Rapper Kippie: ‘Ik ben de woordvoerder van de straat’ | De Utrechtse Internet Courant Rapper Kippie: ‘Ik ben de woordvoerder van de straat’ | De Utrechtse Internet Courant

Rapper Kippie: ‘Ik ben de woordvoerder van de straat’

Rapper Kippie: ‘Ik ben de woordvoerder van de straat’
Rapper Kippie. (Foto: Robert Oosterbroek / DUIC)
In de rubriek Rauw Utrecht gaat DUIC op zoek naar de meest bijzondere verhalen uit het ruwe Utrecht. Soms onbehouwen, soms ongezouten en soms onkies; maar altijd een eerlijk verhaal.

In de rubriek Rauw Utrecht gaat DUIC op zoek naar de meest bijzondere verhalen uit het ruwe Utrecht. Soms onbehouwen, soms ongezouten en soms onkies; maar altijd een eerlijk verhaal.

Nog niet zo lang geleden dacht Karim (24) erover na om de stap naar de zware criminaliteit te zetten. Hij leefde ‘het snelle leven’ en verdiende zijn geld met het dealen van drugs. Zijn talent voor muziek weerhield hem van die stap. Onder zijn artiestennaam Kippie timmert hij nu flink aan de weg. Zijn nummers zijn miljoenen keren gestreamd op YouTube en Spotify. Maar Karim is nog niet klaar. Muziek is zijn laatste kans, en die pakt hij met beide handen aan.

Tekst: Job van Gasselt

Het is begin augustus en bloedheet tussen de hoogbouw van Overvecht. Ik heb met Karim afgesproken bij een patisserie. Als ik daar aan kom met de DUIC-scooter zit hij al te wachten in een auto. Achter het stuur en op de achterbank zitten zijn vrienden. Als ik naar de auto loop draait hij het raam naar beneden. “Deze tent is dicht”, roept hij. “Volg mij richting station Overvecht. Daar zit ook zo’n zaak.” Ik start de scooter en rijd achter de auto aan. Kippie weet de weg.

Gekleed in een polo, sportbroekje en badslippers stapt hij uit de auto. Een zonnebril met goudgele glazen prijkt op zijn neus. Tussen de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand rust een jointje. Zijn zinnen sluit hij wisselend af met jeweettoch, bro of begrijp je? Karim is op zijn gemak. Dit is zijn wijk. Iets dat hij maar wat graag vertelde in de documentaireserie ‘Typisch Overvecht’ van BNNVARA, die eerder dit jaar verscheen. “Zonder Overvecht was er geen Kippie.”

‘Denk aan je toekomst’

Achteroverleunend in een stoel vertelt hij over zijn jeugd. Hij onderbreekt zijn verhaal enkel om een hapje te nemen van de maaltijd die voor hem staat – “Ik had nog niet ontbeten, bro.” Karim groeide met zijn broer, zusje en moeder op in de Utrechtse Vogelenbuurt. Naar eigen zeggen had hij daar een goede jeugd, ondanks de afwezigheid van zijn vader. “We hadden het niet altijd even breed”, vertelt hij. “Maar ik ben nooit wat tekort gekomen. Mijn moeder was streng voor me. Dat moet ook wel als alleenstaande moeder. Ze zei me altijd dat ik aan mijn toekomst moest denken.”

Lange tijd zag die toekomst er verre van rooskleurig uit. Na basisschool de Koekoek te hebben doorlopen, belandde Karim in de havo-vwo brugklas van het St-Gregoriuscollege. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts, vertelt hij. “Ik was een druk kind en had het altijd aan de stok met docenten. Mijn cijfers waren goed, maar door mijn gedrag werd ik keer op keer van school gestuurd. Ik zakte steeds verder af qua onderwijsniveau en na mijn vierde middelbare school besloot ik te stoppen.”

“Ik wilde doekoe maken, maar hoe moest ik dat doen als 15-jarige zonder werk of school?”

Door schoolverzuim gaat hij op straat hangen in Overvecht. Daar komt hij algauw in aanraking met criminele zaken. “Ik zag meteen wat er op straat gebeurde, hoe er geld werd verdiend”, herinnert Karim zich. “Ik zag mooie dingen bij oudere jongens, dus ging ik me ook met zulke dingen bezighouden. Ik wilde doekoe maken, maar hoe moest ik dat doen als 15-jarige zonder werk of school?”

Het snelle geld

Uiteindelijk kiest Karim voor het ‘snelle geld’. Geld dat je verdient binnen het criminele wereldje. “Ik dacht: de 500 euro die ik per maand kan verdienen door te gaan werken, kan ik ook met één klusje verdienen. Dat beetje risico was me het wel waard. Het begon met kleine klusjes, en voor ik het wist rolde ik gewoon het wereldje in.”

