Schoonheim en De Vink stopt ermee: het einde van een kunstzinnig tijdperk | De Utrechtse Internet Courant Schoonheim en De Vink stopt ermee: het einde van een kunstzinnig tijdperk | De Utrechtse Internet Courant

Schoonheim en De Vink stopt ermee: het einde van een kunstzinnig tijdperk

Schoonheim en De Vink stopt ermee: het einde van een kunstzinnig tijdperk
Erik Geytenbeek in zijn Schoonheim en de Vink. Foto's: DUIC / Renzo Gerritsen
Kunsthandel Schoonheim en De Vink stopt ermee. Na 142 jaar sluit de winkel aan de Vinkenburgstraat eind 2019 zijn deuren. Eigenaar Erik Geytenbeek blikt terug en legt uit waarom er na al die jaren een eind komt aan het kunstzinnige tijdperk van Schoonheim en De Vink. “Ik stelde mezelf de vraag: ga ik nog dertig jaar in de winkel staan of ga ik wat anders doen?”

Kunsthandel Schoonheim en De Vink stopt ermee. Na 142 jaar sluit de winkel aan de Vinkenburgstraat eind 2019 zijn deuren. Eigenaar Erik Geytenbeek blikt terug en legt uit waarom er na al die jaren een eind komt aan het kunstzinnige tijdperk van Schoonheim en De Vink. “Ik stelde mezelf de vraag: ga ik nog dertig jaar in de winkel staan of ga ik wat anders doen?”

Erik is de derde generatie van de familie Geytenbeek die werkzaam is in de winkel, die sinds jaar en dag gevestigd is in een prachtig klassiek pand in de Utrechtse binnenstad. “Mijn opa Willem nam de zaak in 1957 over van de familie Schoonheim, die de winkel ook al drie generaties in bezit had”, vertelt hij. “Mijn vader volgde hem in 1976 op en uiteindelijk ben ook ik het wereldje ingerold.”

Paplepel
In 1999 begon Erik op 18-jarige leeftijd galerie De Vink, tegenover de kunsthandel van zijn vader Loek. “Kunst was me natuurlijk met de paplepel ingegoten”, verklaart hij zijn eerste stappen in de familiebusiness. “Ik hielp als achtjarige al mee in de zaak van mijn vader. Toen mijn studie niet werd wat ik ervan had gehoopt en het pand aan de overkant van dit pand leeg kwam te staan, dacht ik: laat ik daar een leuk winkeltje beginnen.”

In tegenstelling tot zijn vader, die vooral klassieke kunst verkocht, legde Erik de focus bij De Vink op modern art. “Bij mij hing meer ‘schreeuwwerk’. Veel pop-art van Corneille en Brood, dat soort dingen.” Toen Loek zes jaar geleden aankondigde te minderen met werken, vroeg hij of Erik de zaak over wilde nemen. Dat deed hij. De moderne kunst van De Vink werd samengevoegd met de klassieke collectie van Schoonheim. “Ik werd eigenaar van Schoonheim en De Vink en daarmee de baas van mijn vader, die nog maar twee dagen per week ging werken.”

“Dat was in het begin wel pittig hoor, twee kapiteins op één schip”, voegt Erik daar lachend aan toe. “Maar het ging goed. Buiten dat we vader en zoon zijn, zijn we namelijk ook echt vrienden. Waar hij het laat liggen, pak ik het op. En andersom. We vullen elkaar goed aan in de winkel en laten ons ook door niemand anders adviseren. Het klopt gewoon.”

Schoonheim en De Vink in de Vinkenburgstraat

‘Dat hoort ook bij het kunstwereldje’
Terwijl Erik vertelt over de band met zijn vader komt er voorzichtig een wat oudere vrouw de winkel binnengelopen. In het Engels vraagt ze hem naar een schilderij van de zee dat haar dochter laatst in de etalage zag staan. “Verkocht”, antwoordt hij vriendelijk maar resoluut. “Dat was het laatste schilderij van die artiest. Hij is twee jaar geleden overleden. Sorry.” Beteuterd druipt de vrouw af. “Ja, dat hoort ook bij het kunstwereldje”, concludeert Erik terwijl hij zijn schouders ophaalt.

Dat kunstwereldje moet vanaf 2019 verder zonder Schoonheim en De Vink. Een besluit dat Erik zelf heeft genomen en waar hij twee jaar lang over na heeft gedacht. “Het voelt heel dubbel. Ik heb echt mijn ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt en ben er trots op dat ik hier mijn ding heb gedaan. Bovendien is het natuurlijk zwaar voor mijn vader. De winkel is ook een beetje zijn kindje.”

Mooi geweest
Maar Erik vindt het wel mooi geweest. “Ik stelde mezelf de vraag: ga ik nog dertig jaar in de winkel staan of ga ik wat anders doen? En mijn keuze is gevallen op dat laatste. Ik ben nu op de leeftijd dat dat nog kan. Natuurlijk heb ik bij het maken van mijn beslissing ook rekening gehouden met het veranderende winkelbeeld. Ik ben er van overtuigd dat webshops de meeste fysieke winkels binnen tien jaar gaan vervangen. Voordat je onder water komt te staan, moet je je conclusies trekken.”

Tot eind september koopt Schoonheim en De Vink nog kunst in. Daarna is het klaar en kan iedereen zijn slag slaan tijdens de opheffingsuitverkoop, die eigenlijk al gestart is. Of Erik al weet wat hij vanaf januari gaat doen? “Nee, nog geen idee. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Wie me wil hebben mag altijd bellen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Roland

    Jammer weer zo’n typisch Utrechtse winkel die gaat verdwijnen uit de binnenstad! Zal wel weer horeca in komen. Het houdt niet op!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).