Standbeeld Truus van Lier staat in Utrecht, maar is pas vanaf vrijdag te zien Standbeeld Truus van Lier staat in Utrecht, maar is pas vanaf vrijdag te zien

Standbeeld Truus van Lier staat in Utrecht, maar is pas vanaf vrijdag te zien

Standbeeld Truus van Lier staat in Utrecht, maar is pas vanaf vrijdag te zien
Het standbeeld wordt nu nog afgeschermd door bouwhekken
Het standbeeld van de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier staat op zijn plek langs de Catharijnesingel. Omdat het kunstwerk pas vrijdag wordt onthuld, is het echter nog niet te zien voor voorbijgangers.

Het standbeeld van de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier staat op zijn plek langs de Catharijnesingel. Omdat het kunstwerk pas vrijdag wordt onthuld, is het echter nog niet te zien voor voorbijgangers.

Het standbeeld staat in het Zocherpark in het verlengde van de Walsteeg, de plek waar Truus in 1943 de hoofdcommissaris van de politie in Utrecht en tevens NSB’er Gerard Kerlen doodschoot. Na deze verzetsdaad weet Van Lier te ontkomen, maar ze wordt een paar weken later toch opgepakt. Ze is verraden en werd nog in hetzelfde jaar gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

Woensdagochtend werd eerst een betonnen fundering gegoten, waar het beeld vervolgens in vast is gezet. Tegenwoordig worden dit soort standbeelden goed beveiligd tegen diefstal en dat is ook nu het geval.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kunstenaar

Hoe lang Truus precies was is niet bekend. Kunstenaar Joyce Overheul, de persoon die het beeld heeft gemaakt, weet wel dat zij niet veel langer of kleiner was dan haar vrouwelijke tijdsgenoten. Het beeld is daarom 1,72 meter lang, ongeveer de gemiddelde lengte van een vrouw uit die periode.

Het kunstwerk wordt pas vrijdag officieel onthuld. Daarom wordt het beeld nu nog afgeschermd met bouwhekken. Vrijdag worden deze weer weggehaald en komt er een mooi doek overheen te hangen. Om 16.00 uur wordt dit eraf getrokken en is Utrecht een nieuw kunstwerk en eerbetoon aan de verzetsvrouw Truus van Lier rijker.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Zwaontje

    🙂 ……. ik kijk zo en denk “tering die is nog erger dan die standbeeld van Ronaldo” maor der zit gewoon een grijze deken over heen, haha

  2. wollie

    vind het zo ook wel wat hebben.

  3. Massegast

    Eigenlijk zouden straatnamen, standbeelden, etc. niet vergeven moeten worden aan figuren die (direct of indirect) bloed aan hun handen hebben. De voorbeelden zijn talloos. Dit zou volgens mij (maar misschien ben ik daar eenzaam in…) het principiële uitgangspunt moeten zijn. Het vigerende uitgangspunt is nu (en was) politieke correctheid. En hoe politiek correct Truus van Lier ook mag zijn, ze heeft wel de trekker overgehaald…

  4. Realist

    @Massegast. Het is juist andersom. Door woke politieke correctheid verdwijnen juist beelden en namen uit het straatbeeld.

  5. Niels Bokhove

    @ Massegast: ik had en heb die twijfel ook. De kernvraag is: hoeveel (onschuldige) doden zijn er voorkomen dankzij de liquidatie van die ene Kerlen? Want het voorkomen van doden was het doel van de liquidatie. Die vraag valt helaas niet te beantwoorden, juist omdat Kerlen die kans niet meer kon krijgen. Een soort paradox of catch-22 dus.
    Feit is dat de verzetsgroep CS-6 en Truus eigen rechter hebben gespeeld, maar in een oorlogssituatie is dat misschien te rechtvaardigen. En het is bekend dat binnen CS-6 stevig over dit probleem is nagedacht en gediscussieerd, dus ze handelden niet overhaast of zelfs impulsief. Jessica van Geel besteedt er in haar boek over Truus de nodige aandacht aan.

  6. Geenstijl@Utrecht

    Fantastisch dat deze moedige vrouw met dit standbeeld wordt geëerd.
    Want in het verleden, ligt de toekomst voor ons allen,in vrede en voorspoed.

  7. Massegast

    @Realist — Inderdaad. Als je het radicaal wil terugdraaien, dan moeten heel wat straatnamen en beelden worden aangepakt. Dat geldt in mijn ogen ook voor de Karl Marxdreef. De filosoof met de meeste doden op z’n geweten, al was de man zelf geloof ik een vreedzame family man. Heel subtiel wonen er dan ook geen mensen aan de Karl Marxdreef, dus men voelde al nattigheid. En gelukkig wordt de Karl Marxdreef geflankeerd door het Gandhiplein, het Henri Dunantplein en de Albert Schweitzerdreef. Voor zover mij bekend figuren zonder bloed aan de handen.
    @Niels Bokhove — Ik vermoed dat die meneer Kerlen de volgende dag vervangen is door iemand die niet voor hem onderdeed. Toch wel gek dat een gemeentebestuur met GroenLinks daarin toestemming voor zo’n beeld geeft, terwijl de pacifistische PSP een component van GroenLinks is.

  8. Hans

    Volgens mij was de gemiddelde man in die tijd 1,72 m, vrouwen waren 1,65 m:
    https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2021/een-studie-naar-de-lengteontwikkeling-van-nederlanders/3-resultaten#:~:text=Ook%20de%20vrouwen%20groeiden%20flink,begin%20jaren%2080%20is%20gestopt.

  9. Moniek

    Of Gandhi en A. Schweitzer nu zulke verlichte geesten waren, valt ook te betwijfelen, Massegast. Karl Marx had inderdaad gekke ideeën maar het waren anderen die er iets in zagen met de bekende rampzalige gevolgen.

  10. Kees Visser

    in de toelichting zou ook melding moeten worden gemaakt van de narcissen ‘TRUUS” die jaarlijks prijken langs de Singel en zijn (en hoop ik ook worden) onderhouden door Tommie Hendriks.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).