Streep door Utrechtse festivalzomer; ‘Er wordt met twee maten gemeten’ Streep door Utrechtse festivalzomer; ‘Er wordt met twee maten gemeten’

Streep door Utrechtse festivalzomer; ‘Er wordt met twee maten gemeten’

Streep door Utrechtse festivalzomer; ‘Er wordt met twee maten gemeten’
Geen bruisend festivalterrein dit jaar; Park Transwijk ligt er verlaten bij. Foto's: Bas van Setten
De organisatoren van verschillende Utrechtse festivals die deze zomer nog op de agenda stonden, kregen vrijdag 13 augustus de zoveelste teleurstelling te verwerken sinds het begin van de pandemie. Tijdens de coronapersconferentie vertelde demissionair premier Mark Rutte dat de geldende maatregelen voor evenementen worden verlengd tot ten minste 19 september. Dit betekent dat Central Park Festival, By the Creek, A State of Trance, Soenda, Smeerboel en Lief in het water vallen. “Zwaar geïrriteerd”, “waardeloos” en “heel oneerlijk” zijn de eerste reacties van drie verschillende organisatoren op het besluit van het kabinet.

De organisatoren van verschillende Utrechtse festivals die deze zomer nog op de agenda stonden, kregen vrijdag 13 augustus de zoveelste teleurstelling te verwerken sinds het begin van de pandemie. Tijdens de coronapersconferentie vertelde demissionair premier Mark Rutte dat de geldende maatregelen voor evenementen worden verlengd tot ten minste 19 september. Dit betekent dat Central Park Festival, By the Creek, A State of Trance, Soenda, Smeerboel en Lief in het water vallen. “Zwaar geïrriteerd”, “waardeloos” en “heel oneerlijk” zijn de eerste reacties van drie verschillende organisatoren op het besluit van het kabinet.

Onder de huidige coronamaatregelen is het niet toegestaan meerdaagse evenementen met overnachting te organiseren. Eendaagse evenementen, waarbij mensen geen vaste zitplaats hebben, zijn binnen ook niet toegestaan en buiten alleen met een maximum van 750 bezoekers die een coronatoegangsbewijs hebben. Deze regels zijn tijdens de laatste persconferentie van het demissionaire kabinet verlengd tot en met ten minste 19 september en dat betekent in de praktijk dat er een streep is gezet door de Utrechtse festivalzomer.

Veel organisatoren kregen in juni van dit jaar weer hoop toen Den Haag besloot de coronamaatregelen te versoepelen. Clubs, discotheken en podia mochten de deuren weer wagenwijd openen en binnen kon ook de anderhalvemeterregel worden losgelaten. Voorwaarde was wel dat de bezoekers een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs konden laten zien. Politici spraken over een Summer of Love en het leek er even op dat corona bijna was verdwenen. In Utrecht werden weer feesten georganiseerd, waaronder het festival Verknipt. Al snel bleek echter dat de besmettingen weer opliepen, waardoor Den Haag op de rem trapte en de maatregelen voor de sector verscherpte.

Elevation Events

Jasper Coenen van Elevation Events, het bedrijf achter onder meer de Utrechtse festivals Soenda, Smeerboel, De Leuke Festival en In het Zand, noemt het besluit van Rutte van 13 augustus ‘waardeloos’. “Ik heb heel lang begrip gehad voor de besluiten die het kabinet nam, maar nu zijn we op een punt beland waarop het in onze ogen niet meer te rijmen valt met de maatregelen voor andere evenementen. Een tijd terug heeft Fieldlab samen met de overheid onderzoek gedaan naar de manier waarop evenementen weer veilig georganiseerd zouden kunnen worden.”

“In juni zaten we in een fase waarin het goed ging en er weinig besmettingen waren. Toen is besloten dat evenementen weer onder bepaalde voorwaarden door konden gaan en zijn er allerlei gekke keuzes gemaakt zoals het bekende ‘Dansen met Janssen’ en ook is de geldigheidsperiode van een negatieve test opgerekt. Hierin is afgeweken van de eerdere Fieldlabexperimenten. Het is toen ook fout gegaan en niet veel later is op de rem getrapt. Daar had ik toen ook nog wel enigszins begrip voor, maar nu lijkt het erop dat die fout zoveel angst heeft veroorzaakt dat nu geen besluit meer wordt genomen op gedegen onderzoek, maar op onderbuikgevoelens.”

