Overlijden Dick Bruna ‘breaking news’ over de hele wereld | De Utrechtse Internet Courant Overlijden Dick Bruna ‘breaking news’ over de hele wereld | De Utrechtse Internet Courant

Overlijden Dick Bruna ‘breaking news’ over de hele wereld

Overlijden Dick Bruna ‘breaking news’ over de hele wereld
Foto: Jesse Holweg
Dat Dick Bruna niet zomaar een kunstenaar was, blijkt wel uit de vele reacties die vanuit de hele wereld binnenstromen. Op de Engelse nieuwssite Daily Mirror is het overlijden van de bedenker van Miffy zelfs breaking news.

Dat Dick Bruna niet zomaar een kunstenaar was, blijkt wel uit de vele reacties die vanuit de hele wereld binnenstromen. Op de Engelse nieuwssite Daily Mirror is het overlijden van de bedenker van Miffy zelfs breaking news.

Vandaag en morgen hangt de stadsvlag op het Utrechtse stadhuis halfstok. Vanaf maandag 20 februari zijn de condoleanceregisters geopend op het stadhuis en het Stadskantoor. Burgemeester Jan van Zanen laat in een eerste reactie weten dat Utrecht een groot ambassadeur heeft verloren. “Heel veel kinderen, van over de hele wereld, zijn grootgebracht met onze nijntje en de rest van de familie pluis. Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd, hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend.”

Volgens De Volkskrant is nijntje na Johan Cruijff het bekendste exportproduct van Nederland. Premier Mark Rutte zegt dan ook dat Bruna een groot man en kunstenaar is. “Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is absoluut Nederlands cultuurgoed. Dat zijn natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur.”

Dick Bruna is niet los te zien van Utrecht. Hij woonde en werkte er zijn hele leven. Voordat hij stopte met werken in 2014 reed hij elke dag op zijn fiets door de binnenstad naar zijn atelier. Dit atelier is later ook meegenomen naar het Dick Bruna-huis, wat nu het nijntje museum is. Ook staan er op de Mariaplaats en het Nijnjte-pleintje grote beelden van het konijn en is het stoplicht bij het regenboog-zebrapad op de Lange Viestraat een nijntje-symbool.

Het nijntje-stoplicht op de Lange Viestraat. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

“Dick Bruna’s overlijden betekent een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving”, stelt Marco Grob, de zakelijk directeur van het Centraal Museum en nijntje museum. “Het werk van Bruna vormt een brug tussen de 20ste- en de 21ste-eeuwse vormgeving en zijn invloed zal tot ver in de 21ste eeuw merkbaar zijn, verwacht ik. Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers.”

De BBC schrijft dat het lange tijd onduidelijk was of Miffy nu een jongen of een meisje was en dat daar pas duidelijkheid in kwam in het zesde boek boek, toen nijntje een jurk droeg. Marja Kerkhof, directeur van uitgeverij Mercis bv liet eerder al weten: “Het is een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan 40 jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen 20 jaar zo intensief te hebben samengewerkt. Waar we elkaar goed in konden vinden was het enthousiasme waarmee wij ons ergens op storten. Het is een eer om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken met zijn werk.”

Op de Mariaplaats staat een nijntje-beeld waar Dick Bruna op geschilderd is. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren zestig furore met zijn werk, schrijft de Bibliotheek Utrecht in een reactie op het overlijden. “Vooral in Japan geniet Bruna’s werk grote waardering, omdat zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme. Utrecht en Nijntje huilen om het verlies van een geliefde stadsgenoot en vader.”

Tot slot schrijft The Guardian in een uitgebreid verhaal dat het Bruna niet te doen was om het geld. “Hij werkte zeven dagen per week en startte elke werkdag met een kleine tekening voor zijn vrouw.”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).