RAUM zoekt ideeën voor installaties die sociale eenzaamheid tegen moeten gaan | De Utrechtse Internet Courant RAUM zoekt ideeën voor installaties die sociale eenzaamheid tegen moeten gaan | De Utrechtse Internet Courant

RAUM zoekt ideeën voor installaties die sociale eenzaamheid tegen moeten gaan

RAUM zoekt ideeën voor installaties die sociale eenzaamheid tegen moeten gaan
Foto's: Bas van Setten
Stadslab RAUM is op zoek naar ideeën voor installaties in de publieke ruimte, die sociale eenzaamheid tegengaan. Creatieve makers kunnen hun idee tot en met 1 juni opsturen naar RAUM. De winnende plannen zijn van november 2020 tot het voorjaar van 2021 gratis te zien op en rond het Berlijnplein.

Stadslab RAUM is op zoek naar ideeën voor installaties in de publieke ruimte, die sociale eenzaamheid tegengaan. Creatieve makers kunnen hun idee tot en met 1 juni opsturen naar RAUM. De winnende plannen zijn van november 2020 tot het voorjaar van 2021 gratis te zien op en rond het Berlijnplein.

RAUM zoekt installaties voor de publieke ruimte, die aanzetten tot sociaal contact tussen mensen die elkaar niet kennen en waarbij de anderhalve meter afstand gewaarborgd wordt. Het idee erachter is dat het coronavirus het stadsleven radicaal verandert en dat ‘social distancing’ de nieuwe norm wordt. RAUM denkt dat steeds meer mensen last hebben van sociale eenzaamheid, omdat het culturele stadsleven stilstaat en iedereen zoveel mogelijk thuisblijft.

“De aanleiding voor deze Open Call ‘Living Apart Together’ is de huidige coronacrisis. Eenzaamheid in steden is al jaren een groeiend probleem en door de coronacrisis krijgt het thema extra urgentie. Voor RAUM een reden om dit aan te kaarten”, aldus Rinke Vreeke, programmamaker RAUM.

Voorwaarden

Na 1 juni gaat RAUM kijken welke voorstellen geschikt zijn om op het Berlijnplein of in een mobiele vorm in de wijk uit te voeren. Het plan moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het ontwerp toegankelijk zijn voor een brede doelgroep en vindt RAUM het extra interessant als de installatie in verbinding staat met een virtuele omgeving.

De creatieve makers die worden uitgekozen, krijgen professionele begeleiding, een budget en een honorarium. Op de website van RAUM staat wat de voorwaarden van het project precies zijn.

4 Reacties

Reageren
  1. Yoshua

    Ik vraag mij af of er zoiets bestaat als sociale eenzaamheid.
    Deze crisis mag wat mij betreft wel duren tot het oneindige wat sociale contacten aangaat.
    Het is gewoon ontzettend lekker om niets te moeten en niemand te moeten zien.
    Samen met mijn vriendin hebben we beschikking over drie etages en een kelder.
    We ontmoeten elkaar eigenlijk alleen in de slaapkamer wanneer we slapen.
    Onze inkomens zijn misschien 40% minder maar we genieten 120% meer van ons rustige leven.
    Voor ons is sociale eenzaamheid een droom die nooit voorbij hoeft te gaan.
    Geen suffe etentjes met je klanten, geen saaie verjaardag van Tante Harry en Ome Miep.
    Gewoon lekker om alleen te zijn met je vriendin en verder helemaal niemand.
    Ben niet gelovig anders zou ik zeggen dat covid-19 een godsgeschenk is.

  2. Scherpschutter

    Op basis van welke wetenschappelijke feiten gaat RAUM er vanuit dat er tussen november 2020 en het voorjaar van 2021 nog sprake zal zijn van een noodzaak tot 1.5 meter afstand houden…..?

    Ik denk dat RAUM haar tijd wel zinniger kan besteden dan aan een volstrekt speculatief toekomstscenario met zeer groot risisco op een enorme verspilling van tijd en belastinggeld.

  3. Harry

    Hondje uitlaten. Dat helpt tegen sociale eenzaamheid. Dus een hondenuitlaatroute er bij. Dat helpt.

  4. Koel Hoofd

    Sociale eenzaamheid?
    Dat heet rust.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).