A State of Trance

A State of Trance zou in eerste instantie in februari in de Jaarbeurs plaatsvinden. Toen bleek dat het op die datum niet ging lukken, besloot Allan Hardenberg, directeur en medeoprichter van festivalorganisator ALDA, het meerdaagse evenement te verplaatsen naar 3 en 4 september, maar daar werd 13 augustus een streep door gezet.

“Ik ben zwaar geïrriteerd”, zegt Hardenberg. “We moesten al heel lang wachten voordat we deze speciale editie, waarbij Armin van Buuren zijn duizendste show zou draaien, konden organiseren. Nu horen we drie weken van tevoren dat het toch niet kan plaatsvinden. Er zouden ruim 55.000 bezoekers naar A State of Trance komen, waarvan meer dan de helft uit het buitenland komt. Deze mensen moeten ruim van tevoren een vliegticket en een hotelovernachting boeken. Wij kunnen geen beleid voeren op de wisselende besluiten vanuit Den Haag en we raken hierdoor het vertrouwen kwijt, niet alleen van onze bezoekers, maar ook van bijvoorbeeld onze leveranciers en podiumbouwers.”

Wat Hardenberg daarnaast enorm dwarszit is dat er voor zijn gevoel met twee maten gemeten wordt. Zo ziet hij dat er wel duizenden toeschouwers welkom zijn bij voetbalwedstrijden en er straks ook honderdduizenden mensen het Formule 1-evenement in Zandvoort bijwonen. “Ondanks dat het hier om geplaceerde evenementen gaat, hebben we gezien dat het moeilijk is om tijdens dit soort evenementen gepaste afstand te houden. Daarnaast is het afgelopen jaar gebleken dat festivals, notabene door de overheid zelf geïnitieerd, op een veilige manier kunnen plaatsvinden”, aldus Hardenberg.

Tekst loopt door onder afbeelding

Central Park Festival

Dit beaamt ook Jitske de Graaf van Central Park Festival. “Het voelt allemaal heel oneerlijk. Het feit dat veel evenementen wel door kunnen gaan, maar festivals niet, terwijl eerder aangetoond is dat het veilig kan, maakt mij echt woedend. Daarnaast is ons nog steeds geen duidelijk perspectief geboden. Deze editie van Central Park zou in eerste instantie in de zomer van 2020 plaatsvinden, maar dat hebben we toen verschoven naar juni 2021. Toen bleek dat het op die datum ook niet kon, hebben we besloten er een nazomerevenement van te maken en wilden we het in september organiseren. Alles was gereed, we hoefden alleen nog de puntjes op de ‘i’ te zetten, maar toen werd uiteindelijk dus toch besloten dat de maatregelen werden verlengd. Dat kwam voor ons heel onverwachts.”

Zowel Coenen als Hardenberg als De Graaf zien het niet zitten om hun evenementen te verplaatsen naar een paar weken later in het jaar. Ten eerste is het een organisatorische puzzel. Er moeten nieuwe vergunningen worden aangevraagd, er moeten nieuwe afspraken gemaakt worden met leveranciers, de artiesten die op zouden treden moeten op de nieuwe datum ook maar net kunnen, voor de duizenden bezoekers levert het onrust op en er is nog steeds geen zekerheid vanuit het kabinet. Daarnaast vergoedt het garantiefonds vanaf 20 september nog maar 80 procent van de gemaakte kosten, terwijl dat nu nog 100 procent is. Alle organisatoren hebben daarom besloten om de festivals die nu niet door kunnen gaan te verplaatsen naar volgend jaar.

