Spoorwegen bestaan 175 jaar: iconische locomotieven arriveren bij Spoorwegmuseum | De Utrechtse Internet Courant Spoorwegen bestaan 175 jaar: iconische locomotieven arriveren bij Spoorwegmuseum | De Utrechtse Internet Courant

Spoorwegen bestaan 175 jaar: iconische locomotieven arriveren bij Spoorwegmuseum

Spoorwegen bestaan 175 jaar: iconische locomotieven arriveren bij Spoorwegmuseum

De spoorwegen in Nederland bestaan dit jaar 175 jaar, en daarom organiseert het de tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’. Voor de tentoonstelling arriveert op 15 en 16 juli een aantal internationale transporten bij het museum. De unieke bruiklenen zijn stuk voor stuk vroege ‘iconen’ van het spoor uit de periode 1809 – 1852.

Uit Engeland arriveren (per vrachtwagen) drie stokoude locomotieven, Frankrijk levert twee historische iconen en DB Schenker zorgt ervoor dat de eerste stoomlocomotief uit Duitsland, de Adler, per trein wordt afgeleverd.

Volgens het Spoorwegmuseum komen de grootste iconen van de spoorwegen uit Engeland: “Ten eerste de ‘Catch me who can’, daarmee vervoerde spoorwegpionier Richard Trevithick in 1809 als eerste personen met een stoomlocomotief. Hij bracht dit als een soort kermisattractie, maar legde daarmee wel de basis voor de latere spoorwegen. Uit Engeland komt ook de Locomotion no. 1, de eerste stoomlocomotief die een passagierstrein trok op de spoorlijn Stockton – Darlington in 1825.”

De tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’ is van 21 juli t/m 21 september te zien in het Spoorwegmuseum.

3 Reacties

Reageren
 1. Arjan den Boer

  Ehm.. de spoorwegen in Nederland bestaan 175 jaar; in 1839 reed de eerste trein. Het Spoorwegmuseum bestaat zo lang nog niet…

 2. jelle

  Ehm….dat staat er ook…

 3. F.A,Grootvelt

  Ik ben in 1955 geboren en realiseer met dat ik ongeveer al 53 jaar al in het spoorwegmuseum kom vroeger met een buurvrouw die zwaar al reuma leed.en we deden dit ongeveer 1 maal per jaar.
  Wij woonde in Zuilen en reden eerst net lijn 11 de hele stad door .Mijn moeder was niet gezond (kon dus niet met mijn gaan) dus ik vond het een prachtig uitje, Ik vond het leuk U dit te laten weten.
  Dat krijg je als wat ouder wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).