Het Utrechtse collectief De Strakke Hand maakt deze week een gigantische schildering op een warmtebuffer van Eneco in Rijnsweerd. Het is een initiatief van bewoners die zich stoorden aan het witte blok midden in de natuur. De schildering laat het landschap zien zoals het er vroeger uitzag.
Een idyllisch landschap met veel groen en een riviertje die kronkelt onder een kleine stenen brug. Zo zag de 19e eeuwse natuur van Rijnsweerd eruit. Het ontwerp van de nieuwe schildering van De Strakke Hand is gebaseerd op een oud aquarel van J.W. Wisselingh. De warmtebuffer wordt later dit jaar in gebruik genomen.
Het ontwerp is samen gekozen met de omwonenden. Die vonden de grote witte cilinder van Eneco maar een doorn in het oog. Zij kwamen tijdens een van de bijeenkomsten van Eneco met het idee om samen te werken met De Strakke Hand. Het idee om een ontwerp te maken gebaseerd op een bestaand aquarelschilderij van het gebied viel in goede aarde. Het uitgangspunt was dat de buffer zo goed mogelijk in de omgeving moest passen.
Tekst loopt door onder de foto
“Ik denk dat we heel trots mogen zijn op de schildering”, zegt Mart Scheepers, als omgevingsmanager betrokken bij het project. Hij erkent dat de buffer impact heeft gehad op de bewoners die er omheen wonen. “We hebben daarom sinds 2020 samen met Eneco en de gemeente Utrecht gekeken hoe we de buffer konden inpassen in de omgeving.”
360 graden
De Strakke Hand, die normaal gesproken alleen muurschilderingen maakt, heeft het werk van Wisselingh gebruikt als basis. Dit heeft het schilderscollectief vervolgens verder uitgewerkt tot een langgerekte schildering van zestig meter breed en zeventien meter hoog, zodat deze helemaal rondom de buffer aangebracht kon worden.
“Deze 360 graden schildering is uniek”, vertelt Michiel Meulemans, oprichter van De Strakke Hand. “We werken op de manier van de oude meesters, waarbij we alleen primaire kleuren gebruiken en deze op het canvas (de buffer) mengen tot nieuwe kleuren op het oppervlak zelf. Het idee was dat we hiermee een stukje historie van de plek terug konden geven.”
Minder gas door warmtebuffer
In een warmtebuffer wordt tijdelijk warmte opgeslagen, zodat het op piekmomenten gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld wanneer bewoners die aangesloten zijn op het Utrechtse warmtenet, in de ochtend een hogere warmtevraag hebben.
Door warm water uit de buffer te gebruiken tijdens deze piekmomenten, hoeft er minder gas te worden gebruikt om warmte op te wekken. De buffer in Rijnsweerd is één van de vijf warmtebuffers die Eneco heeft gebouwd in Utrecht en Nieuwegein.
Gekoppelde berichten
Nieuwe muurschildering in Utrecht benadrukt waarde van de Grondwet
Een nieuwe muurschildering aan het Westplein in Utrecht moet het belang van de Grondwet benadrukken…
Nieuwe muurschildering in hartje Utrecht eert oogheelkundige F.C. Donders
Je moet heel wat aan je ogen mankeren, wil je het nieuwste eerbetoon aan oogheelkundige…
Nieuwe muurschildering van Verfdokter aan Huizingalaan in Utrecht
Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft een nieuwe muurschildering gemaakt. Het werk aan…
22 Reacties
ReagerenTsja
Waar staat dit kunstwerk ongeveer? Rijnsweerd is een vrij groot gebied.
Ik ben er nooit geweest, maar nu ga ik zeker een keer kijken. Prachtig gedaan!
Er had nog wel een regenboog op geschilderd kunnen worden. Kunnen reaguurders weer helemaal los.
Prachtig!
@ Bart: aan de Offerhausweg: https://www.openstreetmap.org/#map=18/52.09507/5.14565 (de warmtebuffer zelf staat nog niet op het kaartje)
Leuk
Is dit aan de Offerhausweg? Kan je er ook bij om foto’s te maken?
Graag een toelichting, warmte buffer nodig zodat er minder gas verstookt wordt? Stadswarmte is toch afvalwarmte?
@ Bart
Aan de Offerhausweg, ingang fietspad door Bloeyendael.
Ik hou hier wel van, nou maar hopen dat niet die graffiti spuiters langs komen en het werk verzieken, met hun handtekening!!!
@ S
Tip voor Beaps.
Prachtig gedaan hoor!
@ X
Ik ben daar wel voor, dat de kliederaars elkaar overkliederen.
Stadswarmte is zeker geen afvalwarmte. Er wordt, hier in Utrecht, ten eerste gedraaid op biomassa. Maar wanneer in de winter alle kacheltjes aanstaan ga je het daarmee nog niet bijna redden. Dan wordt er bijgesprongen met gasgestookte ketels. En niet e zuinig ook.
Echt heel mooi. Over 50 jaar zal dit denk ik als kitsch worden gerubriceerd.
Ik heb maar een opmerking Schitterend !!! De Strakke Hand heeft zich weer eens van hun beste kant laten zien , ik word heel blij van deze Toppers ….
@Sangers, waar haal je vandaan dat stadswarmte van afvalwarmte komt? Het water wordt door Eneco warm gestookt met aardgas en biomassa (hout).
Ik vind het supermooi , prachtig gedaan .
@Michiel: Dat is echt onzin. Een groot deel is wel degelijk restwarmte dat ontstaat door o.a. het opwekken van stroom, verbranden van afval etc.
Bron:https://www.eneco.nl/-/media/eneco-nl/files/warmte-etiket/eneco_warmte-etiket_2023.pdf?rev=4fe59f88c9034a088d1e39806ab650c4&sc_lang=nl-nl
@Michiel en Abe, de biomassa centrale in Utrecht draait op houtig snoeiafval. Waar nauwelijks een betere toepassing voor is te verzinnen dan het genereren van stadwarmte.
Een 19-eeuws schilderij lijkt misschien ‘realistisch’ geschilderd, maar het is de tijd van de Romantiek dus het is allemaal extra mooi gemaakt. Met leuke doorkijkjes, een compositie en ontdaan van de minder mooie elementen, zoals metershoog onkruid, een kale boom ergens, een lelijk hek, een koeienvlaai of een verbodsbord dat je er niet mag aanmeren