Unmute Us

Dit betekent overigens niet dat zij niets van zich laten horen deze zomer. Samen met ruim duizend andere Nederlandse organisatoren wordt zaterdag 21 augustus in verschillende steden, waaronder in Utrecht, een protestmars gelopen. Onder de noemer ‘Unmute Us!’ uiten de organisaties en bezoekers hun gevoelens van onvrede. “We stevenen rap af op een vaccinatiegraad van 85 procent van de volwassen bevolking en op 1 september kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn. Als evenementen op de piek van de vaccinatiegraad nog steeds niet kunnen plaatsvinden, wanneer dan wel”, vragen de initiatiefnemers zich af.

De route van de protestmars loopt door het centrum van Utrecht. Coenen, die in de organisatie van de demonstratie zit, weet wel te vertellen dat er nu overlegd wordt om te kijken of er karren met dj’s mee kunnen rijden. “Ik wil benadrukken dat het geen rijdend festival wordt, maar een demonstratie. We doen het wel op de festivalmanier want dat is waar wij voor strijden.”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Kees Truijens

  Waar halen ze het gore lef vandaan? Aan de huidige golf in de epidemie is aardig bijgedragen door festivals. “Verknipt” als voorbeeld in Utrecht.
  Uiteraard deel ik de verontwaardiging over het wel toelaten van de Formule 1 in Zandvoort.

 2. Wim

  Het zijn de verknipte geesten die denken dat festivals geen besmettingsrisico vormen.

 3. Speak Up

  @ Kees Truijens

  1) Later is uit onderzoek van de GGD gebleken dat de meeste besmettingen reeds voor Verknipt hadden plaats gevonden en niet OP Verknipt. Dat ten eerste.

  2) Dat er überhaupt dingen misgingen op festivals komt omdat het ministerie en de minister niet de voorwaarden die op basis van de (echte) fieldlabs naar voren kwamen heeft toegepast. Testen zouden niet 48 uur geldig moeten zijn, maar maximaal 24 uur, vaccinatiebewijzen zouden pas 2 weken na de 2e vaccinatie geldig moeten zijn (bij Janssen zelfs 4). Bij festivals zou het publieksdeel voor het podium opgedeeld moeten zijn in 3 of 4 vlakken, met bijv. per vlak een eigen bar en eigen toiletunits en eigen looproutes met voor in- en -uit eigen looproutes; en mensen zou genoeg ruimte geboden moeten worden. Overigens ging het met name mis in het nachtleven-uitgaanscircuit, bij de feestcafés en de sjabby discotheken. Die sjoemelden dan ook massaal. Er werd vaak helemaal niet toegezien op toegang. Iedereen kon dus gewoon in- en -uitlopen en er werden massaal mensen in niet-geventileerde ruimtes gepropt, zonder enige afstand. Daar kwamen dan ook de meeste besmettingen vandaan.

  Ongevaccineerde jongeren, die ook in hun dagelijks leven zich niet aan de basis-maatregelen houden en niet gevaccineerd zijn.

  Daarom is het volledig openen van het onderwijs, ipv kiezen voor een hybride vorm dan ook weer de zoveelste blunder van Hugo de J. en Mark R. die eraan zit te komen. Wederom worden de adviezen van alle vooraanstaande adviseurs genegeerd, net als in juni/ juli. De opleving van het virus in de zomer is volledig toe te schrijven op het conto van beide ministeries en beide ministers: Hugo de Jonge en premier Mark Rutte. Ze zijn bijna hoofdelijk aansprakelijk voor deze blunder.

  3) Dan is er nog eens een onderscheid tussen festivals. Er zijn klassieke muziekfestival, jazz festivals, rockfestivals, metalfastivals, popfestivals, countryfestivals, easy listening en housefestivals. Nu doet men alsof alle festivals housefesivals zijn, waarop mensen massaal dansen en vanwege de XTC elkaar de hele tijd liefdevol aan het knuffelen zijn, maar dat is natuurlijk bij lange na niet zo. Er zijn genoeg muzikanten te bedenken waarbij het publiek niet massaal meeschreeuwt, niet in de mosjpit terecht komt en niet al knuffelend voor het optreden staat. Bij de meeste optredens in mijn leven, ook die op PInkop en Lowlands, had ik gewoon sowieso al 1,5 meter afstand tot de mensen voor of achter mij (dat is vaak zo bij grote concerten, op beeld ziet dat er altijd wat vertekend uit, mensen houden best wel van wat afstand) en stonden ik en mijn medepubliek gewoon te genieten van het optreden. Af en toe wat meeklappend of meezingend. Ik heb mensen bij Radiohead bijvoorbeeld, vooral altijd in ecstase zien staan genieten van het optreden. Daar is weinig besmettingsrisico, mits voorwaarden goed gehanteerd worden.

