Schetsontwerp Cultuurcluster Berlijnplein in Utrecht is klaar; ruimte voor ateliers, danshuis, buurtwerkkamer, horeca en meer Schetsontwerp Cultuurcluster Berlijnplein in Utrecht is klaar; ruimte voor ateliers, danshuis, buurtwerkkamer, horeca en meer

Schetsontwerp Cultuurcluster Berlijnplein in Utrecht is klaar; ruimte voor ateliers, danshuis, buurtwerkkamer, horeca en meer

Schetsontwerp Cultuurcluster Berlijnplein in Utrecht is klaar; ruimte voor ateliers, danshuis, buurtwerkkamer, horeca en meer
Impressie binnenplein
Het schetsontwerp van het nieuwe cultuurhart op het Berlijnplein in Utrecht is klaar. Daardoor kan er nu gestart worden met het uitwerken van het voorlopig ontwerp. Op woensdag 19 april organiseert de gemeente Utrecht een bijeenkomst voor bewoners en bezoekers waarin ze kunnen meedenken over het ontwerp.

Het schetsontwerp van het nieuwe cultuurhart op het Berlijnplein in Utrecht is klaar. Daardoor kan er nu gestart worden met het uitwerken van het voorlopig ontwerp. Op woensdag 19 april organiseert de gemeente Utrecht een bijeenkomst voor bewoners en bezoekers waarin ze kunnen meedenken over het ontwerp.

Het schetsontwerp ligt nu op tafel waarop de plekken van verschillende gebouwen en gebruikers te zien zijn en er meer duidelijk is over de inrichting van de openbare ruimte. Samen met pleingenoten, de gebruikers van de gebouwen op het Berlijnplein, is het schetsontwerp gemaakt. Die pleingenoten zijn onder andere stadslab RAUM, Nieuw Utrechts Toneel (NUT) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Daarnaast zijn reacties van direct omwonenden meegenomen in het schetsontwerp.

‘Cultureel hart’

Het cultuurcluster op het Berlijnplein moet een levendig cultureel hart worden voor Leidsche Rijn Centrum. Daarnaast is het de bedoeling dat het een open en toegankelijk gebied wordt, met permanente gebouwen voor cultuur en ondernemers. Pleingenoten kunnen met elkaar en de omgeving invulling gaan geven aan de plek.

Het cultuurhart bestaat uit vier delen met verschillende gebouwen. In het schetsontwerp zijn presentatieruimtes, oefenruimtes en werkruimtes voor cultuur en kunst, zoals dans, toneel en muziek verspreid. Ook is in het ontwerp te zien waar twee horecagelegenheden en een buurtwerkkamer komen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Plattegrond Schetsontwerp

Start met voorlopig ontwerp

Het schetsontwerp wordt verder uitgewerkt naar een voorlopig ontwerp. Daarin worden de materialen gekozen en wordt de grootte en uitstraling van de gebouwen bepaald. Daarnaast wordt in het voorlopig ontwerp de buitenruimte uitgewerkt en routes van het verkeer en laden en lossen rondom de plek.

De gemeente Utrecht organiseert op woensdag 19 april een bijeenkomst voor bewoners, bezoekers en andere geïnteresseerden waarin ze kunnen meedenken over het ontwerp van het Berlijnplein.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Ik mis nog een bibliotheek en een muziekschool. Dat is ook cultuur, maar dan voor gewone mensen in plaats van de elite.

  2. Michiel

    Uiteraard weer foeilelijke postmoderne architectuur met zo min mogelijk menselijke maat. Lelijke blokkendozen, felle kleuren, abstracte geometrische vormen. Echt alleen pretentieuze architecten met moeilijke brillen die dit zogenaamd mooi vinden. Of is het expres lelijk om een “statement te maken” en het “lekker te laten schuren” of zo?
    Voor ieder normaal mens doet dit toch pijn aan de ogen?

  3. W

    @michiel: wat is er postmodern aan die architectuur? Ligt alweer een tijdje achter ons hoor! Of vind je het gewoon lekker interessant bekken? Kan ook natuurlijk.

  4. jos Stelling

    Weer een ten dode veroordeeld top-down project/ initiatief. Kunst en cultuur komt van onderuit. De politiek dient het eventueel alleen te beschermen en te bewaren.

  5. Len

    Eens met @Michiel. Creatieve treurnis.

  6. Bill

    Ontwerp zegt genoeg over de ambities van de gemeente Utrecht, namelijk 0.
    Om het gebied op de kaart te zetten had hier een eye-catcher van formaat moeten komen, a la EYE in Amsterdam of de Elbphilharmonie, nu slechts een paar bij elkaar geraapte blokkendozen onder het kopje ” experimenteel” en “rauw” die na een paar jaar uit elkaar vallen. En uiteraard zal dit hoopje ellende weer meer gaan kosten dan begroot.

