Er staat wat te gebeuren in het voormalige Staffhorst-pand tegenover TivoliVredenburg. Een groep ondernemers, start-ups en bedrijven trekt er vanaf november in om van het gebouw een landelijke hotspot te maken waar ontmoeting en sociaal ondernemen centraal staan: de Social Impact Factory Utrecht “Er moet een sfeer hangen van ‘hier gebeurt iets speciaals’.”
Stuwende krachten achter het project zijn Han Hendriks (Stichting Social Impact Factory en Kirkman Company) en Mariëlle Sijgers (Seats2Meet). Het concept gaat verder dan een culturele broedplaats. “Meestal zie je bij ontmoetingsplekken dat het bijvoorbeeld alleen voor creatieven is. Wij willen het veel breder gaan opzetten met mensen uit zo veel mogelijk verschillende werkvelden”, vertelt Sijgers.
Deze ambitieuze doelstelling gaat tot uiting komen in het Staffhorst-pand, wat heel toegankelijk moet worden. “Op de begane grond moet je echt binnen kunnen lopen”, zegt Hendriks. “Hier vind je straks een aantrekkelijk horecaconcept, werkplekken, inhoudelijke programmering en veel meetingspaces. Door de vestiging van netwerkorganisaties, dienstverleners, financiers en fondsen wordt het een landelijke hotspot waar alle kennis- en expertise over sociaal ondernemen vertegenwoordigd is. Er is een programma van trainingen, workshops en events voor start ups en gevestigde sociaal ondernemers, maar ook voor het grotere bedrijfsleven en overheden die willen innoveren en transformeren naar een sociale onderneming. En hoe verder je omhoog gaat in het pand, zal je steeds iets meer rust ervaren. Maar het zal niet alleen ontmoeten worden, het gaat vooral om ontmoetingen met één gezamenlijk doel: het creëren van sociale impact.”
Om tot een financieel haalbaar ondernemingsplan te komen voor de realisatie van deze ‘sociaal ondernemers hotspot’ draagt de gemeente eenmalig 350.000 euro bij in de vorm van een opstartsubsidie. Het college laat weten: “We verstrekken deze eenmalige subsidie omdat het een unieke en innovatieve samenwerking betreft, die bijdraagt aan de doelstelling om voorloper te zijn op sociaal ondernemerschap.”
Fysieke plek
Het idee is voortgekomen uit de Social Enterprise Day, die sinds drie jaar in Utrecht wordt gehouden. Een landelijke dag die bedacht is om sociaal ondernemerschap meer onder de aandacht te brengen en waar vele honderden mensen op af komen. “Vanwege dit succes wilden we hier ook structureel aandacht aan besteden”, vertelt Hendriks. “Hieruit is de Social Impact Factory ontstaan waar ondernemers, start-ups en bedrijven zich bij aansloten. We wilden hier al langere tijd een fysieke plek bij hebben waar mensen elkaar kunnen vinden op het gebied van thema’s als gezondheid, werkgelegenheid, impact financiering, mobiliteit en bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen. Die hebben we nu gevonden.”
De bedoeling van de bedrijvigheid in het pand is om concepten en bedrijven te verbinden op maatschappelijke impact. “Dan moet je denken aan bedrijven zoals “De Broekriem, The Colour Kitchen, Specialisterren en Band op Spanning. Kleine initiatieven die echt impact hebben op de maatschappij”, zegt Hendriks. “Maar het gaat ook om het betrekken van gevestigde organisaties op genoemde thema’s, zoals EY, SNS, Rabobank en de Universiteit van Utrecht. Cruciaal is de verbinding tussen start ups, scale ups en gevestigde organisaties.”
De ondernemers zijn erg blij met de locatie. “Dit is één van de mooiste plekken in de stad omdat hier heel veel passanten langskomen. Mooi dat dit thema op deze manier in de picture kan worden gezet”, zegt Sijgers. “Dit moet een dynamische plek worden waar mensen kennis kunnen maken met sociaal ondernemen. Je moet hier mensen ontmoeten die je normaal niet had ontmoet en er moet altijd wat te doen zijn. Het wordt hier nooit saai.”