  Ik denk dat de meeste festivals zelfs 1/3 van de capaciteit nog wel acceptabel hadden gevonden, of max 2500/5000 man publiek bij optredens (itt de 2.3 capaciteit in het voetbal en de formule 1) en over de winkelstraten, grote meubelketens en supermarkten hebben we het maar even niet. De festivalsector wil niet dat het voetbal of de formule 1 meteen weer dicht wordt gegooid, maar wil het meten met 2 maten aantonen. 750 man ten opzichte van 70.000 man. Daar gaat het om. Er zijn heel veel middenwegen te vinden. De festivalsector denkt al vanaf maart vorig jaar actief mee met het kabinet en is altijd welwillend geweest, maar wordt niet serieus genomen. ZIj hebben altijd verantwoord meegedacht en altijd gepoogd op op basis van de medische wetenschap te handelen. Overigens wordt er door de verschillende organisatoren anders gedacht over streng of losjes interpreteren van de maatregelen, maar daar gaat het vandaag niet over. Het gaat over het meten met twee maten en het gebrek aan respect voor cultuur van dit kabinet. IN België, een land waar ze na de fouten tijdens het begin van de pandemie geleerd hebben en waar ze sinds het najaar van vorig jaar de pandemie beter onder controle hebben dan in Nederland en waar de maatregelen sowieso doorgaans strenger zijn, organiseert men deze zomer wel festivals. Met publiek. Verantwoord. En men heeft er veel minder besmettingen dan in Nederland. Dit ook na de gigantische blunder in Nederland om alles in juli te vroeg open te gooien.

  Het genieten van livemuziek is een menselijke behoefte. Het delen van (culturele) ervaringen is een menselijke behoefte. Het samenkomen is een menselijke behoefte. Primaire behoefte zelfs. Het is niet voor niets zo dat mensen dit blijven doen, zelfs in tijden van hoge nood. Zelfs in de meest erbarmelijke oorlogssituaties is bekend dat mensen in het geniep samenkomen om toch, zij het, kleine ervaringen samen te kunnen delen. Daar hebben mensen dus letterlijk hun eigen leven voor over. In iedere dictatuur bestaan vrije geheime clubs, waar mensen stiekem samenkomen. Je kan dat gaan proberen te voorkomen, maar het is niet te voorkomen.

  De festivalsector is er niet alleen voor het publiek, maar is ook de plek waar muzikanten hun talenten tentoonspreiden aan publiek. Het is 1 van de voornaamste inkomstenbronnen van een muzikant. Dat zijn niet alleen maar de grote bekende muzikanten met hoge gages, maar vooral veel talent. Verder: denk aan de licht en geluidstechnici (soms honderden op een festival), denk aan de roadies, denk aan de cateringmedewerkers (voor backstage en voor publiek) denk aan alle productiemedewerkers, stagehands, die ook buiten het festivalcircuit werken (filmfestivals, filmsets, beurzen, etc., etc.) en die net als een goede motor doorgesmeerd moeten blijven, denk aan chauffeurs, vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, etc….Allemaal mensen, tienduizenden in Nederland, die voor hun loon afhankelijk zijn. En dat allemaal om te voorzien in een belangrijke behoefte van mensen, Soms zelfs een primaire behoefte,

  Lees hier ook het zeer genuanceerde verhaal van drummer Tim van Delft van “De Staat”: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-wel-naar-pretparken-en-sport-niet-naar-festivals-het-kabinet-meet-met-twee-maten-dat-doet-pijn~bd375478/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Ik zeg zelf niet (de meningen zijn verdeeld) dat alle vormen van festivals weer zouden kunnen. Ik zelf zou bijvoorbeeld house- en dnacefeesten en alle optredens waarbij het te erg zweten, dringen, hossen en schreeuwen wordt, nog even niet in de oude vorm (pré-corona) toestaan, Maar er zou meer moeten kunnen dan 750 man publiek bij een optreden. De middenweg is wel heel erg zoek.

