Utrechtse documentairemaker Bastiaan van Schip filmde hoe zijn ouders de ambachtelijke slagerij moesten sluiten die al sinds 1957 een begrip was in de Rivierenwijk. De documentaire ‘Mijn vader was slager’ is een documentaire en portret van een beroep dat steeds zeldzamer wordt.
Bastiaan laat in de documentaire zien hoe de slagerij van zijn familie 66 jaar een onderdeel was van de Utrechtse wijk. Zijn vader Dick is zelfs boven de zaak geboren. Dertig jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Hélène de zaak over zijn vader en ze werden bekende gezichten in de wijk.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Bastiaan is fotograaf geworden en gaat de familiezaak zelf niet overnemen. “Als slagerszoon ervaar ik van dichtbij wat de consequenties zijn van grote concurrerende supermarktketens en het tekort aan geschoold personeel. Steeds meer mensen kopen hun vlees bij de supermarkt, onze mening over vlees verandert. De film staat voor het eind van een generatie die bijna dagelijks naar de slager ging. Op macroniveau staat het ook voor een grotere trend van verdwijnende ambachtszaken. Ons eten veranderd en ook onze wijken, omdat er steeds meer winkels verdwijnen, hierdoor veranderen ook sociale structuren.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Door het tekort aan ambachtelijke slagers werd het zware slagerswerk voor zijn vader Dick te zwaar. Wat volgde was de moeilijke beslissing om de deuren van de slagerij in mei 2023 voorgoed te sluiten.
Zijn zoon Bastiaan heeft de laatste dagen alles gefilmd. Bastiaan: “In de film neem ik je mee hoe het is om je levenswerk achter je te moeten laten, daarnaast laat ik het ambacht van dichtbij zien. Nog één keer worst maken, nog één keer vlees brengen naar klanten die slecht ter been zijn. De emotionele reacties van klanten illustreren de sociale impact die Keurslagerij van Schip heeft gehad op de buurt.”
Afgelopen weken heeft Bastiaan via crowdfunding het benodigde bedrag opgehaald om de film af te maken. Als de film af is zal deze twee dagen gratis te zien zijn in de wijk als buurtinitiatief. Daarna wordt de film ingezonden voor filmfestivals en omroepen.
11 Reacties
ReagerenKlopt als een bus dat er in de winkel emotioneel gereageerd werd; ik was en ben er nog steeds wel van onder de indruk. Sterker nog, ik parkeerde laatst terwijl ik een boodschap moest halen mijn fiets gewoon bij van Schip voor: zo zitten zij nog bij ons in de gedachten. Topkwaliteit, vakkennis, goede service en ook nog eens gezellig en ontspannen. Al die Kerst, Paas, BBQ bestellingen die Dick, Helene en hun team er elk jaar weer doorheen knalden, altijd veel respect voor gehad. En nog!
Zeker een gemis maar de juiste beslissing. Leven gaat over ambitie, ontwikkeling en groeien maar nog meer over familie en gezondheid. Kijk uit naar de aankondiging van de première. Hoop dat die in de etalage komt te hangen? Misschien is het wel leuk dat de voormalige klanten deze keer de happen meebrengen ipv dat Dick zich weer druk gaat maken. Maar dat doet hij toch wel!
Een soortgelijke documentaire over een buurt kaaswinkel of supermarkt meen ik in Amsterdam gezien. Ook gefilmd in de laatste paar weken. Een aardige winkelier die ook de pakketjes uit de buurt aannam als men niet thuis was en lief en leed aanhoorde. Buurtjes die een bakkie kwamen drinken. Altijd een vriendelijk woord en een hartelijke groet. Generaties zag opgroeien. De geïnterviewde buurtjes vonden het zo erg dat dit laatste buurtwinkel wegging. Maar toen … toen kwam de vraag of men hier ook boodschappen deed, kwamen er ineens allerlei ontwijkende antwoorden en smoezen. Hooguit dat men af en toe iets heel kleins kwam kopen. En ondertussen maar joviaal doen richting winkelier. Hypocrisie ten top.
Sinds een half jaar hoef ik die troep van de supermarkt niet meer en ga steevast op zaterdag de boer op om mijn vlees te scoren. Echt puur vlees zonder water toevoegingen. gehakt heeft een andere kleur en is helemaal niet licht rood ( dat is een toevoeging van bietensap)gehakt is donker bijna bruin van nature.wanneer je hier je balletjes van draait komt er geen vieze sloot van ingespoten water vrij. (Weet jij wat ze nog meer in dat water oplossen?) Neem de kip producten ,kip is een product dat goed water vast kan houden , is de kip goedkoop in de actie spuit de verwerker op aandringen van de supermarkt er gewoon tot wel 20%water in zo verdiend de super zijn actie terug.bah! Wat een viespeuken.dit zelfde vraagt de supermarkt bij de verwerkers van rundvlees of gevogelte acties.water toevoegen !! Is de winst van de supermarkt. Ga dus naar een echte slager en eet 1 keer per week geen vlees ter compensatie zo ben je net zo duur uit wanneer je elke dag vlees uit de supermarkt zou eten .en je geniet zoveel meer van je eerlijke stukje vlees. Wand echt!het verschil in smaak en kwaliteit is enorm. Je gaat weer genieten van je stukje vlees.
