Prinses Laurentien opent bibliotheek Neude in maart Prinses Laurentien opent bibliotheek Neude in maart

Prinses Laurentien opent bibliotheek Neude in maart

Prinses Laurentien opent bibliotheek Neude in maart
Het uitzicht vanaf de nieuwe bibliotheek op de Neude. Foto's: Robert Oosterbroek
De nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht in het voormalige postkantoor aan de Neude wordt geopend door prinses Laurentien. Zij opent het nieuwe boekenpaleis op 13 maart.

De nieuwe centrale bibliotheek van Utrecht in het voormalige postkantoor aan de Neude wordt geopend door prinses Laurentien. Zij opent het nieuwe boekenpaleis op 13 maart.

Het aftellen is begonnen, nog een paar weken en dan is het feest op de Neude. Op vrijdag 13 maart opent de bibliotheek daar de deuren. Prinsen Laurentien, zelf ook schrijfster van kinderboeken, komt de bibliotheek officieel open. Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Na deze openingshandeling komt wethouder Anke Klein samen met een aantal bewoners van de stad de bibliotheek nogmaals openen. Daar mag wel iedereen bij aanwezig zijn.

Laurentien

Prinsen Laurentien was in 2014 betrokken bij de oprichting van Stichting Lezen & Schrijven en is nog steeds nauw betrokken bij de aanpak van laaggeletterdheid. Zowel in Nederland als in internationale context vanuit haar rol binnen UNESCO. Ook schreef de prinses meerdere kinderboeken onder de naam Laurentien van Oranje.

Vanaf het openingsmoment pakt de bibliotheek uit met een programma dat twee weken duurt. De inhoud van het programma staat vanaf half februari op de website van de bibliotheek.

Slotstuk

De bibliotheek aan de Oudegracht blijft open tot en met zondag 16 februari 17.00 uur. Die dag is er ook nog een Culturele Zondag in het teken van de grote boekenverhuizing die plaats gaat vinden.

De opening van de centrale bibliotheek is het slotstuk van jarenlange werkzaamheden aan het voormalige postkantoor. Het monumentale gebouw is veranderd in een groot boekenpaleis, maar ook komen er twee horecazaken, een grote Albert Heijn, boekwinkel Broese en buitensportwinkel Bever. In het pand is ook ruimte gevonden voor een grote fietsenstalling.

 

 

6 Reacties

Reageren
 1. Anneloes Breeschoten

  Wat een zinvolle gebeurtenis, de opening achter gesloten deuren…. Het noet niet gekker worden.

 2. W

  Wat leuk, prima keuze!
  Veel succes op nieuwe monumentale plek!

 3. Willow

  Inderdaad.

  Bij deze de grote prijsvraag van 7 februari 2020. Graag een beter kop verzinnen.

  > Prinses Laurentien ontgrendeld bibliotheek Neude
  > ……… opent binnendeuren bibliotheek Neude
  > …….. doet wat in bibliotheek Neude

  Kom maar op Utrecht….voor eeuwige roem!!

 4. G. de Vries

  Tja, de openbare centrale bieb wordt geopend achter gesloten deuren. Het plebs staat voor een dichte deur en moet genoegen nemen met een wethoudertje die als een soapsterretje het toneelstukje nog eens overdoet.
  O Ja! Wat schreef de Washington Post ook al weer? ‘In Utrecht is nog steeds het dorpsgevoel’

 5. Katja

  Gelukkig een AH ! Dat ontbrak nog in de diversiteit van de binnenstad

 6. Julia

  De bieb op de Neude wordt een fantastische plek met theaterzaal waar je je ouderwets & bijna kosteloos kunt verrijken. Joepie, eindelijk een cultuurpaleis in de barre provincie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).