Stukken Utrechtse Domtoren worden verloot en verkocht Stukken Utrechtse Domtoren worden verloot en verkocht

Stukken Utrechtse Domtoren worden verloot en verkocht

Stukken Utrechtse Domtoren worden verloot en verkocht
Foto: Robert Oosterbroek
Stukken van de Domtoren gaan verloot en verkocht worden. Het Utrechtse icoon wordt op dit moment gerestaureerd en daarbij komen er ook stenen vrij die niet meer hergebruikt worden op de toren. Een groot deel wordt verwerkt in projecten in de stad, maar een deel komt dus vrij zodat iedereen kans maakt op een stuk Domtoren.

Stukken van de Domtoren gaan verloot en verkocht worden. Het Utrechtse icoon wordt op dit moment gerestaureerd en daarbij komen er ook stenen vrij die niet meer hergebruikt worden op de toren. Een groot deel wordt verwerkt in projecten in de stad, maar een deel komt dus vrij zodat iedereen kans maakt op een stuk Domtoren.

Momenteel wordt er iedere twee weken een volle container met puin en blokken van de Domtoren gehaald. De komende jaren is het de ambitie een deel terug te brengen in de openbare ruimte. Te denken valt aan bijvoorbeeld kunst voor de stad en bouwmaterialen voor Utrechtse projecten.

Kopen en loten

Wie graag zelf een onbewerkt stuk Domtoren in huis haalt, kan een lot kopen waarmee men kans maakt op een duidelijk herkenbaar stuk toren. Ook worden op een later moment kleinere stukken te koop aangeboden. Zo is het voor alle Utrechters mogelijk een stukje Domtoren in huis te halen. De opbrengst draagt bij aan het terugbrengen van de verlichting van de hoogste kerktoren van Nederland.

Ook start er een ideeënwedstrijd voor weer een ander deel aan materiaal. Iedereen kan een idee indienen om met het puin en blokken van de Domtoren producten te maken. Voor de beste ideeën is materiaal beschikbaar om zelf of samen met een Utrechtse maker aan de slag te gaan. Het eindresultaat komt daadwerkelijk in de winkel te liggen.

De restauratie van de Domtoren duurt nog tot eind 2024.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Carmen

  Het terugbrengen van de verlichting? Er is toch verlichting (in de grond op het domplein)? Of bedoelen ze het vuur bovenin, van toen de Domtoren nog een vuurtoren was aan de Noordzeekust?

 2. K

  Waarom lukt het niet om een lot te kopen?Steeds maar de opmerking dat email nietvoldoet…..

 3. JdV

  10 loten gekocht. Check !

 4. Wim Vreeswijk

  Gaan ze de Domtoren nu al afbreken ?

 5. Wim

  Zeg, JdV, je gaat er toch niet met de buit vandoor hè?

 6. berend

  De verlichting was een mooie periode uit de geschiedenis en we zijn er weer aan toe!

 7. leonie

  Waarvandaan is die foto genomen?

 8. W.

  @leonie: Buurkerk (Museum Speelklok) 🙂

 9. G. Veldhuijzen

  Die foto is genomen vanuit de toren van de Buurkerk gezien de lichtinval later op de middag/begin van avond. Rond 1975 is vanuit deze positie ook een aantal malen de Domtoren gefotografeerd en voornamelijk in zwart-wit gepubliceerd. Niets nieuws onder zon, zij het dat de foto in kleur wel een betere tijdwaarneming geeft. Blijkbaar heeft de maker van de foto in Het Utrechts Archief gezien hoe het in het verleden is gebeurd. Het verkopen van stukken Domtoren is uitermate onverstandig, bij een restauratie zouden allerlei stukken van het monument op een verstandige manier moeten worden terugeplaatst zodat het totale monument behouden kan worden. Indien bijvoorbeeld op deze wijze met piramide in Egypte zou worden omgegaan wordt al het oorspronkelijke materiaal weggedaan en zou er niets van het oorspronkelijke meer overblijven ?. O, ja mischien hebben wij de foto’s nog ergens ?

 10. homie

  @leonie buurkerk?

 11. Erik

  @Leonie vanuit de buurkerk (denk ik)

 12. Peter

  De trekking is in november.
  Er worden 30.000 loten verkocht.
  Alleen het stukje op de foto wordt verloot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).