Dat was de strekking van een open (brand)brief die verschillende ondernemers naar DUIC stuurden afgelopen week. Vier politieke partijen sluiten zich hier nu bij aan. 

Succesvolle start-ups dreigen Utrecht te verlaten als er niet snel wat verandert aan het ondernemersklimaat in de stad. Dat was de strekking van een open (brand)brief die verschillende ondernemers naar DUIC stuurden afgelopen week. Vier politieke partijen sluiten zich hier nu bij aan. 

Raadslid Jony Ferket van D66 heeft het initiatief genomen voor mondelinge vragen. GroenLinks, VVD en Student & Starter sloten zich hier bij aan. Zij stellen dat de ondernemingen in de open brief zorgen voor nieuwe energie, groei en werkgelegenheid. “Andere gemeenten zien dit ook en bieden aantrekkelijke voordelen, zoals ontmoetingsplekken, fondsen en netwerken. Utrecht dreigt daarin achter te blijven. Ik denk dat we beter ons best moeten doen om hen te behouden en ga de wethouder daar ook om vragen.”

Graduate Space

Ferket oppert voor een zogeheten ‘Graduate Space’. “Daar kunnen ondernemers elkaar ontmoeten, samenwerken, elkaars netwerk gebruiken. Juist die kruisbestuiving is wat Utrecht zo sterk maakt en de mogelijkheden daarvoor kunnen nog veel beter.”

Eén van de klachten van de start-ups is de dure huisvesting in de stad. “We zien nu dat andere gemeenten en regio’s daar slimmer in zijn en zelfs hun best doen om Utrechtse bedrijven weg te lokken. Het is belangrijk dat de gemeente startups op weg helpt met regelgeving, vergunningen en huisvesting. Groeiende startups missen nu een plek waar zij zich kunnen vestigen.”

De open brief is hieronder terug te lezen.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Jasper

    Dreigement is wel een beetje overdreven. Het is wel goed dat ze aan de bel trokken ipv stilletjes vertrekken.

  2. herman

    Start ups die al aan het zeuren zijn voor ze eer gestart zijn kunnen we missen als kiespijn.

    Ondernemen als starter is mouwen omhoog en knallen!

  3. Katja

    “Dure huisvesting”…nee, een startersblokje van 30 vierkante meter á 750.00 of een studentenkamer is pas duur. En een woning kopen is voor een normaal mens (en vooral voor alleenwonende) niet te betalen.

  4. Willem

    @Jasper: bij ons thuis heet dit wel degelijk een dreigement. Of chantage. Wat je wil.

  5. Arjan Verhoeven

    “We zien nu dat andere gemeenten en regio’s daar slimmer in zijn en zelfs hun best doen om Utrechtse bedrijven weg te lokken.”

    Gek dat mijn bedrijf in 15 jaar nog nooit benaderd is door Eindhoven om te verkassen. Kantoorruimte is geen enkel probleem, en welke regelgeving wordt er eigenlijk bedoeld? Horeca heeft vast last van lokale regelgeving, maar IT-startups in Eindhoven betalen precies dezelfde belastingen.

    Voor “kruisbestuivingen” is de gemeente al helemaal niet nodig. Op LinkedIn komen elke week talloze netwerkborrels langs. Als je als starter niet weet hoe je moet Googelen maar daarvoor de hulp van de gemeente nodig hebt kun je misschien beter gewoon een baan zoeken.

  6. Cico

    Ik vind het niet echt duidelijk waarom ‘start-ups’ als een aparte categorie ondernemingen moet worden gezien. En dat ze blijkbaar ook zo bijzonder zijn dat ze een speciale behandeling nodig hebben, zoals huisvesting vanuit de gemeente geregeld, bijzondere regelgeving en speciale ruimtes zodat deze speciale sneeuwvlokken elkaar kunnen bestuiven.

  7. Hadjememaar

    Startups, de nieuwe hippe term is scaleups, zijn jonge bedrijven met een grote groeiambitie. Het zijn zeker geen ZZP’ers en ook geen MKB’ers. Deze bedrijven hebben na het eerste jaar zo’n 5 tot 15 mensen “in dienst”. De ondernemers zijn vaak jong en investeren de eerste jaren veel in product en marktontwikelling. In die exponentiele groeifase wordt er (nog) niet veel verdiend. De investeringen in de bedrijven betalen de jonge ondernemers vaak uit eigen zak of ze hebben (particuliere) investeerders aangetrokken.

    Deze bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en economische dynamiek. Geld is duur in de startfase van de bedrijven. Moet dat geld aan huur besteed worden of aan programmeurs en verkopers om het bedrijf te laten groeien? Natuurlijk kan je zeggen, “ondernemers moeten het zelf uitzoeken”, maar als we niet oppassen bijt ons dat in de bips. De meeste grote steden zijn blij met de scaleups en investeren in faciliteiten waarmee het “vestigingsklimaat” voor dit soort bedrijven aantrekkelijker wordt. Ze zullen echt niet allemaal vertrekken, maar als vertrekken er 5 per jaar, dan zijn we dom bezig. Zeg dat die bedrijven groeien naar minstens 50 werknemers in 5 jaar (anders ben je geen scaleup) dan kan dat op een termijn van vijf jaar 1250 hoogwaardige arbeidsplaatsen schelen (5x5x50).

    Hoe kan je daar nou van zeggen “doei, rot maar op naar Eindhoven”?

  8. Arjan Verhoeven

    Leuke berekening Hadjememaar, maar ten eerste is de huur voor een startup peanuts in vergelijking met loonkosten. Ook in Utrecht. 5 FTE kost pakweg 250.000 euro (laag geschat), de huur van een kantoor voor 5 man 20.000 (hoog geschat). Toen mijn bedrijf start-up was zaten we met 4 man in een studentenkamer van 4 bij 5, voor 350 gulden/maand .

    Ten tweede: ik HEB nu al 5 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de aanbieding voor programmeurs, en ik krijg ze gewoon niet.

    Ten derde denk ik dat een onderneming die niet van de grond komt zonder kadootjes (betaald door andere ondernemers, of uiteindelijk door zijn werknemers!) het geen 5 jaar vol gaat houden.

  9. Hadjememaar

    Beste Arjan,

    De lol is dat startups in de opstartfase vooral eigen tijd en tijd van vrienden investeren. Het meeste loon wordt betaald met aandelen in het nieuwe bedrijf, dus daar is niet veel cash voor nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).