Rapport: Gemeente moet miljoenen investeren in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant Rapport: Gemeente moet miljoenen investeren in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Rapport: Gemeente moet miljoenen investeren in TivoliVredenburg

Rapport: Gemeente moet miljoenen investeren in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg
De gemeente moet opnieuw flinke investeringen in TivoliVredenburg doen om in de toekomst rendabel te worden. Dat blijkt uit het vanmiddag gepresenteerde rapport van de speciaal ingestelde commissie Gehrels. 

De gemeente moet opnieuw flinke investeringen in TivoliVredenburg doen om in de toekomst rendabel te worden. Dat blijkt uit het vanmiddag gepresenteerde rapport van de speciaal ingestelde commissie Gehrels. 

De commissie adviseert aan de gemeente om de jaarlijkse huur met 1,9 miljoen euro te verlagen. Ook moet er jaarlijks vier ton extra subsidie naar het muziekpaleis. Twee ton om meer zakelijke inkomsten te kunnen genereren en twee ton om grote artiesten binnen te halen.

Carolien Gehrels, de voorzitter van de commissie, lichtte het advies vanmiddag toe. De huurverlaging is nodig doordat de huur nu, in vergelijking met oude situatie met Tivoli Oudegracht en Muziekcentrum Vredenburg,  jaarlijks 3,5 miljoen euro duurder is. Daar komt bij dat het ‘complexe en inefficiënte gebouw’ veel energie verbruikt en veel personeel nodig heeft.

Verder moeten er meer inkomsten uit de horeca gehaald worden en moeten de zalen meer verhuurd worden. De twee ton subsidie voor zakelijke inkomsten is dan ook hiervoor bedoeld. Er moet een commercieel directeur worden aangesteld die onder andere de zaalverhuur op zich gaat nemen. De horeca-inkomsten moeten vooral verhoogd gaan worden via een restaurant dat geopend gaat worden op de begane grond.

Investeringsscenario

Carolien Gehrels overhandigt het advies van de commissie aan wethouder Kees Diepeveen. Foto: Herre Vermeer
Carolien Gehrels overhandigt het advies van de commissie aan wethouder Kees Diepeveen. Foto: Herre Vermeer

Het advies vat zich samen in het woord investeringsscenario. De commissie ziet TivoliVredenburg niet los van de stad en vindt dan ook dat de gemeente(raad) dit ook niet moet doen.

“In Utrecht is er met TivoliVredenburg voor gekozen om een breed cross-over programma te realiseren”, verklaarde Gehrels vanmiddag. “Dit houdt in dat jazz, klassiek en pop samenkomen. Dit kost geld. Als er ergens een compleet orkest op een podium staat is er nergens ter wereld een podium waar dat rendabel is te krijgen. Een ‘gratis zondagmiddagconcert’ is natuurlijk ook niet gratis. Daarom moet de stad nu kiezen om te investeren in het bruisende TivoliVredenburg en uitgaan van de clustertheorie; dat de stad uiteindelijk als geheel profiteert van TivoliVredenburg.”

Blij

De directeur van het muziekpaleis, Frans Vreeke, laat weten blij te zijn met het advies. “Het is een realistische kijk op wat TivoliVredenburg inhoudt en wat het moet gaan betekenen voor de stad.”

Ook wethouder cultuur Kees Diepeveen gaf een eerste korte reactie. Vanwege de Voorjaarsnota die aanstaande dinsdag wordt gepresenteerd kon hij echter nog niet te veel kwijt over eventuele toezeggingen naar aanleiding van het rapport. “Het advies van de Onderzoeks- en Adviescommissie geeft handvatten om een streep te zetten onder het verleden en verder te werken aan de weg omhoog. Ze benadrukt ook terecht de verbindende kracht en economische waarde van TivoliVredenburg voor de hele stad.”

 

Lees het hele rapport hier.

21 Reacties

Reageren
 1. Sjakie

  Het is schandalig dat er nog meer geld moet bij dit megalomane project waar megalomane managers en wethouders in toegestemd hebben. Dit is verkwisting van ons belastinggeld.

 2. Tante Sosa

  Daar komt bij dat het ‘complexe en inefficiënte gebouw’ veel energie verbruikt en veel personeel nodig heeft.

