Bij archeologisch onderzoek in de Merwedekanaalzone in Utrecht is vorige week een weg gevonden naar het Romeinse fort op het Domplein. Het gaat om een aftakking van de limes, een weg die alle Romeinse forten langs de noordgrens van het rijk met elkaar verbond. “De ontdekking is van groot belang voor onze kennis van Romeins Utrecht en het grenslandschap eromheen”, schrijft de gemeente Utrecht.
Sinds 1997 wordt in Utrecht uitvoerig onderzoek gedaan naar de limesweg. In Leidsche Rijn zijn daarbij verschillende ontdekkingen gedaan, zoals bruggen en andere waterbouwkundige werken. De weg werd rond het jaar 85 aangelegd door het Romeinse leger en tot in de derde eeuw onderhouden. Hij was ongeveer vijf meter breed en verhard met grind.
Deze weg, die de forten langs de noordgrens van het Romeinse Rijk met elkaar verbond, liep ongeveer 2,5 kilometer ten zuiden van het fort op het Domplein. “De weg sneed daarmee een noordwaartse bocht van de Rijn af. Door deze tracékeuze, zo recht mogelijk, konden troepenverplaatsingen en berichtenverkeer efficiënt plaatsvinden”, schrijft de gemeente.
Tekst loopt door onder afbeelding
Palen
Restanten van deze aftakking zijn nu gevonden in de Merwedekanaalzone. Zo zijn onder meer restanten van palen gevonden die onder de weg stonden. Ook zijn andere objecten gevonden, waaronder een massief zilveren versierde kop van een haarnaald.
“De ontdekking van deze aftakking in combinatie met de gedane vondsten laat opnieuw zien dat het belangrijk is, om in een vroeg stadium van ruimtelijke ontwikkeling archeologisch onderzoek te doen. Archeologie leert ons over onze stad en de omgeving in vroegere tijden. Deze informatie wordt meer dan eens gebruikt in de verdere ontwikkeling van de stad. Zo verbindt erfgoed het verleden met heden”, Aldus Rachel Streefland, wethouder Erfgoed.
8 Reacties
ReagerenWeer een bijzondere ontdekking hoe prominent aanwezig de Romeinen in de stad waren. Ook ondersteund dit het geven dat Utrecht zeer relevant was.
Tijd voor een mooie expositie in het Utrecht Historisch Museum, als deze bestond.
Helaas nog steeds geen politieke moed voor initiatief nemen voor de oprichting ervan.
Wordt natuurlijk weer weg-gebulldozerd.
Bewaren !
lekker belangrijk
@Katja
Als de gaten er overheen opgevuld worden, blijven de archeologische vondsten in het bodemarchief bewaard. Vaak is dat zekerder dan uitgraven, schoonmaken, conserveren en ergens zien op te slaan onder verantwoorde condities. Natuurlijk moet dan wel met goede beschrijvingen vastgelegd worden wat er waar gevonden is.
Zou leuk zijn als de toekomstige bouwplannen worden aangepast aan de precieze loop van deze weg.
Goh wat leuk die weg gaat door mijn achtertuin. Zal eens gaan graven als het beter weer is 🙂
@Katja
Geen zorgen Katja. Deze weg wordt binnenkort heringericht tot een Stadsboulevard en er komen een paar ovondes in zodat we er allemaal maximaal plezier van hebben.
Heel Europa ligt vol met Romeinse wegen, sommigen worden zelfs nog tot op de dag van vandaag nog gebruikt, met paar extra lagen asfalt.
Enfin, en nu?
Bouwvertraging mwkz om archeologische vondsten veilig te stellen?