Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad is bijna af; zo ziet het eruit Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad is bijna af; zo ziet het eruit

Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad is bijna af; zo ziet het eruit

Slachtstraat Filmtheater in de Utrechtse binnenstad is bijna af; zo ziet het eruit
Foto's: Bas van Setten
Ondanks dat het volgens initiatiefnemer Jos Stelling ‘nog lang niet af is’, is nu wel goed te zien hoe Slachtstraat Filmtheater in Utrecht eruit komt te zien. Zondag konden genodigden alvast een kijkje komen nemen in het gloednieuwe filmhuis in het centrum van de stad.

Ondanks dat het volgens initiatiefnemer Jos Stelling ‘nog lang niet af is’, is nu wel goed te zien hoe Slachtstraat Filmtheater in Utrecht eruit komt te zien. Zondag konden genodigden alvast een kijkje komen nemen in het gloednieuwe filmhuis in het centrum van de stad.

De gebouwen aan het Hoogt en de Slachtstraat waren tientallen jaren onderdeel van Filmtheater ’t Hoogt, maar deze organisatie vertrok omdat een deel van de panden getransformeerd zou worden tot woningen en het gebouw aan de Slachtstraat verkocht zou worden. Dit plan van het Utrechts Monumenten Fonds, eigenaar van de panden, ging echter niet door. Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver, kwam toen met het idee om een nieuwe bioscoop met drie zalen te openen in het complex.

En dat plan is nu zo goed als uitgevoerd. De leek zou constateren dat het al af is, maar niks is minder waar. In zijn toespraak zei Stelling dat ze nog zo’n twee maanden nodig hebben om alles goed af te stellen. “Eind juni gaan we echt open”.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kunst

Slachtstraat Filmtheater is niet alleen een plek waar mensen straks een film kunnen kijken. Er is namelijk ook veel ruimte voor kunst. Zo onthulde Boris Bals, zoon van Huub Bals, een bronzen beeld van zijn vader. Ook is er een permanente tentoonstelling van fotograaf Max Tosseram, van portretten van overleden Utrechtse kunstenaars.

Suzan te Brake van het Utrechts Monumenten Fonds sprak tot slot over een mooi monument dat nu weer wordt opengesteld voor de inwoners van de stad. “Ik ben er heel erg trots op en het wordt heel mooi. Het is echt een nieuw cultureel hart in de stad.”

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Maarre: filmtheater ‘t Hoogt moest weg want er moesten woningen komen dus komt er filmtheater Slachtstraat….????.

 2. Hans

  ‘Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad’, om met Marsman te spreken. Maar nu is dat karakter voor eens altijd bevestigd en is de stijl die van film, cultuur en muze.
  Wat zou Utrecht zijn zonder Jos Stelling?
  Springhaver, Louis Hartlooper, Slachtstraat Filmtheater.
  Fantastisch! Wat een parel dat uit de as herrezen oude filmtheater.
  Utrecht, de gelukkige stad.

 3. Otto Nelemans

  Ik smaakte het genoegen een week geleden het gebouw te mogen bezoeken. Ik waande mij in een bioscoop, zoals een bioscoop al een eeuw hoort te zijn. Niets ademt die nare behoefte om maar tegemoet te komen aan die smakeloze vernieuwingsdwang, die alleen maar is gericht op stijl en niet op sfeer. Zet een voet binnen en je weet dat je in een bioscoop bent. Chapeau!!
  Wanneer wordt Jos Stelling nou ens ereburger?

 4. Uuutje

  @ Wim

  Misschien had je even het nieuws moeten volgen de afgelopen 10 jaar (en meer). We blijven het niet steeds opnieuw uitleggen.

  En dat iets met ‘t Hoogt niet kan, maar met iemand anders wel, mag ook geen nieuws meer heten inmiddels (dat ligt heel vaak aan ‘t Hoogt zelf).

  Overigens wens ik ‘t nieuwe Hoogt veel succes toe, want ‘t Hoogt mag er zeker zijn in de stad, met een nieuwe directeur, want die zoeken ze, en hopelijk ook een nieuw bestuur binnenkort. Kunnen ze eindelijk eens fatsoenlijk beleid gaan maken en een filmhuis gaan runnen zoals het bedoeld is.

  Mooie zaaltjes hoor, daar in Slachtstraat.

  Ik vind de klassieke houten lambrisering en de franse tegeltjes in de horeca iets te disneyland en kitsch; het had wat meer Frans met een twist gemogen en wat modernere accenten mogen krijgen of juist een wat meer vintage touch.

  Maar succes Jos!

 5. Wim

  @ Uuutje

  Dat is geen antwoord op de vraag wijsneus.

 6. Erwin

  @wim: google ander ff alle berichten van de afgelopen 10 jaar bij mekaar en neem die ff door.

