Subsidie aanvragen eenvoudiger voor culturele makers en organisaties in Utrecht Subsidie aanvragen eenvoudiger voor culturele makers en organisaties in Utrecht

Subsidie aanvragen eenvoudiger voor culturele makers en organisaties in Utrecht

Subsidie aanvragen eenvoudiger voor culturele makers en organisaties in Utrecht
Makers en culturele organisaties in Utrecht kunnen in de eerste helft van 2021 eenvoudiger een impulssubsidie aanvragen bij de gemeente.

Makers en culturele organisaties in Utrecht kunnen in de eerste helft van 2021 eenvoudiger een impulssubsidie aanvragen bij de gemeente.

Van 1 januari tot 1 juli van het komende jaar mogen makers en organisaties in de culturele sector weer 100 procent van hun projectkosten aanvragen. Dat is nu nog 50 procent. In dit halfjaar mogen ze twee keer een subsidie aanvragen van maximaal 2500 euro per aanvraag. 

Ook mogen culturele organisaties die de afgelopen vier jaar subsidie kregen via de cultuurnota, plannen indienen voor een projectsubsidie. Volgens de gemeente betekent dit dat er meer werk en meer opdrachten komen voor creatieve makers en andere professionals in de culturele sector. 

Aanbod behouden

Anke Klein, wethouder Cultuur: “Juist in deze tijd waarin de culturele sector in zwaar weer zit door de coronacrisis is het belangrijk dat bestaande initiatieven zich kunnen blijven ontwikkelen en dat ook nieuwe culturele initiatieven van de grond komen.”

Klein zegt zo voldoende aanbod te behouden in de stad, waaronder culturele activiteiten in de wijken. “Ik ben blij dat we net als afgelopen zomer tijdelijk de subsidies voor een bredere groep toegankelijk kunnen maken door de voorwaarden laagdrempeliger te maken. Zo willen we culturele initiatieven zo goed mogelijk blijven ondersteunen.”

Extra bedrag beschikbaar

De gemeente Utrecht zegt te verwachten dat veel makers en culturele organisaties subsidie zullen aanvragen. Voor 2021 komt er daarom een extra bedrag van 250.000 euro beschikbaar. 

De impulssubsidie kan vanaf 1 januari online worden aangevraagd, de deadline voor de volgende ronde projectsubsidies valt op 15 januari.

8 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wow. Je hoeft kennelijk nu echt alleen nog maar een hand op te steken voor een zak belastingpoet…

 2. Subsidie

  Er zou juist minder subsidie moeten komen voor culturele initiatieven. Door corona zal de gemeente financieel hard geraakt worden terwijl het veel geld kwijt is aan culturele initiatieven waar weinig vraag naar is. De gemeente zou mensen in de cultuursector moeten begeleiden naar nieuw werk, bijvoorbeeld in de zorg. Dit zou ook de vreemde situatie voorkomen waarin ongekozen bestuurders bepalen aan welke voorwaarden cultuur moet voldoen om in leven te blijven, zoals gedwongen diversiteit en andere identiteitspolitiek.

 3. Koel Hoofd

  @subsidie, mee eens.

  Wat ik niet begrijp is dat er werkelijk draconisch is bezuinigd op noodzakelijke sociale voorzieningen in de maatschappij, terwijl de subsidiekranen wel steeds verder worden opengedraaid voor niet noodzakelijke ideetjes en groene bullshit banen. In dit artikel de cultuur, in ander Duic artikelen is het “subsidie voor energieadvies” of voor een paar vetplantjes op je dak, en ga zo maar door.
  Waarom niet gewoon meer geld richting wat werkelijk de kern van onze maatschappij raakt en minder geld naar bullshitideologieen die aan de rand van het spectrum plaatsvinden?

 4. Subsidie

  @koel hoofd: de gemeente zegt zelfs dat er geen geld is voor onderdak voor daklozen in de winter. Ik zeg het u, de huidige politiek is totaal verziekt.

 5. Joas

  @ De rechtse werkloze droeftoeters zijn er weer eens bij. Al jaren werkloos en hele dagen op DUIC hangend, drukker bezig met reacties typen hier dan in de plaats daar van sollicitaties te schrijven.

  Daar gaat dan ons belastinggeld naartoe…..

  Even on topic. Als mensen niet door hebben hoe belangrijk muziek, boeken, film en kunst zijn voor de menselijke geest, dan heb je in je opleiding en opvoeding heel wat gemist.

  Het, de cultuursubsidie, komt dus ten goede aan de samenleving (ook financieel gezien trouwens>>> https://www.demorgen.be/nieuws/waarom-zijn-cultuursubsidies-belangrijk~bf101f7e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F),
  dus geeft de samenleving, middels zijn volksvertegenwoordigers daar ook geld aan uit. Als mensen niet doorhebben hoe stressverlagend culturele uitingen kunnen zijn, hoe goed culturele uitingen kunnen zijn voor de mentale gezondheid, dat culturele uitingen datgene zijn wat een mens tot mens maakt, dan….tja……

 6. Jaap

  @ Subsidie

  Ik weet niet of het waar is dat Utrecht de geldbeurs niet zou willen trekken voor daklozen. Dat stel jij.

  Daarnaast:

  De gemeente is niet verantwoordelijk voor alle daklozenproblematiek en kan deze ook niet oplossen door het simpelweg steeds maar extra openen van nieuwe locaties. Door zijn centrumfunctie trekt Utrecht juist daklozen van buiten aan die gebruik komen maken van voorzieinigen die andere gemeentes niet hebben, of waar zij niet in investeren. Het zou al schelen als de daklozen over Zeist, Houten, Nieuwegein en bijv. Maarssen verdeeld worden.

  Ook zijn sommige mensen dakloos door psycho-sociale problemen die niet snel op te lossen zijn door een gemeente.

 7. jos stelling

  Joas.
  Volgens mij gaat het niet over het ‘voor of tegen subsidie zijn’ maar over waarachtigheid en bezieling (en de visie/controle daarop). De weerstand is terecht gebaseerd op persoonlijke onkunde, op willekeur en op een netwerk dat zichzelf in stand houdt (pappen en nathouden). Met dit soort subjectiviteiten speelt de volksvertegenwoordiging geen enkele rol.

 8. W.H.de Groen

  Dat de culturele sector een niet onaanzienlijke bijdrage levert aan onze lokale economie is sommige nog niet opgevallen. Het totaal aan subsidies vallen daarbij helemaal in het niets.
  Misschien je beters gaan informeren voordat je gaat lopen janken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).