De rebus van Utrecht zoekt met spoed een nieuwe bestemming | De Utrechtse Internet Courant De rebus van Utrecht zoekt met spoed een nieuwe bestemming | De Utrechtse Internet Courant

De rebus van Utrecht zoekt met spoed een nieuwe bestemming

De rebus van Utrecht zoekt met spoed een nieuwe bestemming
De rebus aan het Woudagebouw in de Lange Nieuwstraat. Foto: Jannes Linders
Het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat gaat grotendeels gesloopt worden. En zodoende is er geen plek meer voor de kenmerkende rebus die al ruim een kwart eeuw de gevel siert. Er wordt met spoed gezocht naar een nieuwe locatie. 

Het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat gaat grotendeels gesloopt worden. En zodoende is er geen plek meer voor de kenmerkende rebus die al ruim een kwart eeuw de gevel siert. Er wordt met spoed gezocht naar een nieuwe locatie. 

Vorig jaar schreef DUIC al eens over de sloop van het gebouw. Sindsdien zijn er diverse pogingen gedaan om het kunstwerk weer in oude staat te herstellen en het een passende nieuwe bestemming in de openbare ruimte te geven.

Dit is allemaal op niks uitgelopen. De Utrechtse Ann de Vries heeft zich nu over het kunstwerk ontfermd en doet een allerlaatste inspanning om ‘DAAR WAAR JE NIET BENT, DAAR IS HET GELUK’ van Korrie Besems te redden van de sloop.

“Er wordt door verschillende partijen al jaren over gesteggeld, maar niemand wil in de neon-rebus investeren”, zegt De Vries. “Het werk is in 1991 in opdracht van het Centraal Museum gemaakt voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels/Night Lines. Het is al tijden niet meer ‘aan’ geweest, terwijl het echt een heel bijzonder en grappig lichtkunstwerk is. Eigenlijk is het 26 jaar lang verwaarloosd en heeft niemand er verantwoordelijkheid voor genomen. Korrie Besems is een gerespecteerd kunstenaar met werk dat in de collectie is opgenomen van de meeste gerenommeerde musea in Nederland.”

De Vries heeft inmiddels ook contact gehad met directeur van het Centraal Museum , Bart Rutten. Hij heeft laten weten op zoek te zijn naar mogelijkheden voor een nieuwe locatie. De Vries: “Het is ons ultieme doel om het werk te kunnen behouden in Utrecht. Onze prioriteit is op dit moment echter het veilig demonteren, vervoeren en tijdelijk opslaan van het werk – en dit moet aankomend weekend al gebeuren, want eind maart begint de projectontwikkelaar met asbestsanering op de gevel en mogen we er niet meer bij.”

17 Reacties

Reageren
 1. "Eefke"

  Kan de nieuwe, veel te kale, stationshal of de ‘onderwereld’ van het nieuwe station niet opgefleurd worden met deze rebuskunst?

  Misschien lezen hier NS’ers mee die EN dit kunstwerk kunnen behouden voor de stad en het station verder kunnen verfraaien en ver-Utrechtsen. Wellicht in een samenwerking met het Centraal Museum?

 2. AV

  Goed idee, Eefke!

 3. Scherpschutter

  De sloop lijkt mij een prima volgende locatie! Een rebus mensen…kom op. Nul werkelijke waarde (in materiaal, boodschap, verzamelwaarde of culturele verrijking), en in essentie is het dus gewoon een vergaan stuk schroot met een nietszeggende kreet waar hooguit een enkeling nog eens vluchtig in het voorbijgaan naar kijkt met een nostalgisch blikje…

  Het is gewoon rommel. Weg met dit soort nihilistische historische prullen. We moeten vooruit. Niet blijven hangen in de leegte van de jaren 90.

 4. Bill

  Die afzichtelijke gele golfplaten wand van nieuwe bioscoop bij de Jaarbeurs een idee? Op het dak van het langgerekte gebouw langs het spoor bij het voormalig azu-terrein? Ergens anders langs het spoor waar men het goed kan zien?

 5. NN

  Het lijkt me tijd worden dat we Scherpschutter verwijderen uit het Utrechtse, nul werkelijke waarde in materiaal en boodschap, verzamelwaarde of culturele verrijking. We moeten vooruit, niet blijven hangen in de leegheid van meninkjes als die van een Scherpschutter. Enfin. Een groep vrijwilligers draagt zorg voor de verwijdering, opslag en de zoektocht naar een nieuwe bestemming. Lijkt me hun goed recht.

 6. JdV

  Onder het spoor waar niemand last heeft en er niet nog meer gesubsidieerd hoeft te worden aan dit soort nutteloze zaken?

 7. Hannah

  Wat een progressieve praat scherpschuttertje. Normaal heb je bogal reactionaire en conservatieve praatjes hier!
  Niet blijven hangen inderdaad, bijv vwb het automobilisme. Chapeau man!

 8. herman

  Het is dat milieuvriendelijk afvoeren geld kost (misschien nog te verhalen op de opdrachtgever?) anders kon deze flauwekul zo afgevoerd worden.
  Mocht dat teveel kosten dan is er altijd wel de binnenkant van een geluidswal waar dit opgehangen kan worden.

 9. Linda

  De Uithof!!

 10. NN

  Ik weiger nog bij te dragen in het subsidiëren van rechts reactionaire mannetjes. Want we profiteren allemaal mee van subsidies; zelfs scherpschutter en JdV, dat is pas nutteloos.

 11. BramD

  Ik hoop dat het gered wordt en dat er een mooie plek voor wordt gevonden. Ik heb het nog werkend gezien daar waar het nu hangt en ik werd er dan toch wel vrolijk van.

 12. Zonnewende

  Goed idee Eef!

  Ik vind het een leuk stukje kunst. Zeker als hij weer aan gaat.

 13. JH

  @ NN

  Nee dan jij, met al je pseudoniemen en eindeloze epistels. Een beetje kritisch maar, enzovoorts enzoverder. En snappen doe ik die post om 10.06 van je niet.

 14. Scherpschutter

  @NN 24/3/2017 – 10:06

  Helemaal met u eens! Amen! Ik had nooit durven dromen dat u en ik elkaar ooit zo goed zouden begrijpen! Dat is namelijk precies het enige dat ik eigenlijk wil. Belastingen voor 90% afschaffen en iedereen gewoon zijn eigen geld in eigen zak. U betaalt niet voor mijn hobby’s en ik betaal niet voor uw hobby’s. Mag u fijn van uw eigen centjes betalen voor afzichtelijke nihilistische neon-rebusjes! Eerlijker kan niet…

  Sluit u aan in mijn streven naar een nachtwakersstaat die zich beperkt tot haar kerntaken van defensie, ordehandhaving en rechtsspraak. Let’s make The Netherlands great again!

 15. Balthasar

  Goed idee verplaatsen naar CS. En dat gedrocht van Vandekop spoorloos laten verdwijnen!

 16. Balthasar

  De hal van CS zal opknappen!!

 17. Paul

  Verplaatsen naar CS vind ik het beste idee. En dan meteen het gedrocht van Vandekop bij het spoor, spoorloos laten verdwijnen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).