Popicoon in Utrecht krijgt weer publieke functie; renovatie voormalig Tivoli Oudegracht gestart Popicoon in Utrecht krijgt weer publieke functie; renovatie voormalig Tivoli Oudegracht gestart

Popicoon in Utrecht krijgt weer publieke functie; renovatie voormalig Tivoli Oudegracht gestart

Popicoon in Utrecht krijgt weer publieke functie; renovatie voormalig Tivoli Oudegracht gestart
Tivoli Oudegracht
De renovatie van Tivoli Oudegracht is deze week officieel gestart. In het oude poppodium moet plaats worden gemaakt voor een cultureel podium, 46 hotelkamers, een restaurant en een wijn-/ cocktailbar. De twee kinderdagverblijven die grenzen aan de nieuw aan te leggen binnentuin behouden hun plaats. Het 700 jaar oude pand moet eind 2024 weer open zijn voor publiek.

De renovatie van Tivoli Oudegracht is deze week officieel gestart. In het oude poppodium moet plaats worden gemaakt voor een cultureel podium, 46 hotelkamers, een restaurant en een wijn-/ cocktailbar. De twee kinderdagverblijven die grenzen aan de nieuw aan te leggen binnentuin behouden hun plaats. Het 700 jaar oude pand moet eind 2024 weer open zijn voor publiek.

De bouwhekken staan al voor de deur, maar los van een neergehaalde trap verkeert het pand nog in oorspronkelijke staat. Voor het gebouw heeft zich een grote groep mensen verzameld. Tevreden laat Jeroen Messemaeckers van vastgoedontwikkelaar Stadswaarde zijn ogen glijden langs de genodigden. In 2018 wonnen zij de aanbesteding om het pand onder handen te nemen. Echter kon Stadswaarde door juridische procedures niet beginnen aan de ontwikkeling van het gebouw.

Nu, vijf jaar later, kunnen diezelfde plannen alsnog worden uitgevoerd. Dat ging gepaard met moeilijke momenten en kostte veel geld. Messemaeckers prijst de vastberadenheid van de betrokken partijen. Samen met Dennis de Vries, wethouder erfgoed, laat hij het eerste luik van het pand zakken. Een symbolische start van de renovatie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De oude kassa van het poppodium

Historie

In het ontwerp, dat in handen ligt van Vocus Architecten, wordt het historische karakter van het gebouw als oud Regulierenklooster en Weeshuys herkenbaar teruggebracht. Voor dat zover is, wordt er eerst gewerkt aan de buitenkant. Het dak, de ramen en de muren zijn al langere tijd niet meer onderhouden en aan renovatie toe. Als het grove werk erop zit, wordt de horeca gereedgemaakt. Het hotel komt pas als laatste aan de beurt. Messemaeckers koestert warme herinneringen aan Tivoli Oudegracht: “Als je hier naar buiten loopt sta je midden in de stad, dat is uniek voor een poppodium. Ik heb De Dijk hier wel drie keer zien spelen, met zo’n kleine zaal had je altijd goed zicht.”

‘Het is mooi dat dat in waarde wordt hersteld en toegankelijk blijft voor inwoners’

Dennis de Vries was nauw betrokken bij het maken van de plannen: “We hebben als gemeente gestuurd op een maatschappelijke invulling van het pand. Dit is altijd een pand van de stad geweest, het is mooi dat dat in waarde wordt hersteld en toegankelijk blijft voor inwoners. Ik ben er zelf vaak geweest, maar om in termen van onze demissionair minister-president te spreken: ik heb er geen actieve herinnering aan. Dat komt misschien door de biertjes.”

Poptempel

Tivoli Oudegracht heeft een bijzondere plek in de popgeschiedenis van de Domstad. Het pand werd in 1981 gekraakt en groeide al snel uit tot een muzikale broedplaats. Prince streek er neer voor een van zijn befaamde afterparties na een optreden in de Jaarbeurs. Ook andere grote namen als Pearl Jam, Artic Monkeys, Red Hot Chili Peppers, Nirvana en Queens of the Stone Age bestegen het podium. In 1998 organiseerde DJ St. Paul er zijn eerste editie van Pop-O-Matic.