Actie
Geïnteresseerden die morgen (donderdag) alvast een kijkje willen nemen in het Staffhorst-pand in kader van de Social Enterprise Day kunnen via DUIC een gratis tweede kaartje krijgen. Schrijf je in voor de Social enterprise Day via socialenterpriseday.nl en mail mayra.smit@reedbusiness.nl voor je tweede gratis kaartje. Deze actie is geldig tot woensdag 1 juni 21.30 uur.
Social Impact Factory Utrecht is een initiatief van de Stichting Social Impact Factory, Seats2Meet.com en Kirkman Company, waarbij zich inmiddels Legal Impact (Bruggink & Van der Velden Advocaten) en Buzinezzclub Utrecht hebben aangesloten.
Gekoppelde berichten

Vinkepand: winkel aan het Vredenburg of woongebouw aan de singel
De singel is na 40 jaar weer open. Het langgerekte gebouw op de hoek van…
21 Reacties
ReagerenEn wie gaat dit betalen?
Ik geef ze twee maanden – als het al van de grond komt…
De betrokken ondernemingen zijn allen zeer succesvol. Daarom geef ik ook dit project goede kans van slagen. Niet meteen zo pessimistisch, Willem.
Al die kretologie, ik hou mijn hart vast…
Jammer dat het gebouw geen woonfunctie krijgt.
Leent zich goed voor mooie statige appartementen.
@Willem: Wat dacht je van de ondernemers die daar hun intrek nemen?
@harry: yeah right, die zitten daar voor een appel en een ei, op een a-locatie…. Gaat ‘m niet worden!
Dit kost alleen maar geld, vrees dat de gemeente weer mag bijlappen..
Hoop nieuwe termen voor een kansloos project.
Loop eens door de stad.
In elke koffiebar zitten „start-ups” en zzp-ers te netwerken.
Doen ze goed.
Dit:
„Door de vestiging van netwerkorganisaties, dienstverleners, financiers en fondsen wordt het een landelijke hotspot waar alle kennis- en expertise over sociaal ondernemen vertegenwoordigd is. Er is een programma van trainingen, workshops en events voor start ups en gevestigde sociaal ondernemers, maar ook voor het grotere bedrijfsleven en overheden die willen innoveren en transformeren naar een sociale onderneming”
is vaagtaal en bedacht en gaat niet werken.
@Willem: Gelukkig doen al die andere broeinesten voor start-ups, zzp’ers en kleine ondernemingen het hartstikke goed. Het zijn gewoon allemaal kleine ondernemingen die voor een A locatie betalen. Voor die ondernemers is dat fijn maar ook voor de eigenaar van het pand is het fijn omdat niet al die ondernemingen in 1 keer tegelijk over de kop kunnen gaan. Ze zullen dus niet tegen problemen aanlopen zoals dat er nu is bij een enorm leegstaand pand van de V&D of zoals nu het geval is bij dit pand.
Ik vind het een geweldig idee dat tegemoet komt aan nieuwe werkvormen en sociaal ondernemen. Vraag me wel af hoe en of een verdienmodel mogelijk is.
Kan iemand mij eens uitleggen wat ‘sociaal ondernemen’ eigenlijk omvat, anders dan een Orwelliaanse term die gebruikt wordt om het marktverstierend economisch totaal nutteloos verbranden van taxpoet door organisaties zonder natuurlijk bestaansrecht te sugarcoaten…?
Het houdt niet op, niet vanzelf.
Er worden in het plan erg veel moderne woorden gebruikt. Daardoor gaat verloren dat dat het nieuwe variant is op een al eeuwen oud concept. Een ontmoetingsplaats voor en door ondernemers. Utrecht kent met de Jaarbeurs een instituut dat die functie al lang succesvol beoefent.