  Wat makkelijk toch weer om te zeggen I TOLD YOU SO

 3. Jolanda

  Briljant, ik verwacht binnenkort eenzelfde onderzoek en uitslag over Domunder!
  Wat hebben we toch een ontzettend domme gemeentelijke organisatie en wethouders, oh nee, Margriet Jongerius heeft al snel haar snor gedrukt ? die dit soort mega projecten ontzettend verkeerd inschatten en begroten. Ik zie hetzelfde gebeuren bij de verhuizing van de bibliotheek naar de Neude en CU2030. Mark my words!

 4. Eveline

  Een paar tips voor TiVre:

  – open een restaurant op de 6e verdieping;
  – open een restaurant op de begane grond (en dan bedoel ik niet het magnetron-eten van Het Gegeven Paard);
  – zet vakkundig personeel in achter de bars en bij de garderobes. Bars kunnen meer omzet draaien als er sneller en efficiënter gewerkt wordt. Bij menig klassiek concert zijn de rijen dermate lang dat mensen zonder een pauzedrankje terug de zaal in gaan;
  – open een permanent geopende bar op het plein op de 6e verdieping;
  – zorg voor een gevarieerder (meer soorten bier!) aanbod bij de bars;
  – laat activiteiten plaatsvinden in de middag – je kan overdag een kanon afschieten in het gebouw;
  – verplaats in godsnaam de ingangen naar de plek waar mensen die verwachten: aan de voorkant onder de halve cirkel van Ronda;
  – meer kassa’s;
  – schaf de toeslagen op de eerste 4 kaartjes af;

 5. herman

  Sluiten die handel, Geef pand maar horecabestemming

 6. Jeroen de vries

  Nee dat zien ze helemaal verkeerd. Het zijn de gewone burgers van Utrecht die met zijn allen weer het geld mogen ophoesten zodat de groenlinkse elite haar clubhuis voor een appel en een ei kan bezoeken. Het geld komt uit de zakken van gewone hardwerkende burgers die helemaal geen tijd of zin hebben om de talloze eliteclubjes en feestjes in Tivoli te kunnen bezoeken. Gewone mensen die al moeite genoeg hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen krijgen weer een “aanpassing”. In de gemeentebelastingen voor de kiezen om de elite te plezieren

 7. Haksel

  Gewoon saneren , die culturele prietpraatclub. Er zijn vast wel ondernemers die het weten te exploiteren en destijde gedane investering waard zijn.

 8. jos stelling

  Het Smakelaarsveld was een nog grotere ramp geworden D66. En dan zwijgen we nog over het zogenaamde ‘private project’ De Kade (VVD). Wie of wat kan nu eens afgerekend worden voor het prestigieuze ondoordachte visieloze opportunisme. Wie krijgt of geeft uiteindelijk hier de rode kaart?

 9. Hendrik

  Heel goed dat ons belastinggeld naar muziek en cultuur gaat. Ook als het ietsje meer kost. Wat mij betreft mag het nog meer.
  Tja er zijn natuurlijk altijd burgers die al hun geld liever voor zichzelf houden. En dan naar de Efteling gaan of zoiets zieligs.

 10. Dellie

  Waarom zoveel adviescommissies die ook nog eens extra geld kosten…. als normale ondernemer heb je toch vooraf al in beeld wat de inkomsten zouden kunnen zijn in goede weken en slechte weken? Of zijn de vele subsidies daar debet aan? Ik mis een visie en hoor en zie alleen maar buitenstaanders…. en wij betalen stilletjes gewoon mee…. leuk voor de
  horeca en festivals in Utrecht om te zien waar het geld naar toe gaat…… het blijft een paradepaardje van de gemeente dus het moet slagen….. zoals het gebouw is ingesteld… een en al… (gebakken) lucht….

 11. Michiel B

  @Eveline: Stel je nu voor om dit gebouw op professionele wijze te exploiteren, zoals normale ondernemers dat ook moeten doen? Dat kán toch niet… Een krankzinnig plan!

