Streep door Utrechtse festivalzomer; organisatoren roepen op tot protest Streep door Utrechtse festivalzomer; organisatoren roepen op tot protest

Streep door Utrechtse festivalzomer; organisatoren roepen op tot protest

Streep door Utrechtse festivalzomer; organisatoren roepen op tot protest
Foto: Nathan Reinds.
Veel festivals die deze zomer in de regio Utrecht op de agenda staan gaan toch niet door. Tijdens de coronapersconferentie is vrijdagavond namelijk besloten dat de maatregelen voor de evenementensector tot ten minste 19 september worden verlengd. Dit betekent onder meer dat Soenda, Lief, Smeerboel, Central Park, By the Creek en A State Of Trance deze zomer niet doorgaan. Veel organisatoren laten het er niet bij zitten en roepen op tot protest.

Veel festivals die deze zomer in de regio Utrecht op de agenda staan gaan toch niet door. Tijdens de coronapersconferentie is vrijdagavond namelijk besloten dat de maatregelen voor de evenementensector tot ten minste 19 september worden verlengd. Dit betekent onder meer dat Soenda, Lief, Smeerboel, Central Park, By the Creek en A State Of Trance deze zomer niet doorgaan. Veel organisatoren laten het er niet bij zitten en roepen op tot protest.

Bij veel organisatoren en liefhebbers van festivals bestond de hoop dat vrijdagavond tijdens de persconferentie werd gezegd dat de maatregelen voor de evenementensector werden versoepeld. Dat gebeurde echter niet. De huidige coronaregels voor evenementen zijn verlengd tot 19 september.

Dit houdt onder andere in dat er op eendaagse evenementen in de open lucht, waar bezoekers geen vaste zitplaats hebben, maximaal 750 mensen mogen worden toegelaten. Binnen mogen helemaal geen evenementen worden georganiseerd waar bezoekers geen vaste zitplaats hebben.

Woede

Dit betekent dat veel evenementen vooralsnog geen doorgang kunnen vinden. “Verdriet, onbegrip en woede voeren de boventoon bij ons als organisatie”, is te lezen in een reactie van Central Park. “We zien volle voetbalstadions, drukbezochte festivals in het buitenland, drukbezochte kermissen en meer dan 100.000 bezoekers die welkom zijn bij de Formule 1 in Zandvoort begin september. […] Dat doet pijn, ook omdat we weten dat jullie er al zo lang naar uitkijken.”

“Na een ontiegelijk lange periode van geduld, hoop houden en positief blijven, is zojuist de genadeklap gegeven”, zeggen de organisatoren van By the Creek. “Ook dit jaar een hele dikke streep door het festivalseizoen. […] Het is tijd ons te laten horen. Er is ons maandenlang een worst voorgehouden en nog krijgen we geen duidelijkheid.”

Protest

Als reactie op het besluit van het Den Haag is onder de noemer ‘Unmute Us!’ opgeroepen tot een protest. Die oproep is inmiddels door meer dan 300 organisaties ondertekend, waaronder vele Utrechtse ondernemers.

De demonstraties moeten op zaterdag 21 augustus plaatsvinden. De locaties van de protesten zijn nog niet bekend.

18 Reacties

Reageren
 1. Henk mutant

  Op de dag dat de laatste keer snel is versoepeld stegen de besmettingen naar 13000 per dag
  Logisch dat Rutte etc nu heel behoudend is
  Trouwens er is een mooie now regeling getroffen , om de schade te verzachten
  Van Corona komen we nooit meer af
  Ik vrees mutanten
  Ik vrees de mensen die zich niet laten inenten

 2. 19Bentje48

  Ik word een beetje moe van de gezever over festivals. Alsof die een allesvullend levensdoel zijn.

 3. Trebor

  Ik heb respect voor jullie positie
  Het duurd en duurd ,maar we hebben aan de lijve ondervonden dat groot schalige bijeenkomsten nog steeds niet mogelijk zijn
  zolang er mensen zijn die vaccineren niet nodig vinden.

 4. Marek

  @19Bentje48: Wellicht vind jij het niet leuk om naar een festival te gaan, of heb je het al gedaan toen je jonger was. Er zijn echter heel veel (jongere) mensen waarbij festivallen hun hoogtepunten van het jaar zijn. Het is de uitgelezen plek voor om nieuwe mensen te leren kennen. Zij moeten dit opofferen voor een virus die in de praktijk voor hun vrij ongevaarlijk is. De sterftekans in het verkeer is voor de groep tot 40 jaar duizenden procenten hoger..

 5. Lombokker

  Zolang er hele volksstammen zijn die zich niet willen laten inenten, niet in quarantaine gaan als ze uit een besmet land komen en een mondkapje als kinverwarmer gebruiken, zullen we nog wel een jaar of wat met dit soort maatregelen blijven zitten.