Ik vind het heel mooi.
Vind ik heel mooi.
We missen dick erg allemaal in dichterswijk en rivierenwijk ik woon al vanaf mn 4 e jaar in dichterswijk mn moeder kwam toen ook al bij schip en het is met vele mensen hier dat er verschillende generaties in de winkel keamen heb zn moeder en vader ook gekent was altijd gezellig en het vlees genoten we van
We gaan nu naar hoograven ook een keurslager pot maar het is toch anders ben intussen 77 jaar
Met groot respect ooit 20 jaar genoten van de kwaliteit der slagersartikelen, en van de klantgerichtheid cq. vriendelijkheid van deze lieve mensen. Samen ooit met Groenewegen op de Rijnlaan, 2 fantastische slagers op korte afstand van elkaar. En vergeet Tonus ook niet op de Jutfaseweg. En dat allemaal in de volkswijk Rivierenwijk, vanouds bewoond door het zgn. arbeidersvolk. En juist deze mensen waren bereid hun zuurverdiende centen uit te geven voor een goed stuk vlees, terwijl in Oog en Al men 1 ons boterhammenworst voldoende was, om onder de voordeur te schuiven bij afwezigheid. Uiteindelijk, los van hun harde werken, zat er geen toekomst meer in, ook dus niet voor hun kinderen. Jammer, helaas. En de grootgrutters maar lachen, wetende dat hun huidige klienten gigantisch worden “bestolen” bij aankoop van hun behoeftes. Bovendien is de “verloedering” van deze “mooie” wijk ook oorzaak van het verdwijnen van steeds meer ondernemers.
Als consument vindt ik dit lastig. Natuurlijk zijn al die winkeltjes leuk en ik word er ook nostalgisch van. Maar tegelijkertijd heb geen tijd om al die winkels af te gaan na een werkdag. De supermarkt is het logische antwoord.
Maar de kwaliteit van het vlees uit de supermarkt is echt ontzettend inferieur. Het is standaard volgespoten met water, om meer gewicht te verkopen. Als je gehakt rult, moet je het meerdere keren afgieten anders kook je het.
@Robert van Steensel 08:57 & Cico 15:56
Laat je toch niet zo gek maken door wat je op Facebook leest…Er zit vrijwel geen toegevoegd water in supermarktvlees. Boven de 5% is men verplicht dit op het etiket te vermelden en uit steekproeven blijkt dat die 5% ook de max is die aan supermarktvlees wordt toegevoegd om vochtverlies te compenseren. Zelfs de NPO komt niet verder dan dit tandenloze vodje;
https://pointer.kro-ncrv.nl/voedingsmiddelentechnoloog-supermarkten-vullen-hun-zakken-met-vlees-en-vis-in-een-plas-water
Ik ben het 100% met u eens dat je je vlees het beste bij de boer zelf kunt kopen (doe ik zelf ook), maar laat je nou niet gek maken door allerlei fake news campagnes door dierenrechtenactivisten, vegans en andere wappies danwel belanghebbenden. Er is weinig mis met supermarktvlees, zolang je het bewerkte spul vol conserveringsmiddelen maar laat liggen. Niets mis met gewoon een simpel biefstukje van de Appie.
Absolute topkwaliteit haal je bij de boer. Goede kwaliteit bij een slager. Alleszins redelijke kwaliteit haal je in de supermarkt. Het écht dubieuze knakenspul haal je bij van die verdachte vaak exotische slagers met kartonnen borden in de vitrine die het vlees zo in plastic zakken gooien, zoals je deze vooral in Amsterdam en Rotterdam placht te vinden.
Beste Bas,
Kun je mij laten weten wanneer- en waar de film vertoond gaat worden?
Dan kom ik met mijn 93 jarige vader Hennij Van Galen,
Rund.Kalfs.en Varkens.Slagerij G. van Galen, Lange Elisabethstraat 15
graag naar toe.
Alvast reuze bedankt!
Ik kreeg dit bericht van een trouwe lezer van jullie- nu collega Wendy.
Weten jullie al wanneer de film vertoond gaat worden? Ik hoor het graag, groet mede namens mijn vader Hennij Van Galen