Stoomlocomotief de Arend tijdelijk weg uit Utrechts Spoorwegmuseum Stoomlocomotief de Arend tijdelijk weg uit Utrechts Spoorwegmuseum

Stoomlocomotief de Arend tijdelijk weg uit Utrechts Spoorwegmuseum

Stoomlocomotief de Arend tijdelijk weg uit Utrechts Spoorwegmuseum
De Arend. Foto: Spoorwegmuseum
De replica van de stoomlocomotief de Arend, een van de topstukken van het Utrechtse Spoorwegmuseum, is maandag opgehaald voor groot onderhoud. Als alles volgens planning verloopt, is de locomotief in april volgend jaar weer te bewonderden in het museum.

De replica van de stoomlocomotief de Arend, een van de topstukken van het Utrechtse Spoorwegmuseum, is maandag opgehaald voor groot onderhoud. Als alles volgens planning verloopt, is de locomotief in april volgend jaar weer te bewonderden in het museum.

De echte Arend werd gebouwd in Engeland en reed op 20 september 1839 – deze maand precies 182 jaar geleden – de eerste treinrit van Nederland. Dit was tussen Amsterdam en Haarlem. In 1857 werd de stoomlocomotief gesloopt.

Voor het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland liet de NS een replica bouwen van de Arend. In de zomer van 1939 reed deze locomotief over het tentoonstellingsterrein in Amsterdam dat voor het eeuwfeest van de spoorwegen was ingericht. Voor tien cent konden mensen destijds een ritje van twee rondjes meerijden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Foto: Regio Nieuws Utrecht

Spoorwegmuseum

De replica van de Arend is uiteindelijk bij het Spoorwegmuseum beland, waar de locomotief nog steeds rondjes rijdt. Om dit te kunnen blijven doen is groot onderhoud van de ketel nodig, in combinatie met het wettelijk verplichte nagelgat-onderzoek, waarbij de klinknagels van de ketel worden verwijderd, onderzocht en eventueel nieuwe worden teruggeplaatst. Dat onderzoek moet iedere 80 jaar worden uitgevoerd.

Het onderhoud wordt uitgevoerd in de werkplaats van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De replica van de Arend is maandag op een aanhanger gezet en vervolgens naar het Noord-Hollandse museum vervoerd. Het streven is dat de Arend in april 2022 weer rondjes bij het Spoorwegmuseum in Utrecht kan rijden.

8 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Bij mijn weten worden er met De Arend geen rondjes gereden, maar korte rechte stukjes heen en weer. Goed werk, dat deze beauty zo goed word onderhouden en zo voor het nageslacht behouden blijft.

 2. Scherpschutter

  Hoe is het dat de gemeente een probleem met BBQ’en heeft, maar geen enkel probleem heeft met het subsidieren van een museum waar een bloody stoomtrein rondrijdt die tonnen kolen verbrandt?

 3. Lachband

  @ Scherpschutter

  Omdat een barbecue in een achtertuin iets anders is dan een stoomtrein in een museum. Appels met peren dus. Maar goed, u heeft weer een mogelijkheid gevonden om tegen cultuur en subsidie te ageren dus echt verwonderlijk is uw commentaar natuurlijk niet.

 4. Jeroen

  Tja, alle musea in Utrecht zijn nu rookvrij: https://www.duic.nl/algemeen/alle-utrechtse-musea-zijn-sinds-deze-week-rookvrij/

 5. Frans

  Scherpschutter, bent u een van de weinigen die een ander hun plezier niet gunt, maar op elk slakje zout legt om alleen in de belangstelling te staan? Maar zelf een van de grootste vervuilers is, maar er niets over zegt omdat een ander het moet oplossen?

 6. Hoera

  @losseflodder,
  Je valt wel flink door de mand zeg en het is nu overduidelijk dat je zonder enige kennis van zaken gewoon maar roeptoetert op dit medium, alleen maar on te stoken. Tijd voor je pensioen, net als de stoomtrein die al in de vorige eeuw van de rails is gehaald.
  Deze Arend, een prachtige locomotief, rijdt inderdaad geen rondjes, rijdt sowieso maar heel weinig en gebruikt dus ook zeker geen ‘tonnen’ kool. En om dan een bbq erbij te halen, en je enorm afgesleten subsidieverhaaltje, man man man.

 7. herman

  @Scherschutter, je beschouwd de wereld (in jouw geval Utrecht) vanaf je zolderkamertje. Neem aan dat je daar ook een modelspoorbaan hebt staan met een stoomloc die echte rook kan produceren?

 8. Alain

  Ik zie dat Jeroen hem al heeft ingekopt 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).