Pride fototentoonstelling hersteld na bekladding en te zien op Jaarbeursplein Pride fototentoonstelling hersteld na bekladding en te zien op Jaarbeursplein

Pride fototentoonstelling hersteld na bekladding en te zien op Jaarbeursplein

Pride fototentoonstelling hersteld na bekladding en te zien op Jaarbeursplein
Een van de bekladde foto's. Foto: David Tesínský.
Twintig panelen van Pride Photo tentoonstelling zijn vanaf vrijdagochtend te zien op het Jaarbeursplein. De foto’s zijn weer hersteld nadat ze op 4 mei in Vlissingen waren beschadigd met rode en groene bekladdingen. De reizende openluchttentoonstelling is tot 10 juni gratis te zien in Utrecht.

Twintig panelen van Pride Photo tentoonstelling zijn vanaf vrijdagochtend te zien op het Jaarbeursplein. De foto’s zijn weer hersteld nadat ze op 4 mei in Vlissingen waren beschadigd met rode en groene bekladdingen. De reizende openluchttentoonstelling is tot 10 juni gratis te zien in Utrecht.

De foto’s op de panelen werden gekozen uit bijna 2500 inzendingen uit 41 landen. Ze laten volgens de stichting achter de tentoonstelling, Pride Photo Award, urgente, verrassende en mooie verhalen zien over seksuele- en genderdiversiteit.

“Zo wordt ingegaan op de mate waarin LHBTQIA+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie”, schrijft de stichting. “Maar ook de onderdrukking van de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen transgenders.”

Tekst loopt door onder foto

Een van de foto’s uit de tentoonstelling. Foto: Kami Dubel.

Het land door 

Begin mei werden in Vlissingen verschillende foto’s beklad. De stichting kreeg veel steunbetuigingen en donaties om ze weer schoon te maken. Daar is Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer ‘ontzettend blij mee’. “De vernielingen in Vlissingen hebben aangetoond dat de zichtbaarheid voor seksuele- en genderdiversiteit hard nodig is”, zegt hij.

De tentoonstelling reist het land door en is tot het einde van dit jaar in alle twaalf provincies te zien. “Dit leidt hopelijk tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie”, zegt Keijzer.

Opening

Op de panelen staan ook korte teksten met toelichting over de onderwerpen. Ook kunnen mensen een QR-code scannen voor meer uitleg, of een audiofragment beluisteren over onder meer de fotograaf van het werk.

Eigenlijk zou wethouder Linda Voortman (diversiteit) vrijdagmiddag de tentoonstelling openen, maar vanwege de slechte weersverwachting is de officiële opening verplaatst naar maandagmiddag. De tentoonstelling is vrijdagochtend wel al geplaatst.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Begrijp nog altijd niet dat homoseksualiteit, en genderdiversiteit nog altijd niet geaccepteerd zijn.
    2022 zouden we met zijn allen toch beter moeten weten,dat je bent zoals je bent,lekker jezelf zijn als mens.

  2. Alex

    Sja, daar denken ze in Lombok en Kanaleneiland nou eenmaal anders over @Geenstijl

  3. Len

    Als ze gewoon iets minder proud doen dan lok je het ook niet uit. Gewoon doen als iedereen, dat is toch wat je wilt bereiken? Of zijn alle normale zebrapaden hetero en intolerant en is alleen een regenboog zebrapad inclusief genoeg? Je distantieert jezelf enkel meer als je zelf een hokje bedenkt. Dat praat het vandalisme niet goed, maar beschouw het eens breder.

  4. Scherpschutter

    “De vernielingen in Vlissingen hebben aangetoond dat de zichtbaarheid voor seksuele- en genderdiversiteit hard nodig is” zegt hij.”

    Volgens mij tonen dit soort vernielingen vooral aan dat die zichtbaarheid niet zo gewenst is. Niet dat extra zichtbaarheid nodig zou zijn…

  5. Confusius

    @ Len

    Je begint met “ze”. Daarmee ben je eigenlijk al af. Je ziet dus mensen niet meer als mens maar kennelijk als een categorietje “ze”.

    En normaal doen? Je bedoelt: net als hetero’s hand in hand lopen, elkaar zoenen enzo? Dat zie ik toch juist op de foto’s

    En waarom precies mag dat niet op foto’s afgebeeld worden en is dat ineens in your face en uitlokking?

  6. Realist

    @Geenstijl. Redelijk naïeve vraag.

  7. Berk

    @Len van jou mogen vrouwen ook geen rokjes dragen zeker? Omdat ze het dan ‘uitlokken’?

  8. Len

    Van mij mag iedereen een rok dragen als ie zich er goed bij voelt, maar daar hoeft geen jaarlijkse bootoptocht voor georganiseerd te worden over hoe trots ze op hun rok zijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).