Restauratie van forten Lunetten in Utrecht is klaar Restauratie van forten Lunetten in Utrecht is klaar

Restauratie van forten Lunetten in Utrecht is klaar

Restauratie van forten Lunetten in Utrecht is klaar
Foto uit 2019
De restauratiewerkzaamheden aan de Vier Lunetten zijn afgerond. De forten kregen een opknapbeurt omdat sommige muren van de forten en enkele kazematten in slechte staat waren. De forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat weer Unesco werelderfgoed is.

De restauratiewerkzaamheden aan de Vier Lunetten zijn afgerond. De forten kregen een opknapbeurt omdat sommige muren van de forten en enkele kazematten in slechte staat waren. De forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat weer Unesco werelderfgoed is.

De vier lunetten, historische verdedigingswerken, zijn de kleinste van de Utrechtse forten. Ze zijn gebouwd tussen 1822 en 1828. Het woord lunet komt van het Franse ‘lune’ en betekent ‘maan’.

De bouwwerken waren echter aan een opknapbeurt toe. Deze restauratie was noodzakelijk om het erfgoed weer in goede staat te kunnen behouden. De gemeente is als eigenaar verantwoordelijk voor deze rijksmonumenten. Door de restauratiewerkzaamheden kan het metselwerk met normaal onderhoud weer 50 jaar mee. Het werk is binnen budget uitgevoerd, maar het koste wel veel meer tijd dan verwacht.

Lunettenpark

De gemeente laat weten: “Met de restauratie behouden we het werelderfgoed voor volgende generaties en maken we het beleefbaar. De volgende fase is het vergroten van de toegankelijkheid en het gebruik van de forteilanden als onderdeel van de ontwikkeling van het Lunettenpark.”

De gemeente wil het gebied – als onderdeel van de plannen die er zijn voor Maarschalkerweerd – verder ontwikkelen tot een ‘parklandschap’ waar Utrechters terechtkunnen om bijvoorbeeld te wandelen en te sporten. De forten moeten daarmee ook meer toegankelijk worden voor bijvoorbeeld wandelaars.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. M.

    Spijtig dat er zo veel afgebroken en weer opgebouwd is dat er daardoor zo weinig authentieks aan overgebleven is, nog spijtiger dat er in en rond de forten zo ongelofelijk veel hout gekapt en groen verwijderd is. Ik had liever gezien dat de nooit echt voor hun doel gebruikte forten mooie ruïnes met weelderig groen waren geworden.

  2. W

    @m: vind je dat van de domtoren ook?
    Ook veel aan vernieuwd hoor?
    En van jezelf? Weet je dat je cellen ook vervangen worden en jij niet meer autentiek bent cq dezelfde als 20 jaar geleden?
    Boeie verder

  3. M.

    @W: ja dat vind ik van de domtoren ook. Daar zit niet veel veertiende-eeuws meer aan. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat de domtoren en andere historische gebouwen maar afgebroken moeten worden. Maar daar hoort wel een verhaal bij. Wat de vervanging van mijn eigen cellen betreft, dat zal wel zo zijn, maar ik heb gelukkig nooit het idee dat ik een ander word, wel ouder. Ook boeie.

  4. floep

    Restauratie aan de buitenkant ja, want binnen bij fort lunet 1 is er nog steeds lekkage en valt de verf van de muren.

  5. Cico

    Gelukkig, ik maakte me al zorgen om een Franse inval

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).