Stadskraan stopt zomeractiviteiten na waarschuwing gemeente; ‘Geen horecavergunning’ Stadskraan stopt zomeractiviteiten na waarschuwing gemeente; ‘Geen horecavergunning’

Stadskraan stopt zomeractiviteiten na waarschuwing gemeente; ‘Geen horecavergunning’

Stadskraan stopt zomeractiviteiten na waarschuwing gemeente; ‘Geen horecavergunning’
De nieuwe stadskraan (foto: J.J.H. Reckers)
De Stadskraan bij de Monicabrug heeft alle activiteiten deze zomer vroegtijdig stopgezet na een waarschuwing van de gemeente. De komende weken stond er van alles op het programma op het plateau bij de Weerdsingel Westzijde, maar die gaan voorlopig niet door vanwege ‘bijzondere wetten’ van de gemeente. Die zegt dat het niet nodig is om alle plannen te cancelen, alleen degenen waar niet de juiste vergunning voor is.

De Stadskraan bij de Monicabrug heeft alle activiteiten deze zomer vroegtijdig stopgezet na een waarschuwing van de gemeente. De komende weken stond er van alles op het programma op het plateau bij de Weerdsingel Westzijde, maar die gaan voorlopig niet door vanwege ‘bijzondere wetten’ van de gemeente. Die zegt dat het niet nodig is om alle plannen te cancelen, alleen degenen waar niet de juiste vergunning voor is.

“We zijn gesloten”, schrijft de Stadskraan in een bericht op sociale media. “Maar niet uit vrije wil.” Volgens de stichting komt dat door ‘bijzondere wetten in de gemeente Utrecht’. Door die wetten mag er voor het zomerprogramma geen gebruik meer worden gemaakt van het plateau bij de Monicabrug, zegt de Stadskraan.

De gemeente zegt dat handhavers een kijkje bij de Stadskraan gingen nemen, omdat mensen hadden geklaagd over lawaai. “We kregen meldingen over geluidsoverlast bij de Stadskraan en bij een controle bleek dat er alcohol werd verkocht”, zegt de woordvoerder van de gemeente.

En dat is ook waar de waarschuwing van de gemeente over ging. “In de omgevingsvergunning staat expliciet dat er geen horeca gevoerd mag worden op de locatie. Daarom is besloten de ondernemer te waarschuwen zijn activiteiten aan te passen.”

De mogelijkheden 

Het is volgens de gemeente niet nodig om alle activiteiten te schrappen: “Activiteiten die wel binnen de vergunning mogelijk zijn mogen gewoon doorgaan”.

De gemeente is overigens wel te spreken over de dingen die de Stadskraan organiseert en is dan ook bereid om te overleggen over de mogelijkheden. “We zijn in contact met de ondernemer en blijven openstaan om in gesprek met de ondernemer te bekijken wat er wel en niet kan.”

DUIC heeft meerdere dagen geprobeerd om in contact te komen met de initiatiefnemer voor een reactie, maar dat is helaas niet gelukt.

Winkel van Sinkel

De Stadskraan bij de Monicabrug is een replica van de historische stadskraan die ooit ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond. Die oorspronkelijke locatie op de Oudegracht was niet geschikt is voor de herbouw.

In tegenstelling tot de vorige kraan, wordt de nagemaakte kraan gebruikt voor culturele, educatieve en toeristische doeleinden. De kraan is gemaakt door Stichting Stadskraan op de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. De bouw ervan heeft een aantal jaar geduurd. Vorig voorjaar werd het 30 ton zware gevaarte vanaf de museumwerf naar Utrecht vervoerd.

DUIC nam eerder een kijkje achter de schermen bij de werkzaamheden op Museumwerf Vreeswijk. Dat artikel is hier te lezen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Tanja

    Bijzondere wetten?

    Volgens mij hebben ze gewoon een evenementenvergunning en een horecavergunning nodig. Die kan je heel eenvoudig aanvragen, hoor. Nogal stom als je dat niet gedaan hebt. Dus niet de gemeente de schuld geven, hoor.

    Trouwens wel fijn als er wat gebeurt daar, want dat lelijke nepding staat er anders maar te staan. Maarik ben geen omwonende en heb er dus geen last van.

  2. Peter van Zoest

    Beetje dom van die Stadskraanmensen.

  3. Chef Plongeur

    Je zal eens ergens níet een vergunning voor nodig hebben in dit overgereguleerde stadje…

  4. JV

    Educatieve en culturele doeleinden zijn dus eigenlijk gewoon een excuus om lekker wijn te drinken en feest te vieren, wat zonder drank dus kennelijk niet mogelijk is volgens de initiatiefnemers…
    Er wordt veel te veel alcoholmisbruik met de mantel der liefde bedekt en onder het mom van gezelligheid worden probleemdrinkers gedoogd en zelfs aangemoedigd. Alcohol is zeer schadelijk en moet meer als (hard)drug gezien gaan worden, dat zal de bewustwording hopelijk vergroten.

  5. BdV

    Dus ze zijn zomaar tegen hun wil tot slachtoffer verworden van bijzondere wetten die iets bepalen over geluidsoverlast en de verkoop van alcohol? Wie had ooit kunnen bedenken dat je zelfs als verongelijkte Stadkraanstichting voor bepaalde activiteiten nog vergunningen nodig hebt?