Een ontmoetingsplaats stelt mensen in staat om in contact te komen en relaties aan te gaan met andere mensen die zij in de eigen sociale omgeving niet zouden hebben ontmoet. Eigenlijk biedt je een gelegenheid om toeval mogelijk te maken. Veel bedrijven en instellingen zijn het resultaat van toevallige ontmoetingen.
Utrecht is een dienstenstad. Diensten waarin veel Zelfstandige Professionals werkzaam zijn. Die werken in beginsel allemaal langs elkaar heen, daarom kan zo´n ontmoetingsplek zeer waardevol zijn.
Hartstikke mooi dat sociaal ondernemen een boost krijgt op deze manier.
Weg van dat neo-liberale, op geld gerichte, gedoe.
Hotspot ! Kan die vreselijke term niet geliquideerd worden !
Eerst een cursus fatsoenlijk Nederlands laten volgen voor die types dat pand betrekken. Wat een vaag geklets.
Ik zie liever dat Waldorf Astoria daar komt.
@toine: als je deze “ondernemers” bewust bij elkaar zet, zijn de ontmoetingen natuurlijk per definitie niet toevallig
Er zijn zat andere mogelijkheden voor dit pand, want ik zie in het verhaal al namen langskomen die al in het centrum zitten. Verder hoop ik dat de zgn snelle jongens die het pand (tijdelijk) hebben betrokken ook goed nadenken over hun naamsbekendheid en niet dit statige pand, inmiddels Rijksmonument met een mooie geschiedenis, aan de buitenkant volhangen met schreeuwerige bedrijfsnaamborden die dan ook meteen de monumentale uitstraling van dit pand naar beneden halen. Ook ik (doe historisch onderzoek naar dit pand) had wel een mooie herbestemming voor dit gebouw wat een mooie samensmelting zou zijn van historisch met modern. Afsluitend zou ik ook willen zeggen….het popie taalgebruik is zeker niet nodig.., staat misschien interessant, maar praat gewoon je moerstaal….Nederlands !
@ Luuk,
Het is het organiseren van toeval, wie, wanneer en waarom komt is aan ieder persoonlijk. Daarom spreek ik ook over het gelegenheid bieden om toeval mogelijk te maken.
@Paul,
Inderdaad, het blijft van hetzelfde laken een pak. Het is zoiets als de kleren van de keizer.
Kan iemand me uitleggen wat er staat? Graag in voor een bèta begrijpelijke woorden.
Nee toch? Wéér een hippe koffietent en een broedplaats voor ‘kunstenaars’ erbij..en wie betaalt dat allemaal??
Om eerlijk te zijn ben ik geschokt dat de gemeente zo’n enorm bedrag uitgeeft om social ondernemerschap te stimuleren in de vorm van een protserig pand. Laat de ondernemers dit lekker zelf betalen.
Dit is tekenend voor het gebrek aan inzicht over hoe sociaal ondernemerschap gestimuleerd moet worden. Ook het feit dat er “een sfeertje moet hangen van er gebeurd iets” is echt kansloos.
Deze actie werkt concurrentie vervalsend voor ondernemers die zich een bult moeten werken om een hotspot te krijgen. Ook ontneemt het verstrekken van dit soort perverse bedragen de focus van de echte sociale beweging. Echt schandalig!
Aan de ondernemers: Al eens overwogen om iets te kraken om bij elkaar te kruipen. Staat best het nodige leeg wat niet voor andere bestemmingen geschikt is.
Aan de gemeente: Verkoop dit soort acties gewoon zoals het is. Een prestige project om de grote old school vastgoed partijen blij te maken.
Tot slot: JA Utrecht is hot wat transitie betreft. Niet omdat de gemeente dit heeft bewerkstelligd. Dit komt door de rampen die zich voltrekken op ecologisch, economisch en maatschappelijk vlak. De mensch ontwaakt en wordt gedwongen te veranderen. Het gaat om oorlog en vrede, niet om brood en spelen!