  Nee, grapje, zo hoort het inderdaad. Wat gebeurt er in godsnaam in dat gebouw? Je kunt dit giga-pand niet als een Tivoli-Oudegracht exploiteren en alleen in de avond/nacht open zijn en een brak studentenhoreca-niveau concept daarin gooien voor ‘overdag’.

  Misschien kan Jos Stelling eens daar (betaald) komen adviseren hoe je een tent draaiende houdt? Zal het geld wel waard zijn, want gezond verstand is echt ver te zoeken bij deze exploitatie.

 12. Herman

  De Utregse cultuurmaffia heeft de stad met vele problemen opgezadeld. Projecten die heel veel geld gekost hebben en waar de budgeten enorm werden overschreden en nog erger projecten die tot in lengte van dagen veel teveel geld blijven kosten vanwege exploitatietekorten die niet te dichten zijn.

  Laten de cultuurpauzen zich terugtrekken naar hun eigen woningen en daar elkaar hun mooie verhalen vertellen. Ondertussen kan de bieb haar laatste fase van haar levenscyclus in de huidige locatie uitzitten, kan Tivoli/Vredenburg dicht, DomUnder op slot en kunnen de verantwoorde filmliefhebbers hun films thuis bekijken.

  Het is mooi geweest zo, de cultuurmaffia heeft haar hand overspeelt, het is nu tijd om geld uit te geven waar de meeste Utrechters behoefte aan hebben.

 13. Jansen

  Ik lees 1 ding terug; kennelijk wil Utrecht zijn (te grote) ambities niet bijstellen; en daarom moet er veel, heel veel geld bij. Men kan ook gewoonweg wat minder naast zijn schoenen gaan lopen en verder o.a. de tips van Eveline meenemen. Verder kan een groot deel van de zgn. commerciële partijen die graag wilde gaan huren in de Kade nu gewoon marktconforme huurpijzen gaan betalen voor gebruik van TiVre; en je bent zo uit de “kosten”.

  Eigenlijk was het neerzetten van het gebouw gewoonweg chantage om hele grote ambities waar te maken. Nu het gebouw er eenmaal staat “moet er toch wel gebruik gemaakt worden van de enorme potentie het gebouw biedt”, is de gedachte, terwijl men gewoon een ietwat bescheidener gebouw had moeten neerzetten. Niks mis met culturele ambities en ik ben niet tegen een gevarieerd cultureel programma in Utrecht, maar wat men hier gepresteerd heeft is emotionele black mail/ emotionele chantage van de gemeenteraad en de inwoners van Utrecht. Het zou de gemeenteraad sieren als men met een eigen advies komt. Meer inkomsten genereren en juist minder subsidie naar TiVre. Huurders die zich in de Kade wilde vestigen, zoals de HKU, ruimte in TivRe aanbieden. Daarnaast kan een zaal als Herz prima als collegezaal verhuurd worden.

 14. Michiel B

  @Jansen, dat zijn allemaal goede punten. De vraag is dan ook: waarom gebeurt dit niet nu al? Dat het fout gaat met de exploitatie is geen nieuws natuurlijk en al jaren bekend (los van de kosten van alle verbouwingen). Wie beheert deze tent en wat krijgt iemand ervoor betaald om het zó slecht te doen dat er nóg een directeur aangesteld moet worden voor de “zaalverhuur”?

 15. Frans Soeterbroek

  Lees dit verhaal even voor wat meer achtergrond over de cultuur van stadsontwikkeling in Utrecht en hoe het anders kan en moet https://www.duic.nl/opinie/longread-een-tochtige-betonplaat-als-huiskamer-van-de-stad/

 16. Paul Grimmelikhuijzen

  Wel toevallig de foto van het overhandigen van het rapport van de commissie. Effe googlen en men ziet dat beide personen Carolien en Kees allebei ooit wethouders in Amsterdam waren en toen ook wisten te smijten met andermans geld. Ook erg opvallend dat zij dat onderzoek mocht leiden. Verder vind ik dat men hier wel wat bewuster in Utrecht mag omgaan met het belastinggeld van de burgers. De laatste jaren gaat het ook hier (net als in Amsterdam) met projecten op financieel gebied fout op fout en de roze brillen zitten waarschijnlijk vastgekit op de gezichten. We hoeven niet met z’n allen via belastingen/verhogingen te gaan bloeden voor de hobby’s van een kleine groep. Er zijn toch wel nog belangrijkere zaken in Utrecht waar geld voor vrijgemaakt moet worden dan voor een stel brallende feestneuzen met hun makke gevolg.

