Sint Maarten Parade staat weer voor de deur in Utrecht, dit jaar met thema ‘water’ Sint Maarten Parade staat weer voor de deur in Utrecht, dit jaar met thema ‘water’

Sint Maarten Parade staat weer voor de deur in Utrecht, dit jaar met thema ‘water’

Sint Maarten Parade staat weer voor de deur in Utrecht, dit jaar met thema ‘water’
Foto: Robert Oosterbroek
Op vrijdag 10 november vindt de jaarlijkse Sint Maarten Parade weer plaats in de binnenstad. Dit keer staat de optocht in het teken van water. Dit jaar er voor de eerste keer ook een drijvend onderdeel dat te bekijken is.

Op vrijdag 10 november vindt de jaarlijkse Sint Maarten Parade weer plaats in de binnenstad. Dit keer staat de optocht in het teken van water. Dit jaar er voor de eerste keer ook een drijvend onderdeel dat te bekijken is.

De Sint Maarten Parade trekt ieder jaar met de bijzondere lichtsculpturen, orkesten en theatrale acts weer veel bezoekers. Met de optocht wordt het feest Sint Maarten ingeluid, dat op 11 november plaatsvindt. Organisaties die dit jaar meelopen konden binnen het thema ‘water’ aan de slag met hun creatie. Daarbij is het ook voor de eerste keer in de geschiedenis van de optocht dat er via het water ook wat te zien is.

Route

Net zoals ieder jaar loopt de route van de optocht door de binnenstad. De start van de parade is om 18.00 uur ’s avonds bij de Maliebrug in Park Lepelenburg, en heeft zowel een lopend als varend onderdeel. Beide onderdelen starten op dezelfde plek in het park en hebben voor het grootste deel dezelfde route. Bij Het Wed scheiden de wegen van het lopende en varende gedeelte.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Voor liefhebbers van de parade kan gebruik gemaakt worden van zogenoemde ‘natuurlijke tribunes’ aan bijvoorbeeld de overkant van de singel. Ook op de bruggen in het centrum kan gekeken worden naar de lichtsculpturen. Net zoals ieder jaar doen er ook dit jaar een breed scala aan instanties mee, met dit jaar onder andere onderwijsinstellingen, culturele centra en AZC’s.

Niet alleen op vrijdag 10 november staat de stad in het thema van Sint Maarten. De hele week zijn er op meer dan twintig locaties al evenementen georganiseerd die in het teken van de feestdag staan. Onder andere stadswandellingen, een kinderrondleiding in de domtoren en een open dag in de Pieterskerk staan op het programma. Ook de lichtprojectie op het stadshuis is weer te zien.

12 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  Dat wordt weer snoep kopen voor kinderen die langs komen om te zingen!

 2. WJM

  Begrijp ik goed dat de parade niet over straat(bv Maliesingel) gaat maar door het Zocherpark?
  De rode lijn geeft namelijk het smalle wandellint aan!!
  Vorig jaar liep de Parade over straat……..nu niet meer?
  Jammer dat dit in de tekst duidelijk wordt!

 3. Janah

  Volgens mij komen de kinderen de volgende avond, 11 november is St Maarten, pas langs. Dus houd je snoep maar klaar.

 4. marc

  @WJM
  Van de site over de parade: “De lopende optocht gaat over het wandelpad in het mooi uitgelichte Zocherplantsoen langs Sonnenborgh en het Ledig Erf naar de Oudegracht.”

  Het wordt vast leuk

 5. WJM

  Marc Dus publiek op afstand! Dat is erg jammer!
  Of het zoveel leuker wordt door die afstand moet ik nog zien! Waarom denk je dat de carnavalsoptochten en bloemencorso’s dichtbij het publiek komen?
  Die grote vogel kan echt niet heel over dat Zocher wandelpad!
  Waarom communiceren jullie dat overal niet veel duidelijker?

 6. Jankanerwatvan

  Wat mij betreft hét utrechtse evenement. Waar gezelligheid, creativiteit en samenzijn elkaar ontmoeten. Wij hebben er weer zin in!

 7. WJM

  Ik heb het nog nooit! over geslagen hoor!

 8. marc

  @WJM Ik geef het door!

 9. WJM

  Marc! Top en dank!
  Staat ook niet in de brochure ‘Programma’ 3-11 nov te halen bij VVV!
  Niet iedere Utrechter! bekijkt alleen de info op internet!

 10. James

  Ben erg benieuwd hoe de besluitvorming rond dit thema tot stand is gekomen. Wind was in mijn ogen een passender thema geweest.

  https://www.youtube.com/watch?v=NtiCv9nqv3A

 11. Raphael Klijn

  Leuke blog over de betekenis van Sint Maarten voor Utrecht: https://utours.nl/sint-maarten-de-beschermer-van-utrecht

 12. Koel Hoofd

  @James
  Na de natste oktobermaand in decennia?
  DIe windmolens en zonnecellen leverden niets op, maar de waterkracht valt in grote hoeveelheden onbenut uit de lucht.
  Laat ze toch lekker varen, water genoeg.

  @Raphael Klijn
  ….huh?
  Heeft Utrecht een ‘Hongaars-Romeinse’ humanist die later de heilige van het Franse Tours maar nooit in Nederland is geweest gejat als lichtend voorbeeld voor … de Utrechters die kennelijk hun dikke mantels niet wilde delen met arme mensen in de kou??
  Dat zegt veel meer over Utrecht dan over st Maarten want de mentaliteit is hier na al die eeuwen nog steeds hetzelfde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).