  Een concert van een bekende Nederlandse zanger in de buitenlucht, voor een man of 5000 zou bijvoorbeeld gewoon onder veilige condities kunnen plaats vinden, mits men de voorwaarden van de originele fieldlabs (die van de festivalsector zelf en niet die van de Jonge) aanhoudt. Weet ik zeker. Of een klassiek- of jazzfestival bijvoorbeeld.

  Daar gaan dan ook de demonstraties van vandaag over. Het erge is dat nu sommige virustwijfelaars/- ontkenners denken dat de festivalsector aan hun kant staat, maar dat is verre van zo.

  De sector steunt breed de wetenschappelijke werkelijkheid en steunt een verantwoord overheidsbeleid om de pandemie terug te dringen. Echter mag zij zelf niet achtergesteld worden ten opzichte van andere sectoren. Daar gaat het over. Anders gaat er op de lange termijn (vanaf volgend jaar al) iets verloren dat dit land nodig heeft,. Het lijkt wel VVD-beleid (na eerdere pogingen onder Halbe ZIjlstra) om de culturele sector verkapt kapot te maken. Daar is waar het om draait vandaag.

 4. Scherpschutter

  De maatregelen hebben 520.000 gezonde levensjaren extra gekost t.o.v. helemaal geen maatregelen. En toch gaat men er maar mee door. Dat geeft serieus te denken.

  Ondertussen gaat Singapore weer helemaal open. Ze accepteren het endemische karakter en de paat duizend doden die nu eenmaal zullen vallen per jaar. Daar kunnen wij in het westen nog een lesje of twee van leren. We zitten hier nog volkomen in de ontkenningsfase. Corona is here to stay.

  Genoeg met de flauwekul dus .Nederland weer open en wel nu.

 5. Natte Otter

  Er wordt niet met twee maten gemeten, ergens is de grens gelegd en dan vallen sommige dingen aan de ene kant, en anderen aan de andere kant…

  @Speak Up onderbouwing voor je claim dat de meeste mensen al er voor waren besmet? We hebben het over 1000 besmettingen op 20000 bezoekers… Ik heb me twijfels over jouw opmerking. Maar wijs me de juiste kant op 🙂

 6. Pieter

  Hoe moeilijk is het om even te te controleren
  met de coronacheck,alleen op terrein welkom met dubbel gevaccineerd
  .,maar dan niet zoals het nachtleven sjoemelen,dit bewijsbaar door de jongeren die willen beesten !

  GP gaat gewoon door,tja het grote geld !!0
  Er wordt echt met twee maten gemeten !!!

 7. Speak Up

  @ Natte Otter

  Onderzoek vd GGD. Zie: https://www.parool.nl/nederland/een-derde-van-besmette-bezoekers-verknipt-had-al-corona-voor-festival~bbc3b317/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 8. Moniek

  Hoeveel mensenlevens had het gekost zonder maatregelen, Scherpschutter? Eén kant van de balans tonen lijkt me op zijn minst onvolledig. Misschien kunt u beter naar Singapore verhuizen?

 9. Scherpschutter

  @Moniek

  Misschoen moet u beter lezen. Ik schrijf immers dat de maatregelen 520.000 levensjaren EXTRA gekost hebben. Levensjaren die zonder de maatregelen van het kabinet niet verloren waren gegaan…

 10. Pee

  De overheid heeft zelf voor de chaos gezorgd door het 1ne evenement wel door te laten gaan en een ander evenement niet.
  als het allemaal zo erg is met het virus dan is het of alles open gooien of alles dichtgooien en niet de 1 wel en de ander niet .

 11. Piet

  @Speak up
  dus 2/3 had het nog niet. Dan heeft dus een verdubbeling plaatsgevonden lijkt mij best veel en reden genoeg om andere festivals te annuleren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).