Vijf jaar later zag het drum ’n bassfeest Blackout er het levenslicht en datzelfde jaar werd het de thuisbasis voor het ‘RAUW’ van dance-icoon Joost van Bellen. Laatstgenoemde verklaarde eerder tegen DUIC de locatie als ‘het allerbeste poppodium van Nederland’ te beschouwen.

Die geschiedenis moet volgens Messemaeckers van Stadswaarde een belangrijke plek krijgen in het pand: “Verwacht veel verwijzing naar de popgeschiedenis van het pand in de hotelkamers. Ook willen we dat de oude kloosterzaal wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Daarvoor moet het podium wijken, deze krijgt in dezelfde ruimte een andere plek.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De grote zaal van het voormalige Tivoli

Cultureel podium

De programmering omschrijft Messemaeckers als ‘cultuur light’: “Denk aan cabaret en lichtere muziek met ruimte voor lokaal talent, waar mogelijk in combinatie met diner. Een podium met een stadsfunctie, bijvoorbeeld tijdens het NFF.”

De horeca en het culturele podium komen in handen te liggen van Peter-Paul Swijnenburg en Lieke van Herpen. Het restaurant krijgt een menu dat geïnspireerd is op ‘de wereld’, maar van dichtbij betrokken. Er wordt gewerkt met producten van boeren en tuinders uit de omgeving. Het duo is momenteel onder meer actief als uitbater van Buitenplaats Sparrendaal en Buitenplaats Amerongen.

In de middeleeuwen deed het gebouw dienst als Regulierenklooster. Aan de oorspronkelijke indeling is de afgelopen decennia veel veranderd. Deze is door de bouw van muren, hokjes en kamers niet meer goed zichtbaar. In de renovatieplannen is opgenomen dat de kloostertuin en -gang weer herkenbaar moeten worden. De tuin wordt gerealiseerd waar voorheen de garderobe te vinden was.

Grenzend daaraan wordt een horecavoorziening ingericht met op de begane grond een restaurant en op het balkon de ‘Wine & Cocktail Lounge’. Aan de achterkant van de nieuw te realiseren binnentuin grenzen de kinderopvanglocaties Ludens en Arthemis, zij behouden hun plek. Het pand, dat driehonderd jaar lang dienst deed als weeshuis, blijft zo ruimte bieden aan kinderen om zich te ontwikkelen en te spelen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het laatste concert in Tivoli was van Kyteman

Vervlogen tijden

Na een reeks van 30 concerten nam Tivoli in 2014 afscheid van haar locatie aan de Oudegracht. Onder meer Editors, The Kyteman Orchestra, De Jeugd van Tegenwoordig en Racoon bewezen dat jaar hun laatste eer aan de poptempel. Datzelfde jaar fuseerden Tivoli Oudegracht en Muziekcentrum Vredenburg en streken neer aan de Vredenburgkade. Daar opende het TivoliVredenburg, zoals we het vandaag de dag kennen.

In 2022 leek er even sprake te zijn dat het pand aan de Oude Gracht 245 nog eenmaal zijn deuren zou openen voor ‘Flashback Theater’. Dat evenement bleek echter niet bekend bij de gemeente en de toenmalig beheerder. Om die reden werd er geen toestemming verleend.

In de bekostiging van de renovatie krijgt vastgoedontwikkelaar Stadswaarde financiële steun via het fonds Erfgoedparels van de provincie, het restauratiefonds van de gemeente en ondersteuning van de Triodos Bank. De ontwikkelaar is eveneens bekend van de plannen voor de hoogste woontoren van de Domstad. Het honderdtwintig meter hoge gebouw moet in Leidsche Rijn komen te staan. De bouw is tot op heden niet gestart.