“Mijn moeder was de hoop echt verloren”

Algauw maakten de kleine klusjes plaats voor packies, drugs. Hij dealt in heel Utrecht, voornamelijk op de hoek van de Hardebollenstraat in de Breedstraatbuurt. Daar begint hij ook veel te rappen. Totdat hij wordt opgepakt. Zijn moeder maakt zich zorgen. Karim: “Ze was de hoop echt verloren. Ze zag mij om acht uur ’s ochtends thuiskomen en ze wist niet waar ik me mee bezighield. Op een gegeven moment kwam jeugdzorg in het spel en werd ik uit huis geplaatst. Ik heb toen een jaar in een jeugdinstelling in Den Dolder gezeten. Dat was echt foktop, ik zeg je heel eerlijk. Tijdens mijn verlof ben ik gevlucht.”

Rond zijn twintigste werkt hij kortstondig als afwasser in een restaurant, als schoonmaker in de Douwe Egbertsfabriek en als steigerbouwer. Een groot succes werd dat niet. “Ik vond dat echt verschrikkelijk. Die grapjes om zeven uur ’s ochtends van die tokkies in de bouw over Marokkanen bijvoorbeeld. Daar kon ik echt niks mee. Op een gegeven moment heb ik gezworen nooit meer voor een baas te gaan werken.”

Muziek als toevlucht

Dan zet Karim de knop om. “Ik had afgezworen om te gaan werken, dus het werd volop in de straat of volop in muziek. En met volop in de straat bedoel ik de zware criminaliteit, snap je?.” Het dubbeltje viel bij Karim gelukkig de goede kant op, muziek werd zijn toevlucht. Het rappen zat hem altijd al in het bloed en Karim blijkt zowaar een lyricaal fenomeen. De rapper Kippie wordt geboren. “Ik was altijd al bezig met mensen entertainen. De gangmaker spelen. Maar het waren vooral de jongens in mijn omgeving die met muziek bezig waren. Door hen ben ik eigenlijk de rapscène binnen gekomen.”

In de jaren die volgen gaat hij stap voor stap zijn grote voorbeeld Tupac achterna. Hij ziet rappers om zich heen ‘tonnen vegen’, zoals hij het zelf zegt. Veel geld verdienen. “Dat wilde ik ook. Ik ben me toen echt op het rappen gaan storten.” Met zijn muziekstijl, die hij zelf omschrijft als ‘rauw, lyricaal en poppie’ valt hij op bij gevestigde namen in de rapwereld. Dat resulteert uiteindelijk in een studiosessie bij het hiphopplatform 101Barz met zijn vriend en collega-rapper TonyTony. “Sinds dat moment weet eigenlijk iedereen wie Kippie is.”

De stappen die hij heeft gezet zijn vooral zijn eigen verdiensten. Het is in een stad als Utrecht moeilijk om het te maken in de rapindustrie, volgens Kippie. “De scène in Utrecht is dood man”, zegt hij met een afkeurende blik. “Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een track opgenomen in Utrecht. Er zijn echt wel producers in de stad, maar niemand werkt graag met elkaar blijkbaar. Zonde vind ik dat.”

“Hoe verder ik van Utrecht weg ben, hoe meer mensen tekeer gaan als ze mij zien.”

Kippie is dan ook vaker in andere steden te vinden wanneer hij met muziek bezig is. “Ja man, vooral in Rotterdam”, legt hij uit. “Roffa is echt het Atlanta van Nederland. Op elke hoek van elke straat zit een studio. Ik word in die stad dan ook veel vaker herkend dan hier in Utrecht. Misschien omdat ze mij hier wel gewend zijn. Eigenlijk geldt dat hoe verder ik van Utrecht weg ben, hoe meer mensen tekeer gaan als ze mij zien. In Hengelo bijvoorbeeld worden ze elke keer helemaal gek.”

Trots en motivatie

Toch is Utrecht wel echt zijn stad. Als ik hem vraag wat de stad voor hem betekent, antwoordt hij fier: “Ik ben echt een trotse Utrechter, dat zeg ik je eerlijk. Utrechters hebben in andere steden een beetje een slechte naam. Ik hoor vaak van mensen: ‘Oh, kom je uit Utrecht? Smerig man.” Ik zeg dan altijd dat ik de vieste Utrechter ben die er is.”

“Ik ben de vieste Utrechter die er is.”

Met zijn bekendheid komt ook een voorbeeldfunctie om de hoek kijken, iets waar meerdere rappers in het verleden al over struikelden. Of Kippie al een soort buurtvader is in Overvecht? “Ik denk het stiekem wel. De jonge jongens uit de buurt kijken naar me op, dat merk ik zo nu en dan. Ik probeer ze ook altijd iets positiefs mee te geven. Ik ga niet zeggen dat ze per sé naar school moeten gaan als ze daarover klagen, maar ik adviseer ze wel om er het beste van te maken. Er is genoeg talent in Overvecht, dat probeer ik te stimuleren.”