 17. Maarten

  De zin: “Daar komt bij dat het ‘complexe en inefficiënte gebouw’ veel energie verbruikt en veel personeel nodig heeft.” zegt natuurlijk alles in deze hele soap. Er is veel nodig voor weinig gasten en evenementen.

  Van mij mag er best geld (ook veel!) ingepompt worden, dan krijg ik persoonlijk tenminste iets terug van mijn belastingafdracht. Dat is ook wel een keer zo leuk. Ik betaal graag, maar wil daar wel eens wat voor terug zien 😉

  Maar het is werkelijkwaar wel zo amateuristisch allemaal binnen, met inderdaad altijd rijen, slecht personeel, en de reeds vaker aangehaalde sfeer (buiten de zalen!!!) die je ook op Schiphol om 4 uur ‘s nachts aantreft.

  Hoe het beter kan…geen idee. Restaurants (horeca) op overheidssteun laten draaien om vervolgens rendabel te worden, is ook wel weer oneerlijke concurrentie.

 18. Joe

  Vanuit mijn emotie zeg ik dat TiVre moet blijven. Een stad als Utrecht zónder een fatsoenlijke zaal voor klassieke muziek, voor popmuziek, voor andersoortige culturele activiteiten: dat kan toch niet?
  Vanuit mijn emotie zeg ik ook dat dik 10 miljoen subsidie per jaar we allejezus veel geld is.
  Toch: de geldkraan dichtdraaien betekent onherroepelijk dat de boel op de fles gaat. Dan moeten er dus weer nieuwe oplossingen worden bedacht voor concerten en voorstellingen.
  Afgaande op de reacties vinden veel mensen TiVre een elitaire gebeuren. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, hoewel zeker in de Ronda toch ook vaak genoeg artiesten staan die een breed publiek aanspreken. Maar een programmering die vaker een breed publiek aanspreekt zou toch moeten kunnen. En ook andere observaties (bijvoorbeeld de soms wel heel armzalige kwaliteit van de horeca) deel ik zeker. Eén ding: als straks de singel er weer mooi bij ligt zal het pand er hopelijk veel toegankelijker uitzien en kan hopelijk ‘het gegeven paard’ succesvoller worden geëxploiteerd (zeker als er een kwaliteitsslag wordt gemaakt).

 19. Denise

  Het is een geweldig pand met veel potentie. Als Utrechter ben ik er echt trots op. Dat het een beetje geld kost, is geen probleem wat mij betreft.
  Wat wel een probleem is, is dat er totaal geen ondernemerszin lijkt te zijn. Men weet dat de subsidie toch wel blijft komen en dat is heel kwalijk.

  Neem nou het Gegeven paard: een betere locatie kun je je toch nauwelijks bedenken. Ze slagen er echter in om continu inferieur personeel (lees: weer een nieuwe lichting onervaren studenten) aan te nemen, waardoor het geheel geen enkel niveau kent. Zowel niet in de bediening, keuken als leiding.
  Wanneer komen er nou eens echt ervaren ondernemers?
  Wanneer dwingt de gemeente dit af, voordat ze nog een extra cent geeft?

 20. Jelle

  Helemaal eens met Joe. Als het gegeven paard eenmaal een terras heeft, én enigszins capabel personeel(ik was een keer een uur te vroeg voor een concert. Men slaagde er in dat krappe tijdsbestek niet in om mij een biertje te brengen) en er daarnaast ook leukere acts te zien zijn in TiVre, kan het wat worden.

 21. Victor

  Je gaat je bijna afvragen wie er ooit volmondig ja heeft gezegd hierop en wat er met hun is gebeurd, maar waarschijnlijk zijn die te druk met lintjes knippen en elders geld uitgeven wat zich nooit terugbetaald. Gelukkig hebben ze nog altijd de gemeentebelasting die ze dan weer omhoog kunnen gooien om de gaten te dichten….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).