 7. W

  Chapeau voor Jos Stelling!
  En dat allemaal zonder GroenLinksD66 subsidie!, maar met eigen geld!
  Aanwinst voor de stad Utrecht.
  Ben ook zeer verrast door de prachtige portretfoto’s van Max Tosseram!
  Ook om latere generaties te laten zien welke geweldige Utrechtse kunstenaars heeft mogen beleven.
  Ik zou er graag een foto van Jan Juffermans sr. bij willen zien hangen!
  Idee Jos?

 8. TMH

  @Wim, die vraag kan je het beste aan t Hoogt vragen. Maar naar mijn inzicht was de oorspronkelijke waarom ze de huur hadden opgezet omdat ze naar een grotere locatie wilden en ze niet de dingen konden doen in t Hoogt die ze in de toekomst voor ogen hadden

 9. Uuutje

  @ Wim

  Je kan ook even doorklikken door alle artikelen die DUIC altijd zelf onder de nieuwsartikelen als relevante suggestie geeft. Dan kom je het antwoord vanzelf tegen. Moet je wel even tijd instoppen.

  Lang verhaal kort> de ruimtes van het Oude Hoogt leende zich er toch niet zo goed voor om zich te laten verbouwen tot appartementen> er was onenigheid met het bedrijf dat de appartementen zou realiseren. Het Utrechts Monumenten Fonds zocht een nieuwe bestemming en dan liever toch weer een culturele. Jos stelling onderhoudt in tegenstelling tot ‘t Hoogt wel een warme band met de eigenaar: het Utrechts Monumenten Fonds. Stelling zocht al een tijde een 3e locatie, nadat de beoogde 3e locatie, door een starre houding van Kinepolis (eigenaar van de City) in de City (Voorstraat) niet doorging.

  ‘t Hoogt (ex kraakpand) heeft ooit een deal van de gemeente Utrecht gekregen om 25 jaar lang goedkoop te kunnen huren in ‘t oude Hoogt. Na 25 jaar zou men de marktprijs gaan betalen. ‘t Hoogt kon dit niet/ wilde dit niet. Daarna zijn ze, door het uitblijven van een nieuwe beoogde locatie, toch nog jaren gematst door de gemeente Utrecht en mochten ze veel langer in ‘t oude Hoogt blijven zitten, tegen nog steeds relatieve lage huur. ‘t Hoogt moest er van pandeigenaar het UMF op een gegeven moment toch echt uit. EN omdat de panden gerenoveerd moesten worden en om dus plek te maken voor de nieuwe bestemming.

  Stelling en het UMF hebben elkaar gevonden toen het appartementenplan niet door kon gaan en een goede deal met elkaar gesloten. Panden gerenoveerd en gerestaureerd, een betrouwbare huurder voor zoveel x-jaar, Stelling een 3e locatie, belangrijk voor zijn filmroulatie> eerst in LHC, dan Springhaver en dan in Slachtstraat+ kleinere pareltjes. PLUS een speciale band met het pand. Stelling zijn filmdagen zijn ooit gestart in ‘t Hoogt> de voorloper van het NFF.

  Mag ik nu even aftikken> het schrijven van dit stukje kostte me 10 minuten van mijn kostbare tijd. Maak je even 50 euro over naar mijn rekeningnummer? Ben je nu echt zo fakkin lui?

 10. Uuutje

  Stelling krijgt wel gewoon Europa Cinemas subsidie van de EU en subsidie van de gemeente voor festivals en evenementen. Ook zit er geld van fondsen in bijv. het LHC. Slachtstraat is mede door het Utrechts MonumentenFONDS gefinancierd.

  Het is niet zo dat Stelling nooit subsidie krijgt.

  Ook de films die hij draait zijn met behulp van subsidie tot stand gekomen.

  Het standaard reaguurders gezwam over D’66 en Groen Links en subsidie slaan 3x de plank mis.

  Hij draait alleen zijn exploitatie niet op structurele subsidie.

 11. Jos Stelling

  Uutje,
  U bent slecht geïnformeerd en zit daar blijkbaar helemaal niet mee. Kleine bioscopen/art-houses en filmhuizen krijgen uit Europa een kleine bedrag (wij: +/- 15.000, per jaar) wanneer ze voor tenminste 50% Europese films vertonen. Voor de rest krijgen en kregen wij geen enkele subsidie (ook niet incidenteel). Sterker: we hebben de afgelopen jaren zelf zo’n 60.000,- per jaar culturele initiatieven gesubsidieerd/gefinancierd. Echte nieuwsgierigheid zou u passen, de rest is “blowing in the wind” Uutje.

 12. Johan

  Dat is de giller van de dag. Ene Uuutje die de godganse dag onder allerlei aliassen op dit forum rondhangt, beklaagt zich over zijn kostbare tijd. En ik altijd maar denken dat de man niets, maar dan ook echt niets, anders in zijn leven te doen heeft dan hier rond te hangen.