 6. Baliekluiver

  Het hoger onderwijs loslaten is op zichzelf al link genoeg. Als je daar nog wat festivals doorheen gooit weet je zeker dat het gruwelijk mis gaat. De mensen die er geld aan verdienen willen je laten geloven dat je leven zal mislukken zonder festivals, maar dat valt echt reuze mee hoor!

 7. Trol

  Alle mensen die klagen op de evenementensector. Kijk je hoeft het niet leuk te vinden, maar de sector zorgt voor veel werkgelegenheid en uiteraard voor het nodige sociale en vermaak. Daarnaast is 1 miljard van ons belastinggeld, ook betaald door festival haters door de plee gespoeld met testen voor toegang. Geld dat prima terugverdiend kan worden via btw en accijns op die evenementen. Alleen dat zou al genoeg reden moeten zijn. Er is geen eindeloze zak met geld

  Ach en gevaar of niet, het wordt tijd dat we corona accepteren en de zorgcapaciteit uitbreiden. Dan maken de aantallen niet meer uit en is de enige echt logische stap. Zieken en erger….het is en blijft, leer er mee leven. Wil je geen risico lopen, blijf je binnen. Net als met autorijden. Het heeft lang genoeg geduurd.

 8. Lexus

  Gezien de nonchalance voor de gevolgen die uit bovenstaande reacties blijkt, kan ik alleen maar blij zijn dat er voorlopig nog geen massa-evenementen als festivals worden gehouden. Overigens denk ik hetzelfde over de voetbalwedstrijden met volop publiek, die inmiddels weer wel mogen. Dat is meten met twee maten.

 9. Utrechtse fysio

  Zorg capaciteit vergroten is ook makkelijker gezegd dan gedaan. En we betalen ook met zijn allen de rekening van de long covid. Dit zijn juist de jonge mensen. En als fysiotherapeut zie ik daar in de praktijk ook veel van voorbij komen. Meer nog dan de mensen die via de ziekenhuizen bij ons terecht komen.

 10. Katja

  In ieder geval géén megatroep op de terreinen (hoezo milieubewust), geen overdosis drugs en geen boemnoemherrie op 10 km afstand te horen. Er zijn echt mensen die dachten dat we allemaal anders zouden gaan doen ná corona.

 11. Lex

  In de arena zat gisteren 35000 man!!! Wat begrijp ik niet!!!??????

 12. Pimpampet

  @ Lex

  “Zat”. Je zegt het zelf al.

 13. Lexus

  @Lex: hetzelfde als wat ik ook niet begrijp. De overheid is van het padje.

 14. Utrechter

  Die festivalbranche is de hele reden dat de maatregelen verlengd zijn. Eén festival zoals Verknipt laatst in Utrecht (bleek het grootste superspreading-evenement ooit) met allerlei brakke controles en onzekere testuitslagen en dit is wat je ervan krijgt. Een excuus zou meer gepast zijn.

 15. Trol

  Utrechtse fysio. Dat is helemaal niet moeilijk. We geven geld als water uit, dus hier een paar miljard tegenaan gooien, is niet zo moeilijk. Verder gewoon goed betalen en opleiden, desnoods eens wat buitenlandse kunde invliegen. We hebben al anderhalf jaar weggegooid, terwijl dit had kunnen staan. En de kosten die we met zijn allen betalen? Dat doen we nu toch ook…met de maatregelen (kosten direct en indirect heeel veel), het testen etc. Het kosten argument is ook gevaarlijk, want dan ligt onderscheid maken op de loer. Gevaarlijke sporten, kennen veel blessures, kost geld, roken veroorzaakt kanker, kost geld, bewerkt eten idem. Ook maar mee stoppen dan??

 16. Lexus

  @Trol: door de onverantwoordelijke bezuinigingen van de afgelopen decennia was de zorg al zwaar, om niet te zeggen overbelast. Denkt u werkelijk dat het probleem snel op te lossen is door er een smak geld tegenaan te gooien? Dat is toch wel heel naïef. Of bent u aan het trollen, zoals uw al naam zegt?

 17. Max

  @Utrechter
  Dansen met Jansen, testen die 48 uur geldig zijn en valse test bewijzen waren de oorzaak voor het verlengen van de maatregelen.
  Er is zijn veel te veel dingen tegelijkertijd veranderd het enkel de festivalbranche aan te wijzen.

  Je ziet nu dat een groter percentage van vakantiegangers uit bepaalde landen besmet zijn, dus dat is het probleem blijkbaar niet.
  En je ziet ook andere grote bijeenkomsten voor sport evenementen worden toegelaten zonder problemen.
  Ik sluit niet uit dat het expres zo is opgezet dat het gegarandeerd zou mislukken zodat ze de rest van de zomer niet meer hoefde na te denken over het uitgaansleven.

 18. trol

  Nee hoor ik trol helemaal niet. Het is toch de enige oplossing, om gewoon weer door te gaan? Wat gaan we dan doen bij een paar bezette bedden meer: de volgende lockdown? Corona niet accepteren als nieuw onderdeel van de maatschappij, is kop in het zand steken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).