In de Zadelstraat, ter hoogte van nummer 11 is afgelopen zaterdag een zogenoemde Edeltegel geplaatst. Op deze tegel staat een kruis dat het exacte punt aangeeft waar de top van de Domtoren terecht zou komen als hij plat in de Zadelstraat zou komen te liggen.
Op precies 112 meter en 35 centimeter vanaf de staande Domtoren op het Domplein ligt de granieten tegel. De edeltegel is gemaakt en geschonken door het anonieme kunstenaarsduo GVR.
Op deze creatieve wijze wil het duo de Domtoren nog meer aanwezig maken in de stad. “Als mensen op de steen staan moeten ze een goed idee krijgen van hoe groot het icoon van Utrecht eigenlijk is,” aldus het duo.
22 Reacties
ReagerenHoewel het natuurlijk een leuk symbool is om aan te geven hoe lang de Domtoren is, blijft het realismegehalte wat achter. Wanneer de Domtoren daadwerkelijk zou omvallen, dan stort de toren vlak naast haar standplek rechtstandig in. Het puin blijft dan tussen de huizen liggen en zal slechts zeer beperkt de brug over de Oudegracht bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de hoge toren van de kathedraal van Christchurch: deze stortte (ok, door een aardbeving) vrijwel rechtstandig in.
R,
Om je te overtreffen in bijdehand doen: jij hebt het over ‘instorten’, er staat ‘omvallen’, dat is niet hetzelfde. Niet dat dat in deze casus ergens op slaat: als de Dom door een zijwaartse kracht omvalt zal het puntje juist een stuk verder terecht komen dan dit kruis.
Mijn theorie: de bedenkers hebben het helemaal nooit over ‘omvallen’ gehad, maar over een theoretische ‘horizontale voorstelling’ van de Dom. ‘… als hij plat in de Zadelstraat zou komen te liggen’ dus. DUIC denkt iets dommer en praktischer, en schrijft in de kop volledig ten onrechte over ‘vallen’.
Er lagen toch eerder al “domval”-tegels op het Buurkerkhof en wschl. elders?
Dit noem ik het lot tarten, net als dat je niet gaat praten over of een vliegtuig neer gaat storten kort voor je er in stapt.
In 1956 verscheen het boek Metabletica of de leer der veranderingen van de psychiater J.H. van de Berg. Deze buitengewoon interessante verhandeling over de menselijke reacties op waarnemingen begint met de vraag of mensen aan kunnen geven waar het puntje van de domtoren terecht zou komen als deze vanaf de voet ongebroken richting Zadelstraat zou neerkomen. Dat is een aardige vraag, omdat meestal deze afstand veel te ingeschat. Antwoorden als tot aan de Mariaplaats worden vaak gegeven. Het blijkt dat het schatten van een afstand in verticale richting moeilijker is dan in horizonrtale. Waarbij nog aangetekend kan worden dat vrouwen meer moeite hebben de werkelijheid (in dezen!) te schatten dan mannen. Door de vraag te stellen en deze te beantwoorden, kunnen deze constateringen iets toevoegen aan het eigen vermogen de ruimte om ons heen te duiden. Het plaatsen van de tegel is een leuk idee (mogelijk ingegeven door het boek), maar is naar mijn smaak de zoveelste bijdrage aan het wegnemen van een beetje mystiek,,die ook het dagelijks leven zo leuk maken. De tegel zou ik dan ook aan de voet van de domtoren plaatsen. En het antwoord boven op de toren.
En hoe duur heeft dat tegeltje gekost ???
Hoe duur is dat tegeltje geweest?
Hoeveel heeft dat tegeltje gekost?
@ R.A.F.
“De edeltegel is gemaakt en geschonken door het anonieme kunstenaarsduo GVR.”
Tenzij je een dergelijke tegel in je achtertuin wil laten plaatsen, is de vraag niet zo relevant. Een gegeven paard dien je immers niet in de bek te kijken.
Ophouden mensen met die onzinnige reacties! het is gewoon leuk en niets anders!
Geweldig! Toen ik als kind op de Mariaplaats woonde heb ik al een uitgerekend of ie mijn huis zou halen. Hadden we toen dat tegeltje maar gehad!
Inderdaad Cornelis!
Bravo Otto Nelemans!!
@Willy Brandt
Lekker een populistisch puntje scoren (kunst is onzin en daarom moet het gratis zijn) en dan de plank misslaan omdat je het artikel niet goed hebt gelezen. Het is blijkbaar maandag
Nou dan maar wachten tot ISIS Utrecht aandoet dan zullen we het reultaat wel zien! :-):-):-)
@Cico
‘… omdat je het artikel niet goed hebt gelezen.’
Haha, die vraag kwam niet van mij, maar van R.A.F boven mij. Over de plank misslaan omdat je niet goed hebt gelezen gesproken.
Inhoudelijk om je gerust te stellen: ik vind kunst erg belangrijk, en ‘n schenking is helemaal nobel. Ik leg het maar even uit, je hebt blijkbaar inderdaad nogal moeite met de maandag 😉
Ik word een beetje moe van al die tegels met lieveheersbeestjes, gedichten, grenzen van romeinse rijk, handafdrukken, domafstand enz enz.
@gertrude nou daar zal de mensheid onder indruk van wezen hoor !
@Nerv4s: NIET! En dat is dan ook meteen het probleem. De hele stad vol leggen met tegeltjes, wanneer houdt het eens een keer op?
@peewee je woont in een stad……als je er problemen mee hebt zijn er genoeg opties toch .
Wat is dit nou voor onzin? Net alsof we op ledig erf en in Wijk C tegeltjes gaan neerleggen tot waar de brokstukken zouden komen als je hem opblaast…?
Otto Nelemans noemt Jan Hendrik van den Berg (hij woonde een tijd in Utrecht) en diens Metabletica 1956, maar expliciet noemt van den Berg de Domtoren in De Dingen 1965. Ik vraag me af of hij ook een inspirator was om de tegel te plaatsen. Ruud Hemel
Beetje laat, maar hij staat er nog, dus het mag nog. En ik hoop dattie nog lang blijft staan!
Die tegel in de Zadelstraat is heel erg leuk, maar hij ligt naar mijn idee op de verkeerde plek.
Als ik bij die tegel kom, vanaf de Dom, en ik draai een kwartslag naar rechts, sta ik dwars op de Zadelstraat, met de Dom over mijn rechterschouder. Dat beeld op de tegel is dan wel verwarrend. Het lijkt pas ergens op als ik met de rug naar de Dom sta, maar dan valt-ie op de tegel naar rechts. Da’s raar.
Ik ben van mening dat die tegel aan de andere kant van de straat zou moeten liggen. By Steppin’ Out voor de deur. Dan heb je de Dom over de linkerschouder, en op de tegel lijkt het dan of hij netjes naar rechts, in de Zoadelstroat valt.