Rietveldprijs 2024: stemmen voor publieksprijs geopend Rietveldprijs 2024: stemmen voor publieksprijs geopend

Rietveldprijs 2024: stemmen voor publieksprijs geopend

Rietveldprijs 2024: stemmen voor publieksprijs geopend
Iedereen kan zijn stem uitbrengen op een van de nominaties voor de Rietveldprijs 2024. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs. De jury maakte in juni vijf projecten bekend die kans maken op de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Nu is het de beurt aan het publiek, dat tot 1 november kan stemmen op zijn favoriete project. Dat kan via www.rietveldprijs.nl/stem/

Iedereen kan zijn stem uitbrengen op een van de nominaties voor de Rietveldprijs 2024. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs. De jury maakte in juni vijf projecten bekend die kans maken op de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Nu is het de beurt aan het publiek, dat tot 1 november kan stemmen op zijn favoriete project. Dat kan via www.rietveldprijs.nl/stem/

Het publiek kan kiezen uit vijf projecten die in Utrecht die in de periode 2022-2023 zijn gerealiseerd. DUIC heeft de afgelopen maand wekelijks een genomineerd project uitgelicht met een video.

De vijf genomineerden, in willekeurige volgorde, zijn:

De links leiden naar video’s met genomineerden.

Welk project wordt opvolger van POST Utrecht, winnaar publieksprijs in 2022?
De winnaars van de publieksprijs, de juryprijs én de nieuwe Truus Schröderprijs voor goed opdrachtgeverschap worden zondagmiddag 17 november bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Centraal Museum. Dan weten we welk project de opvolger is van POST Utrecht (Bibliotheek Neude), die in 2022 de DUIC publieksprijs in de wacht sleepte. De juryprijs ging in 2022 naar Catharijnesingel Zuid.

Publiek is van harte welkom om op 17 november van 14.30-16.00 uur de prijsuitreiking bij te wonen. Bij de Rietveldprijs hoort ook een publicatie die tijdens de bijeenkomst wordt gepresenteerd. Voor alle aanwezigen is er een gratis exemplaar. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via dit aanmeldformulier.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Utrecht genieter

    Helaas alleen maar modernistische troep van lage kwaliteit en/of flinke problemen voor de bewoners zoals bij Solo. Al is dat wel de meest unieke en fraaie kandidaat.

    Is dit nou serieus het beste waar architecten anno nu mee kunnen komen? Als dit is wat jullie leren op de opleiding zie ik het somber in voor de toekomst. Waar zijn de klassieke verhoudingen zoals bijvoorbeeld de Gouden Regel, waarvan het wetenschappelijk bewezen is dat mensen dit fijn vinden om naar te kijken? Verhoudingen, ornamenten, aandacht en vakmanschap? Vroeger was niet veel beter, maar de kwaliteit van de gebouwde omgeving zeker wel! Ik denk dat geen een van deze gebouwen ooit op een postkaartje zullen komen.

  2. KRRR

    Ongelooflijk dat Van Asch Van Wijkskade 6 is genomineerd. Het gebouw pas totaal niet in de straat met allemaal prachtig oude huizen. Ik vind het onvoorstelbaar dat zoiets door de gemeente wordt goedgekeurd, en al helemaal dat het nu voor deze prijs wordt genomineerd. Het moet toch ook enigszins in het straatbeeld passen..!!?

  3. Pieter

    Mooie gebouwen allemaal! Solo misschien wel de mooiste, maar vanwege de praktische problemen met de hitte in dat gebouw op de gebiedstransformatie Wisselspoor gestemd.

  4. Sem Poolhaas

    Je gooit heel ‘vroeger’ lekker op een hoop Utrecht genieter. Ten eerste is modernistisch een stroming die al begin 20e eeuw opkwam, net zo goed bouw van ‘vroeger’. Maar wat is er nou zo goed aan vroeger? Bouw in de jaren 1890-1910 was sierlijk maar van bijzonder lage kwaliteit. Jaren ’60 t/m ’80 architectuur zou mogelijk op postkaartjes komen als grap maar verder niet.

    In de 17e eeuw waren huizen mooi en van goede kwaliteit (zover ze nu nog steeds staan), dat geef ik je mee. Maar om dat nou fijntjes over te doen lijkt me ook onzinnig.

  5. Alex

    Als het de genomineerde zijn voor de ‘sloopkogel prijs’ zou ik ook geloven. Alleen wisselspoor vind ik wel geslaagd.

    Ik heb geen flauw idee hoe zo iets op te zetten, maar een prijzen voor de slechtste architectuur, en het meest onbruikbare gebouw zouden er ook moeten zijn.

  6. BdV

    @KRRR – Dat is al eerder opgemerkt en er werd toen aangegeven dat hiervoor twee garagedeuren op dit adres zaten, waardoor dit ontwerp toch niet meer zo heel onvoorstelbaar is.

    Overigens vind ik het moeilijk op basis van de videobeelden een vergelijking te maken om te bepalen waar ik op zou moeten stemmen.

  7. Wim

    De barbaren drukken hun keutel weer naar buiten.

  8. Jan

    @ BdV

    Maak eens een wandeling. Je mag er best langsgaan hoor.

  9. Statler

    Ben gaan kijken bij de van Asch van Wijks. Wat er eerst stond was niets bijzonders, een grote garage.
    De nieuwbouw is met de grijstinten en steenkeuze wat saai, maar door de vormgeving ingetogen opvallend, zonder de omgeving te overstemmen. Ik denk dat dit in een levende stad een betere keuze is dan een parodie op een 19e eeuwse gevel.

  10. Wim

    @ Statler

    👍👍

  11. BdV

    @ Jan – Ik maak sowieso wel eens een wandeling, dus dat zal wel lukken. Dan hoop ik wel dat iedereen die gaat stemmen meeloopt en dat we overal naar binnen kunnen om alle hoeken en gaten te bekijken.

    Kan iedereen volgende week vrijdag?

  12. Paul

    Utrecht genieter , de slechtste architectuur periode is zondermeer de 70e jaren als toppunt van dorpse truttigheid. In heel Utrecht op mooie locaties vindt je hiervan projecten terug. Meest bekend en lelijk in wel de z.g.n Rotte Kies hoel vlak naast de Daalse tunnel, maar ook in binnenstad stegen, en natuurlijk Lunnetten is deze liefdeloze architectuur te vinden. Liefdeloos omdat het meeste ontworpen is door bouwkundige en niet echte Architekten. Ook dacht men dat de bevolking dit zo wilde.
    Pas in midden 80e jaren kwam er een kentering na meer diversiteit in de architectuur waarbij architecten weer echte aandacht hadden voor wat ze ontwierpen.
    In de huidige tijd is de variatie aan architectuur stijlen behoorlijk groot. Dus om alles over een kam te scheren is beslist onjuist, als je verder kijkt zal je zien dat ook jij moderne architectuur in Utrecht kan vinden die je echt mooi vindt. Wandel eens bijvoorbeeld eens in Rijnvliet nabij AMS Rijn kanaal. Daar is met veel liefde voor baksteen en detail iets bijzonders ontstaan. Welicht ontbreekt bij de Rietveld prijs zoiets.
    Maar vooral moet de Rietveld Prijs aandacht geven aan nieuwe concept denkers, want dat was de enorme kracht van Rietveld. Instaat zijn om fundamenteel opnieuw ruimte te beschouwen in haar essenties.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).