Tien nieuwe partijen nemen rol UCK over | De Utrechtse Internet Courant Tien nieuwe partijen nemen rol UCK over | De Utrechtse Internet Courant

Tien nieuwe partijen nemen rol UCK over

Tien nieuwe partijen nemen rol UCK over
De gemeente heeft 10 organisaties aangewezen die subsidie gaan krijgen om cursussen amateurkunst aan te bieden. De komende twee jaar wordt er 2,3 miljoen euro uitgekeerd. Aanleiding voor de nieuwe regeling is het naderende einde van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK).

De gemeente heeft 10 organisaties aangewezen die subsidie gaan krijgen om cursussen amateurkunst aan te bieden. De komende twee jaar wordt er 2,3 miljoen euro uitgekeerd. Aanleiding voor de nieuwe regeling is het naderende einde van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK).

Vorig jaar werd bekend dat de gemeente niet verder gaat met het UCK. Doordat de organisatie al langer financiële problemen heeft besloot het college de geldkraan dicht te draaien. Onlangs spande het UCK nog een rechtszaak aan om meer subsidie te krijgen. De rechter oordeelde echter dat de gemeente dit niet hoeft te geven.

Ondertussen is er wel beleid ontwikkeld om in ieder geval de komende twee jaar amateurkunsteducatie in de stad te hebben. Op dit moment is het UCK de enige gesubsidieerde aanbieder van amateurkunsteducatie in de stad. Met de nieuwe regeling moet het aanbod flexibeler worden en beter verspreid over Utrecht

6.000 cursisten

Tien organisaties krijgen voor de periode 2019-2021 subsidie. Het geld is bestemd voor cursussen waaraan kinderen, jongeren en volwassenen in hun vrije tijd kunnen deelnemen. Het gaat om meer dan 6.000 cursisten.

De tien organisaties die subsidie krijgen, organiseren niet alleen activiteiten in het centrum van de stad, maar ook daarbuiten. Het idee daarbij is dat kinderen dichtbij huis bijvoorbeeld muziek-, dans- of theaterlessen kunnen volgen. In totaal hadden 16 organisaties een subsidie aangevraagd.

Talenten

“Als bestuur van deze stad vinden wij het heel belangrijk dat iedereen kan meedoen aan cultuur. Kinderen, jongeren en volwassenen moeten hun creativiteit kunnen ontdekken en de mogelijkheid hebben om hun talenten verder te ontwikkelen”, aldus cultuurwethouder Anke Klein.

Het UCK heeft van de gemeente geld gekregen om het huidige cursusjaar af te ronden. Daarna moeten de nieuwe organisaties het oppakken. Overigens is de instelling ontevreden over de gang van zaken. Het UCK beticht de lokale overheid ervan geen openheid van zaken te geven en meent door de aanpak niet op een nette manier de zaak te kunnen sluiten.  

De tien organisaties die subsidie ontvangen zijn:

Muziek Voor Ieder Kind (muziek)
Theaterschool Utrecht (theater)
De Dirigentenwerkplaats (muziek)
MUZIQ voor kleuters (muziek)
Kunstkasteel Zuilen (muziek)
Danscentrum Utrecht (dans)
Vocal Arts Academy (muziek/zang)
Jeugdtheatergroep Sesar (jeugdtheater)
DC 1 II High (dans)
De Utrechtse Muziekschool (muziek)

8 Reacties

Reageren
 1. UtrechtseSjoerd

  Beeldend, Digitale Media, en Fotografie vervallen dus. Niet omdat er geen vraag naar is, maar omdat de gemeente koos om UCK failliet te laten gaan door te weigeren meer subsidie te geven. Maar ondertussen wordt er wel meer subsidie uitgetrokken om een schraalder aanbod te krijgen.

  Triest detail is dat een onderzoek uit 2017 van Dr. Igno Pröpper
  en Freddie Vaags RA al aangaf dat huidig cursus aanbied voor het gegevens subsidiebedrag niet haalbaar was. Het failliet van UCK is dus zeker niet alleen de fout van het UCK-bestuur.

  https://share.piratenpartij.nl/index.php/s/VNXulSi7HS3Rgl1

 2. Katja

  In het pand zit ook DomUnder, blijft die er wel ?

 3. eemke

  ik mis de Beeldende kunst in dit rijtje ! WAAROM gemeente Utrecht ????

 4. Marcel

  Utrechtse Sjoerd, teken-schilder-beeldhouwlessen zijn in veelvoud te volgen bij zelfstandige kunstenaars. Dit geldt ook voor fotografie en digitalemedia. Daar heeft Utrecht het UCK zeker niet voor nodig. Het UCK heeft cursussen toegevoegd in de hoop meer subsidie te ontvangen. De gemeente heeft m.i.z. een zeer verstandig besluit genomen door dit geldslurpende UCK niet langer met steeds hogere subsidie te subsidiëren.

 5. Koel Hoofd

  Gesubsidieerde muziek voor kleuters? Zijn die kinderhandjes dan niet nog veel te klein en zwak om een instrument te leren spelen? En welke rol spelen de ouders hier, of eigenlijk hier niet?

 6. [email protected]

  Stoppen met dit soort onzin, besteed dat geld aan echte sociale problemen in de stad.

 7. Jos

  Ik vind het eerlijk gezegd ook vreemd dat foto-video en mediacursusussen verdwijnen, en dat in een mediale wereld (als er iets belangrijk is nu) en ook dat mijn eerdere reactie niet geplaatst is, want nu leest niemand het meer.

  Iets in me zegt dat dit door de lobby van ‘t Hoogt, wederom, bij de gemeente komt. Die willen dit soort lessen, workshops en cursussen gaan aanbieden; Daar is hun hele overlevingsstrategie opgericht namelijk.

  Het is tijd voor de politiek om dit zaakje maar weer eens te gaan uitzoeken en doorspitten.

 8. P.Olgers-Wouda

  Het is van heel groot belang dat de culturele pyramide heel blijft.
  Iedere steen die er uit getrokken wordt leidt tot verpaupering en gaat ons
  veel geld kosten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).