Stadsschouwburg Utrecht wordt verbouwd en gaat drie maanden dicht | De Utrechtse Internet Courant Stadsschouwburg Utrecht wordt verbouwd en gaat drie maanden dicht | De Utrechtse Internet Courant

Stadsschouwburg Utrecht wordt verbouwd en gaat drie maanden dicht

Stadsschouwburg Utrecht wordt verbouwd en gaat drie maanden dicht

Na jaren van voorbereiding kan aan het einde van dit theaterseizoen de renovatie van Stadsschouwburg Utrecht van start gaan. Afgelopen week heeft de gemeente daartoe de bouwvergunning en andere noodzakelijke vergunningen verleend. De schouwburg zal vanaf juni drie maanden moeten sluiten om de verbouwing af te krijgen.

Doel van de verbouwing is om de schouwburg te laten voldoen aan de eisen van deze tijd en om gasten beter te kunnen ontvangen en van dienst te zijn. Het gebouw van architect Dudok zal efficiënter worden ingericht en waar mogelijk zal de monumentale waarde in ere hersteld worden.

Meest in het oog springende deel van de verbouwing is de aanpassing van de Blauwe Zaal, die een kwartslag zal worden gedraaid. Hierdoor wordt de speelvloer vergroot en zullen zichtlijnen en zitcomfort sterk worden verbeterd. Het entreegebied wordt minder gesloten. Door de verplaatsing van de garderobe is er straks weer (visueel) contact met het omringende park.

Vorig jaar werd al besloten dat er niet een ondergrondse zaal zou komen in de ‘nieuwe’ schouwburg. “Nu wordt het recent opgeknapte Zocherpark niet aangetast en dat is een goede zaak. Een opknapbeurt voor de Blauwe Zaal is hard nodig, maar de plannen van het college waren overdreven. Vooral het toevoegen van een extra feestzaal was overdreven,” zei CDA-fractieleider Sander van Waveren destijds.

Samenwerking met RASA

Hoewel de totale verbouwing meer dan een jaar zal duren, gaat het programma in de Douwe Egbertszaal gewoon door. Om gasten te kunnen ontvangen wordt op het bordes een tijdelijk entreegebouw gemaakt. Voor het grootste deel van de Blauwe Zaalprogrammering is een jaar lang onderdak gevonden in RASA, een vlakke vloer theater in het hartje van de binnenstad. De samenwerking met RASA biedt bovendien nieuwe kansen en aanknopingspunten die komend seizoen vorm zullen krijgen in een reeks gezamenlijke producties.

Onder voorbehoud van het succesvol afronden van de bouwvoorbereidingen en een aantal belangrijke procedures, verwacht Stadsschouwburg Utrecht op 23 juni de deuren voor drie maanden te sluiten om ze in het nieuwe theaterseizoen weer wagenwijd open te zetten voor publiek en artiesten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).