Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens weg uit gemeentehuis Purmerend omdat ze ‘aanstootgevend’ zouden zijn Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens weg uit gemeentehuis Purmerend omdat ze ‘aanstootgevend’ zouden zijn

Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens weg uit gemeentehuis Purmerend omdat ze ‘aanstootgevend’ zouden zijn

Schilderijen van Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens weg uit gemeentehuis Purmerend omdat ze ‘aanstootgevend’ zouden zijn
Enkele van de werken van Jeroen Hermkens
Kunstenaar Jeroen Hermkens is van plan om een expositie in het gemeentehuis van Purmerend volledig te staken omdat de gemeente wil dat een aantal schilderijen die aanstootgevend zouden zijn verwijderd worden. Op een deel van de werken zijn namelijk borsten te zien. Hermkens noemt het besluit van de gemeente absurd.

Kunstenaar Jeroen Hermkens is van plan om een expositie in het gemeentehuis van Purmerend volledig te staken omdat de gemeente wil dat een aantal schilderijen die aanstootgevend zouden zijn verwijderd worden. Op een deel van de werken zijn namelijk borsten te zien. Hermkens noemt het besluit van de gemeente absurd.

Jeroen Hermkens is een bekende kunstenaar uit Utrecht, maar ook ver buiten de stadsgrenzen exposeert hij. Zijn werk was te zien in buitenlandse musea en CNN zond al eens een documentaire over hem uit. In het gemeentehuis van Purmerend gaat het nu mis.

Om aandacht te vragen voor de fusie van de gemeente Purmerend met Beemster werd een serie van litho’s en tekeningen van Beemstervrouwen van Hermkens opgehangen in het gemeentehuis. Op een deel van die werken zijn borsten te zien, wat sommige bezoekers aanstootgevend zouden vinden. De gemeente wilde daarom enkele werken weghalen, maar dat stuitte tegen de borst van kunstenaar Hermkens. Hij heeft daarom besloten om al zijn kunstwerken weg te halen.

Aan DUIC vertelt hij: “Het zijn gewoon portretten van vrouwen, er is helemaal niks aanstootgevend aan. Blijkbaar is er een zedenpolitie in Purmerend die kan besluiten welke werken er wel mogen hangen en welke niet. Aan die keuzes wil ik niet toegeven, dan lijkt het erop dat ik het er mee eens ben. Het is een absurde situatie.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

9 Reacties

Reageren
  1. Leon

    Waarom alleen Beemstervrouwen en geen Beemstermannen. Die fuseren toch ook. Naakt op openbare plaatsen is niet handig lijkt me. Hang het ergens op waar mensen zelf kunnen kiezen of ze ernaar willen kijken of niet. Niet iedereen is ervan gecharmeerd om er ongevraagd mee geconfronteerd te worden.

  2. W.

    Ik hoop dat er slachtofferhulp is aangeboden aan de mensen die reeds blootgesteld zijn aan deze grove vertoning van het menselijk lichaam in kunstzinnige context. #jesuispurmerend

    Groot gelijk dat Hermsens al z’n werken m weghaalt.

  3. Tanja

    Back to the fifties!
    Vrouwen hebben (meestal) borsten, wen er maar aan.
    Zucht.

  4. Realist

    Nogal hypocriet van Groen Links om hier vragen over te stellen want die club staat anders altijd vooraan om geschiedenis, beelden, straatnamen, cultuur enz te verwijderen.

  5. Katja

    Het besluit van de gemeente is pas aanstootgevend…

  6. Zeeheld

    We worden steeds preutser

  7. PeterH

    @Tanja: inderdaad. Blijft de vraag: waarom steeds alleen de dames? Wat is mis met vergelijkbaar naakte heren? Desnoods met strategisch geplaatste handdoek….de David van M. Angelo is ook zonder een topstuk.
    @Zeeheld: de 22e eeuw lijkt een tijdmachine, terug naar van alles waar we net van hersteld waren.

  8. PeterH

    Oeps, dikke vingers, zat een eeuw in de toekomst.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  9. Peter

    Merkwaardig slordig van ambtenaar en College van Purmerend.
    Men hoort bekend te zijn met het aspect ‘ongewenste confrontatie’. Met name bekend vanwege de eerdere jurisprudentie rond porno-bioscopen. InUtrecht bijv. de voormalige Palace-bioscoop.

    Dat er verschillende meningen zijn over wat ‘schokkend’ is doet niet af aan het feit dat de gemeente van en voor de burger is, en het gemeentehuis derhalve óók.
    Opnieuw een voorbeeld hoe ambtenarij iets simpels ingewikkeld kan maken.

    Persoonlijk vind ik de schetsen niet onaardig. De Beemster vrouwen lijken mij in real life nóg aardiger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).