    Kunnen ze nou niets qua kwalitatieve en hoogwaardige architectuur om er een stad van te maken waar je trots op kunt zijn?

  7. Uuu

    @ bill

    Niet, of slechts half mee eens.

    Architectuur moet in dienst van het gebruik staan. Architectuur die alleen bedoeld is om op te vallen is geen architectuur.

    Dure eye-catchers zijn vaak eerder slechte ontwerpen dan goede ontwerpen.

    En waarom moet een zeer gemiddelde provinciestad op europees en een zeer marginaal stadje op wereldniveau eyecatchers bouwen a la wereldsteden als Amsterdam en Hamburg? Kan je mij dat eens uitleggen? Waar komt die drang in Utrecht toch vandaan?

    Utrecht is een soort van Gent of een soort van Aken. Gedraag je dan ook zo. Lijkt wel of Utrecht stad hetzelfde syndroom als de FC Utrecht of dat van Frans van S heeft. FC Utrecht is een gemiddelde subtopper die goed is voor een ongeveer 7e plek. Niets meer, niets minder. Utrecht is een wat grotere provinciestad op Europese schaal.

  8. Moniek

    @Bill
    De allure van de Elbphilharmonie had ik ook wel gewild, maar Utrecht is nu eenmaal een paar maten kleiner dan Hamburg. Dat het ontwerp spectaculair zou moeten zijn, ben ik met u eens. Men komt hier echter niet verder dan de kermisrommel aan de Neude-bibliotheek. Zoiets ordinairs moet ik in Hamburg nog tegenkomen.

  9. guus

    Mooi gebouw om hier het ‘Intellectual Heritage’ kunstwerk op te plaatsen. Past hier goed bij.

  10. Koel Hoofd

    @Jos Stelling
    Klopt als een zwerende vinger.
    Iets merkwaardigs van kunst en cultuur vanaf onderuit is dat menselijke scheppende creativiteit een voedingsbodem vind in ‘negatieve’ emoties (stress/pijn/onzekerheid/depressie/e.d.) Oftewel, een ‘persoonlijk probleem’ wat moet worden opgelost/geuit/iets mee gedaan. M.a.w. Rubberstoeptegels en gespreide bedjes laat die creativiteit niet tot ontwikkeling komen vanwege het gebrek aan ‘uitdaging’. De voorbeelden in de geschiedenis zijn legio, en niet alleen in de culturele sector.

  11. Rietje

    Hier past mooi dat gedrocht op wat nu aan de bieb hangt. Dan is het tenminste allemaal schreeuwerig en lelijk. Poeh zeg.

  12. rmn

    @Moniek

    Ik moest bij werk aan de Neude denken aan het prachtige en bescheiden stuk boven het Michelberger hotel aan de Warschauer Straße in Berlijn: “I know I am ugly but I glow at night”.

  13. Scherpschutter

    Ik vind het vakwerk. Zelden een gebouw gezien dat het intellectuele, culturele en filosofische totaal-faillissement van Utrecht beter uitbeeldt dan dit zoveelste belastingpoetcrematorium dat vaart onder de maakcultuurvlag. 10/10.

  14. Ch

    @kh: wow… 😵‍💫

  15. Martin Utrecht

    @Lombokker De bibliotheek zit op 600 m van het Berlijnplein. Dus ik snap je opmerking niet.

  16. Leidscherijner

    @lombokker nog nooit in LRC geweest? Er staat op 100 mtr afstand vh Berlijnplein een bibliotheek
    Voor de rest.. laat RAUM zoals het nu is, een creatieve broedplaats ipv betonhoogbouw met een cultureel sausje.

  17. Realist

    Cultuur ontstaat door de jaren heen, dat ontstaat niet doordat de overheid daar een kleurtje en subsidies aan geeft. Daarnaast heeft de recente geschiedenis geleerd dat dit soort projecten ofwel heel veel geld kosten of gedoemd zijn om te mislukken.

  18. Peter van Zoest

    Het was niks, is niks en wordt niks. Tochtgat in the middle of nowhere.

  19. Lulu

    @lombokker De utrechtse muziekschool komt onder de bogen naast dit plein.
    Voor alle andere reacties, jullie zijn uitgenodigd om het in real life aan te geven op die inloop avond. Kom maar achter je pc vandaan en doe er wat aan 🙂

  20. Michiel

    @W
    Het kleurgebruik en de abstracte vormen zijn gewoon typische kenmerken van postmoderne architectuur.
    Zie hier: https://www.architecture.com/explore-architecture/postmodernism#:~:text=Postmodernism%20in%20architecture,the%20dogmas%20associated%20with%20it.

    “Postmodernism is an eclectic, colourful style of architecture and the decorative arts that appeared from the late 1970s and continues in some form today.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).