18 Reacties

Reageren
 1. Len

  Daar gaan we dan! Volgend jaar de Dom weer zichtbaar en Tivoli weer open. Dat ze er wat moois van mogen maken!

 2. Niels

  Geweldig nieuws!

 3. Jetty van Beusichem

  Ik hoop dat het restarant ook met een rolstoel goed te bereiken is !

 4. W.

  Mooie herinneringen aan die plek. Fijn dat het weer een publieke culturele functie krijgt.

 5. Binnenstadbewoner

  Mooie en positieve ontwikkelingen! Het pand heeft veel te lang leeg gestaan. Fijn dat er nu een start is gemaakt.

 6. Cico

  De oude Tivoli krijgt dus helemaal geen ‘publieke functie’, dat is natuurlijk flauwekul. Het zijn allemaal private bedrijven met winst als doel. En deze ‘stadswaarde’ is gewoon horeca in een mooi pand stoppen. Nou poehee

 7. Lombokker

  Vijf jaar vertraging door ‘juridische procedure’, waarna de originele plannen alsnog kunnen worden uitgevoerd. Ondertussen is alles wel duurder geworden, en advocaten (en rechters) kosten ook geld.

  Fijn dat we in een rechtstaat leven, maar ik krijg toch regelmatig het gevoel dat we te ver zijn doorgeschoten met al die beroeps-, bezwaar- en bodemprocedures en weet ik wat nog allemaal meer.

 8. Helene van Hoorn

  Ik ben blij dat het pand eindelijk weer eenfunctie krijgt.Een horeca,hotel erc.Het lijkt mij heel gezellig.Ik hoop dat er vriendelijke mensen de horeca runnen,dan zijn wij van de parij.Dus voor allerlei leeftijden,zelf ben ik ouder en hoop dat het een fijne tent wordt waar gezellig koffie kan drinken,plus een hapje kan komen eten.

 9. passalacqua

  waarom geen soort dependance van Tivre, en dan alleen een specifiek deel vd programmering (geen muziek), alleen de lezingen bijv , een debatcentrum met horeca, net als de Balie in Amsterdam

 10. Baliekluiver

  Zoals alles in Utrecht wordt dit ook gewoon weer horeca+, waarbij die + er slechts voor de bühne erbij bedacht is zodat het acceptabel wordt voor een wethouder om er reklame voor te maken.

 11. Koel Hoofd

  Heb daar vele feesten en concerten meegemaakt en vele actieve herinneringen aan onbezorgde edoch lang vervlogen tijden die nooit meer terug zullen komen.

  @W
  Publieke functie??
  Het enige wat er publiek aan is is het publieke geld uitgekeerd als subsidies voor renovatie waar de ‘cultuur duurzame horeca’ altijd heel goed de weg naar weet te vinden.

 12. sint Moartuh

  @Koel Hoofd: het is nooit te laten voor een Renaissance van je uitgaanstijd

 13. Per Ommegaande

  Hotel en horeca, dat hebben we nog niet in Utrecht.

  Zucht. Kunnen we nou echt niks anders verzinnen? Ik vind het zo armoedig.

 14. Wat interessant

  Wat een interessante anekdote, Koel Hoofd. Wat een interessante anekdote. Je bent echt de enige die ik ken, die zo’n interessante anekdote publiekelijk zou delen. Wat een interessante anekdote. Fijn dat je het met ons hebt gedeeld.

 15. Wies

  @Wat interessant: hahaha

 16. W

  Publieke functie: wordt daarmee dat cultuurzaaltje mee bedoeld? Of de wijnbar?
  Is gewoon een knettercommercieel project hoor

 17. Peter van Zoest

  Goh! Horeca en hotel. Hoe krijgen ze het verzonnen.

 18. Wilma

  Hoor in mijn huisje , dat er hard wordt gewerkt in Tivoli
  Spannend hoe het er straks uit gaat zien
  Kijk uit naar cultuur light ,ga er als buurvrouw hopelijk veel gebruik van maken
  En dat de “ stilte” blijft bestaan buiten 🙏🏼🙏🏼

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).