In zijn nummers gaat het vaak over het leven op straat. Een tijd die nu achter Kippie ligt, maar die via zijn lyrics toch de interesse wekt van veel jongeren. Hij haalt zijn schouders op. “Ik heb het in mijn tracks soms over ‘foute’ dingen. Misschien willen sommige jonge fans daardoor dat wereldje binnenstappen. Maar dat raad ik ze af. Het is niet de juiste manier. Ik rap erover, omdat het real is, weet je. Ik ben de woordvoerder van de straat. Ik vertel mijn verhaal met muziek en breng het geluid van de straat ten gehore aan het brede publiek, meer niet.”

“Ik wil iets doen voor die jongen, iets wat mijn vader niet voor mij heeft gedaan. Iets achterlaten voor hem.”

De eerder genoemde voorbeeldfunctie is Kippie overigens al langer bekend. Toen hij net eenentwintig was werd hij vader van een zoontje. Binnenkort wordt de telg alweer drie jaar. Als ik naar hem vraag beginnen Karim’s ogen te fonkelen. “Ik haal heel veel motivatie uit mijn zoontje”, vertelt hij met een brede glimlach. “Ik wil een goede toekomst voor hem opbouwen. Ik wil iets doen voor die jongen, iets wat mijn vader niet voor mij heeft gedaan. Iets achterlaten voor hem.”

Een stabiele toekomst

Een stip aan de horizon wil Kippie nog niet zetten. “Ik heb niet echt in mijn hoofd hoe ver ik precies wil komen. Muziek is op dit moment echt mijn leven. Ik ben er al twee jaar echt elke dag mee bezig. Nu begint die inspanning zich een beetje te belonen. Het liefst schuif ik elke rapper aan de kant, en misschien eindig ik wel op het witte doek. Maar ik kan niet in de toekomst kijken. Muziek verandert elk jaar.”

Toch vraag ik hem een kleine voorspelling te doen. Als ik Karim of Kippie over tien jaar nog eens interview, waar hebben we het dan over? “Over hoe mijn rapcarrière kapot is gegaan”, lacht hij. “Nee, even zonder grappen. Als het gaat zoals het nu gaat ben ik tevreden. Ik wil gewoon met mijn muziek een stabiele en zekere toekomst opbouwen. Wat dat betreft ben ik een doodnormale jongen. Ik heb mijn kans gekregen met het maken van muziek. Die ga ik niet laten lopen.”

9 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Onderhoudend diepte-interview met een zeer bijzonder mens. Hoop dat DUIC meer prominente Utrechters weet te strikken voor zoiets.

 2. Erik

  Kan iemand mij uitleggen waarom mensen uit andere steden Utrecht vies noemen??

 3. Westbroek

  Kan iemand mij uitleggen waarom ik Kippie geen prominente Utrechter vind?

 4. James

  Waarom krijgt deze crimineel hier een podium? Deze man heeft verschikkelijke zaken op zijn kerfstok en wordt hier neergezet alsof hij een schouderklopje heeft verdiend.

 5. bee

  woordvoerder van de straat?
  rappen is iets heel anders dan rijmpjes opzeggen via het AABBA kinderrijmpjes principe.
  en goed Nederlands is het bij lange na niet.

 6. Berend

  @Westbroek: Dat mag u vinden, maar Kippie is de vieste Utrechter die er is en hij zegt je alles altijd eerlijk. Met name in Hengelo trekt hij volle zalen. Ze worden daar helemaal wild van hem. Lees het interview er maar op na.

 7. Westbroek

  @Berend: Maar hij wil naar Roffa toch? Het Atlanta van Nederland? Gooit hij zijn eigen glazen dan niet in en zou hij niet naar Twente moeten verkassen? En de rol van buurtvader in Overvecht, wie gaat die overnemen als de carrière een vaart neemt? Vragen, vragen..

 8. Gee[email protected]

  Ben ook vd straat, maar dat was nog niet de reden om bolletjes te gaan dealen of andere zaken.

 9. Ludice

  Even wat perspectief: de rapsvan Kippie zijn nogal knullig, en meneer wordt niet bepaald serieus genomen in de hiphopscene. Voor 15-jarige ventjes uit Hengelo, die nog niet veel gewend zijn, geeft hij ongetwijfeld knallende optredens. Maar met het huidige muzikale peil zit er weinig toekomstperspectief in, en met de huidige naam “kippie” nog minder. Kom op zeg, dan ben je straks 40 en heet je Kippie.

  Mooie verhalen altijd hoor, van die rappers die zich zogenaamd hebben ontworsteld aan de straat maar het bijbehorende product is 9 van de 10 keer erg matig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).