 13. Uuutje

  @ Jos

  Je weet zelf ook hoe het zit. En mij slecht geïnformeerd noemen is een retorisch trucje.

  En ook al is 15.000 euro een klein bedrag. Het blijft subsidie hoe je het went of keert.

  Het LHC heeft in het verleden regelmatig van zowel de gemeente Utrecht als de provincie Utrecht (o.a.) geld gekregen voor het organiseren festivals en evenementen.

  De renovatie van Slachtstraat is toch deels door het UMF gefinancierd als eigenaar van het pand? Daar kon de verbouwing van het filmtheater toch in mee? Dat is toch ook (financiële) steun?

  Er is meer directe en indirecte steun/ subsidie te vinden, dan die vaak benoemt wordt. Dat is mijn punt. En ik vermeld keurig dat de subsidie niet gebruikt wordt voor de dagelijkse exploitatie.

  Johan> paranoïde of beschrijf je nu wat je zelf doet?

 14. Jos Stelling

  Uuutje je gaat gewoon door. De europese bijdrage is voor iedereen bedoeld die europese films wenst te draaien. Wanneer en waarvoor heb ik voor andere zaken subsidie ontvangen? De renovatie van ‘de slachtstraat’ is een UMF zaak. Wij hebben 800.000,- bijgedragen aan die verbouwing waar het voorzieningen betrof. Verder hebben wij (volledig) zelf 2.000.000 betaald aan de verdere verbouwing en inrichting. Verder betalen vanaf nu een marktconforme huurprijs. Terecht en met plezier want wij hebben het UMF voor Utrecht hoog zitten. Nogmaals wij hebben verder GEEN ENKELE culturele project-subsidie ontvangen. Als dat wel zo is laat het me dan even weten. Ik begrijp zelf niet zo goed waarom ik op deze vage stemmingmakerij steeds reageer.
  Nu zeker voor het laatst.

 15. Frits Oostvogel

  Is er niks aan die naam te doen? ‘SLACHTSTRAAT’?!
  Uit het voorgaande begrijp ik dat over de hele voorbereiding, verbouwing en inrichting op veel niveaus is gesteggeld. Hopelijk zijn alle gemeentelijke meeëters en andere partijen nu verzadigd. En ‘Het Hoogt’ is als bioscoop volledig digitaal… Poe Poe!!!

 16. W

  Frustratie Uuutje?!
  Dank Jos Stelling voor de zoveelste duidelijk uitleg over ‘t Hoogt! aan onwetende Utrechters!
  Heeft Max niet nog een mooie foto van Jan Juffermans sr.?

 17. jos stelling

  Beste Frits, er zijn nogal wat culturele pleisterplaatsen met bijlhouwers, slachtstraten/huizen en vleeshallen (Antwerpen, Haarlem. Middelburg etc.). Al; die panden kwamen ooit met de komst van de abortoirs leeg te staan en voor de cultuur geschikt gemaakt. Wellicht een discussie die 50 jaar te laat komt? Nu hoort zelfs deze naam bij ons “erfgoed” . Er is literatuur over.

  Beste W. heb jij geen mooie foto van Jan Juffermans sr. (ook nog gekend), hang ik hem op. Moet wel een mooie foto zijn.

 18. Dorine P.

  @ Frits Oostvogel, ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken om die naam. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat deze plek heel snel de oude naam weer terug heeft…
  De familie Stelling mag die naam natuurlijk niet gebruiken, maar het
  publiek mag dat wel.

 19. Peter de V.

  Ai, ik weet niet of de Machinerie op die onherbergzame plek ver buiten te stad zo blij is met alle loftuitingen over dit nieuwe filmtheater. Want het zou zomaar kunnen dat dit het theater is waar de dingen gaan gebeuren, want lekker in de binnenstad en we kwamen er al zoveel jaren, daar gaan we gewoon lekker mee door ook al is er een nieuwe eigenaar.
  Ik heb begrepen dat de directeur van t Hoogt al is opgestapt, die ziet waarschijnlijk de bui al hangen.

  Heel veel succes familie Stelling, of eigenlijk: heel erg bedankt dat u dit gedaan hebt voor Utrecht. Want een succes wordt het zeker!

 20. dirk de lille

  SLACHTSTRAAT is een enorme aanwinst voor Utrecht en hulde aan Team Stelling.

  Voor de azijnpissers onder ons – wees niet boos als een meeuw op je kop schijt, wees dankbaar dat een koe niet kan vliegen .

 21. passalacqua

  zonder Jos Stelling was het arthouse/culturele aanbod in Utrecht zeer beperkt geweest, ik ben een vaste klant bij zijn 2 bioscopen, en dat wordt binnenkort dus een 3e adres erbij! er zullen altijd mensen zijn zoals Uutje die dit soort initiatieven afzeiken (en waarschijnlijk nooit bezoeken) maar gelukkig is het deel mensen die dit toejuicht in de overgrote meerderheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).