  6. K

    @chef: klopt, je mag niet zomaar cafeetje gaan spelen en alcohol gaan verkopen. Prima toch?

  7. Richard

    Ik woon hier tegenover en vond het al interessant dat er ineens een soort terras was gemaakt en er alcohol verkocht werd. Niks gemerkt van overlast (behalve de gebruikelijke zwervende personen). Wel terecht dat dit is stopgezet, je kan niet zomaar zelf besluiten alcohol te gaan verkopen op zo’n plek.

  8. Herman

    Wat een zurigheid van die klagende omwonenden! Zonde dat het leuke initiatief van die ondernemer om die onaantrekkelijke houten steiger wat op te vrolijke, de nek omgedraaid dreigt te worden! Ik hoop dat de gemeente een oplossing vindt!

  9. Katja

    @JV, daar heb je wel een punt. Moet er dan overal alcohol bij ?

  10. Pee

    “We zijn gesloten”
    “Maar niet uit vrije wil.”
    Maar wel indirect uit vrije wil omdat ze de papieren niet op orde hebben .
    “Door die wetten mag er voor het zomerprogramma geen gebruik meer worden gemaakt van het plateau bij de Monicabrug, zegt de Stadskraan. ”
    Dus er kunnen geen activiteiten plaatsvinden zonder alcohol ?
    Heb je overal alcohol voor nodig dan?

  11. Adriaan

    Volgens mij staat de gemeente open voor overleg en een hopelijk goede oplossing. Die ziet vast ook wel dat horeca een goed verdienmodel voor de instandhouding van de kraan is en dat de initiatiefnemer vast geen dure auto van de opbrengst gaat rijden maar zijn kraan er van gaat onderhouden. Die kraan is nu nog nieuw, maar kosten gaan komen, staat in weer en wind…..
    Horeca trekt mensen en daarmee ook de mogelijkheid om het verhaal van de stadskraan te vertellen. Overigens jammer dat hij niet gewoon op zijn oude plek kon komen….

  12. Charles

    Lieve mensen breek hem toch gewoon af en plaats hem op de plek waar die thuishoort dan kan de stichting met De Winkel van Singkel een en ander rondom de kraan organiseren. Hij staat nu echt voor joker en dat is niet alleen vervalsing van de geschiedenis maar ook zonde van al het werk!

  13. Wim

    Inderdaad, een lelijk nepding, dat zonder alcohol kennelijk geen bestaansrecht heeft. Het zelfbeklag is misplaatst.

  14. Uuu

    Waarom wil de gemeente eigenlijk nog overleggen met deze behoorlijk onbetrouwbare stichting, die dus eigenlijk gewoon een café/ terras wil runnen?

    Een stichting die meteen de gemeente de schuld geeft van zaken die zelf verkeerd doen. Er was overlast, er wordt alcohol verkocht. Volgens de gemeente mag de stichting gewoon zijn activiteiten organiseren, maar dan zonder café te spelen. De stichting liegt dus aantoonbaar. Waarom zou je als gemeente nog met zo’n stichting zaken willen doen en deze geld willen geven? Laat het maar een andere stichting doen daar.

  15. Johan

    Afijn, je begint een illegaal terras, je zanikt wat over ‘bijzondere wetten’ van de gemeente en vervolgens duik je onder als je om commentaar wordt gevraagd. Weg met die tent, weg met dat ding.

  16. B.

    Volgens mij is ‘Bijzondere wetten’ de naam van de afdeling binnen VTH (vergunningen, toezicht en handhaving) die zich oa. bezighoudt met horeca handhaving.
    En gaat het in deze dus niet om toepassing van een of andere bijzondere of afwijkende wet.
    Alcohol verkopen: een horecavergunning. Feestje bouwen: evenementenvergunning.
    Het vrijwaren van deze stichting zou pas bijzonder zijn.

    Het moeten aanvragen van vergunningen, deze of algemeen, houdt nl. ook in dat belanghebbenden, zoals omwonenden met nachtrust behoefte, hun reacties of bezwaren hierop dan kenbaar kunnen maken.
    In hoeverre de gemeente ingediende bezwaren vervolgens meeweegt in haar besluitvorming, is een ander verhaal. Ondernemers hebben/krijgen binnen onze gemeente echt een streepje voor.
    Maar op zijn minst heeft een burger dan wel zijn stem kunnen laten horen, voor wat het waard is.

  17. Don

    In utrecht kun je ongestraft drugs gebruiken en overlast veroorzaken bij het Lucasbolwerk maar bij een drankje bij de stadskraan zonder horeca vergunning moet natuurlijk ingegrepen worden. Heldhaftig hoor gemeente utrecht.

  18. Bart

    Goed zo Don, jij snapt het. De zaken die je noemt lijken natuurlijk ook erg op elkaar. Maar ach, wat maakt t ook uit, zolang je de gemeente maar kunt afblaffen.

  19. bram de Goede

    wat een leuke hoek van de stad met waterkracht door verval van het water, windkracht door de stadsmolen en nu de hijskracht van de stadskraan. Mooi om leerlingen te laten zien hoe er vroeger gewerkt werd.

  20. Uuu

    @ Bram

    Dat is ook wat de stichting moet doen, niet een terras met alchoholverkoop (voor de mensen van de stichting) runnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).