Sluiting Universiteitsmuseum Utrecht voorlopig van de baan | De Utrechtse Internet Courant Sluiting Universiteitsmuseum Utrecht voorlopig van de baan | De Utrechtse Internet Courant

Sluiting Universiteitsmuseum Utrecht voorlopig van de baan

Sluiting Universiteitsmuseum Utrecht voorlopig van de baan
Het Universiteitsmuseum in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Het Universiteitsmuseum Utrecht blijft voorlopig open voor publiek. Het museum heeft plannen om te vernieuwen en te verbouwen. Op deze plannen is echter kritiek. Om de sloop te voorkomen vroeg het Cuypersgenootschap de gemeente Utrecht het gebouw de monumentenstatus te geven. Nu dit verzoek loopt stelt het museum de sluiting voorlopig uit.

Het Universiteitsmuseum Utrecht blijft voorlopig open voor publiek. Het museum heeft plannen om te vernieuwen en te verbouwen. Op deze plannen is echter kritiek. Om de sloop te voorkomen vroeg het Cuypersgenootschap de gemeente Utrecht het gebouw de monumentenstatus te geven. Nu dit verzoek loopt stelt het museum de sluiting voorlopig uit.

Zolang de procedure loopt, kan het museum niet verder met de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw. Zo’n procedure kan een fikse tijd in beslag nemen. Paul Voogt, directeur van het Universiteitsmuseum: “Om het publiek niet de dupe te laten worden van deze situatie blijft het museum langer open.”

Tot nu toe

Het Universiteitsmuseum wilde vanaf maart twee jaar dichtgaan om het gebouw volledig te verbouwen. De huidige unieke gevel van het museum is ontworpen door architect Koen van Velsen en won eerder de Rietveldprijs. Veel mensen vinden het een prachtig gebouw. Alleen voldoet het volgens het Universiteitsmuseum niet meer aan het huidige gebruik van het museum.

Het museum is in zijn huidige vorm gebouwd met de ambitie om 25.000 bezoekers per jaar te trekken, maar vorig jaar kwamen er 75.000 mensen op af. Daarom meent het museum dat er grondig verbouwd moet gaan worden. Dit is echter tegen het zere been van het CDA, en ruim 600 mensen die een petitie voor het behoud van het huidige ontwerp hebben ondertekend. Het CDA en de ondertekenaars van de petitie riepen de gemeente op om ervoor te zorgen dat er niet gesloopt gaat worden en het gebouw de gemeentelijke monumentenstatus te geven. Het Cuypersgenootschap heeft vervolgens officieel de gemeente verzocht om het gebouw de monumentenstatus te geven.

Paul Voogt over de verbouwing: “Er zijn meerdere redenen om te verbouwen. We willen het gebouw beter toegankelijk maken om de toenemende bezoekersstroom aan te kunnen. Ook willen we meer ruimte creëren voor onze tentoonstellingen en programma’s. Voor onze nieuwe aanpak hebben we een flexibelere inrichting nodig. Er is nu veel loze ruimte in het gebouw en de entree is veel te klein.”

‘Verstandig’

Een van de critici op de verbouwingsplannen, en initiatiefnemer van de petitie, is Aryan Sikkema. Hij is erg blij met het uitstel: “Bijzonder verstandig en een erg mooi besluit van het museum.” Sikkema pleit al langer voor het uitstellen van de sluiting: “Er lag nog geen definitief plan en de vergunning was ook nog niet rond. Het lijkt mij goed om eerst een ontwerp en een aannemer te hebben voordat het museum dicht zou gaan voor het publiek.” Overigens ziet Sikkema ook liever niet dat het huidige ontwerp gesloopt gaat worden: “Het gebouw is net zo belangrijk als een pand van Rietveld, dat ga je ook niet slopen als de garderobe te klein is.”

Sikkema benadrukt dat hij van het museum houdt: “En het is geweldig dat er zo veel mensen naar het museum komen. Maar wij zien wel alternatieven voor de sloop van het huidige ontwerp.” Het liefste ziet hij dat er een dependance wordt geopend op de Uithof: “Dat is ook goed voor een levendige Uithof. Maar er zijn ook oplossingen waarbij ook een dependance niet nodig is en waarbij het ontwerp van Koen van Velsen alsnog behouden kan blijven.”

Het museum benadrukt overigens dat de verbouwingsplannen niet van de baan zijn en de voorbereidingen voor de vernieuwingen gewoon doorgaan. “Het museum zal hiervoor de nodige procedures volgen en aantonen dat wijzigingen aan het gebouw noodzakelijk zijn en zorgvuldig kunnen worden doorgevoerd”, aldus het museum in een persverklaring.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Met dank aan de Monumentenrakkertjes zullen de plan-, bouw- en exploitatiekosten fors gaan stijgen wat weer betaald moet worden door een noodzakelijke prijsverhoging van de entreekaartjes. Een wanstaltelijk misbruik van RO Procedures. Triest!

 2. K.

  Goed zo! Fijn..

 3. Cor Nelis

  En weer houdt een hele kleine minderheid plannen tegen die voor heel veel bezoekers een grote verbetering betekenen. Nota bene terwijl de architect verklaart heeft geen bezwaar te hebben. Dit leidt tot langdurig uitstel en ongetwijfeld hogere kosten!

 4. Adriaan

  Wat is nu toch zo bijzonder aan een al jaren uit de toon vallende overmoderne aanpassing in een oude gevel? Ik zeg slopen dat monster en reconstreer terug naar wat monumentaal lijkt. Ach, met de singels kwam dit besef ook pas na 40 jaar, dus we hebben nog even……

 5. Piet

  Jammer gemiste kans! Het museum snapt echt wel in welke omgeving het staat en is daar altijd respectvol mee omgegaan en ik verwacht dat ze dat ook nu weer zullen doen.
  Het is een mooie entree nu maar is niet het boegbeeld van een of andere architectonische stroming, dus laten we het niet belangrijker maken dan het is.

 6. Barend

  Cor Nelis kletst. De architect wil geen energie in bezwaar steken. Dat is iets heel anders dan geen bezwaar.

 7. Cor Nelis

  @Barend: de letterlijk tekst van de architect (zie een eerder bericht in DUIC) luidt:
  “Ik heb inderdaad aangegeven dat ik geen officieel bezwaar ga maken en niet naar de rechter stap. Ik wil mijn leven positief inrichten en lekker bezig zijn met de toekomst en mooie nieuwe ontwerpen maken.”
  Dus waar heb je het over??

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).