Sprekende lantaarns | De Utrechtse Internet Courant Sprekende lantaarns | De Utrechtse Internet Courant

Sprekende lantaarns

Sprekende lantaarns

Met een aantal activiteiten én een bijzondere publicatie viert de Vereniging Oud-Utrecht dit jaar haar 90ste verjaardag. De activiteiten van deze historische vereniging, die zich onder andere inzet om de kennis en belangstelling van de geschiedenis, archeologie en monumentenzorg van stad en provincie Utrecht te bevorderen, zijn grotendeels gericht op de leden. De publicatie echter is vooral ook voor álle Utrechters bestemd.

Op 12 maart jl. verscheen namelijk ‘De lantaarn spreekt’, een gids met zes wandel- en vaarroutes langs de Utrechtse lantaarnconsoles. Dit fraai uitgegeven boekje werd op verzoek van de Vereniging geschreven door Nettie Stoppelenburg, die tussen 1997 en 1998 al een reeks artikelen over de lantaarnconsoles in het Utrechts Nieuwsblad publiceerde.
Voor die lezers onder u die nog geen idee hebben waar ik het over heb, even een korte uitleg: de lantaarnpalen langs de grachten in de stad staan over het algemeen op een blok steen, een console, die over de werfmuur uitsteekt. Deze zogenaamde kraagstenen zijn versierd met beeldhouwwerk, naar een idee van Willem Stooker, hoofd Monumenten bij de Dienst Openbare Werken aan het begin van de jaren ’50 van de 20ste eeuw. Het eerste beeldhouwwerk op een console verscheen in 1953, onder de lantaarnpaal vóór Oudegracht 165a.

Diverse stijlen en onderwerpen

Diverse beeldhouwers hebben in de loop der jaren aan de consoles gewerkt, en er zijn dan ook verschillende stijlen te herkennen. De gekozen onderwerpen hebben onder andere betrekking op de Utrechtse geschiedenis, de geschiedenis van het huis waar de lantaarn bij staat, de wereldliteratuur, sagen en mythen, de bijbel etc… In die zin vertelt iedere lantaarnpaal dus zijn eigen verhaal! Zo is op de console ter hoogte van Oudegracht 150 een druivenpers te zien; in de vorige eeuw was in de werfkelders hier een wijnhandel gevestigd. Langs de Plompentorengracht zijn de gilden afgebeeld: goudsmeden, zakkendragers, boekdrukkers . Op Nieuwegracht 165 droeg een huis de naam De Keizerskroon; de console vertoont de kroon van keizer Napoleon.

Wandel- en vaarroutes

Het vrolijk en kleurrijk vormgegeven boekje beschrijft eerst de ontstaansgeschiedenis van de werven en van de consoles. Vervolgens komen in vier wandel- en vaarroutes alle bewerkte kraagstenen aan bod, voorzien van een afbeelding, een korte beschrijving, de naam van de beeldhouwer en het jaar van ontstaan. Dankzij de heldere kaartjes is iedere console bovendien makkelijk terug te vinden.
De Vereniging Oud-Utrecht koos dit onderwerp, de lantaarnconsoles, overigens niet zomaar: in 1949 startte de eerste grootscheepse restauratie van de Utrechtse werven, op instigatie van diezelfde vereniging! Nauw verweven met die restauratie is het ontstaan van de consoles; hoe dat precies zit, leest u in het boekje. Van harte aanbevolen!
www.oud-utrecht.nl

4 Reacties

Reageren
  1. Jeroen

    Waar koop ik zo’n boekje?

  2. Mariëlla

    Jeroen, onder andere bij Het Utrechts Archief!

  3. jetta.ernst

    het boekje is in bijna alle Utrechtse binnenstad
    boekhandels te koop en kost 10 euro.
    Ook het VVV en het Utrechts archief en het Catharijne Convent verkopen het.

  4. Oud-Utrecht

    Er is in 2020 een 2e herziene druk uitgekomen van De Lantaarn spreekt, 155 pagina’s en met talloze foto’s. De tekst is van Nettie Stoppelenburg en Tolien Wilmer. Het boek is ook verkrijgbaar via de webwinkel van Oud-Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).