Tentoonstelling Het Utrechts Archief laat verschillende gezichten van de bevrijding zien Tentoonstelling Het Utrechts Archief laat verschillende gezichten van de bevrijding zien

Tentoonstelling Het Utrechts Archief laat verschillende gezichten van de bevrijding zien

Tentoonstelling Het Utrechts Archief laat verschillende gezichten van de bevrijding zien
Afbeelding van de feestelijke intocht van de geallieerden in de Korte Jansstraat te Utrecht, tijdens de bevrijding van Utrecht. Foto's: Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief opent op 3 mei een tentoonstelling die in het teken staat van de bevrijding van de stad. Naast de vreugde ging het einde van de Tweede Wereldoorlog ook gepaard met woede en geweld. “De bevrijding van Utrecht heeft meerdere gezichten.”

Het Utrechts Archief opent op 3 mei een tentoonstelling die in het teken staat van de bevrijding van de stad. Naast de vreugde ging het einde van de Tweede Wereldoorlog ook gepaard met woede en geweld. “De bevrijding van Utrecht heeft meerdere gezichten.”

Op zaterdag 4 mei wordt op verschillende plekken in de stad stilgestaan bij de mensen die zijn overleden in oorlogstijd en een dag later, op zondag 5 mei, wordt de bevrijding gevierd, inmiddels alweer 79 jaar geleden.

“Op zaterdagochtend 5 mei 1945 klinkt op Radio Herrijzend Nederland: ‘Landgenoten, dit is het uur der bevrijding.’ Twee dagen later rijden de geallieerde troepen eindelijk Utrecht binnen. Na vijf lange jaren is de stad bevrijd! Een groot volksfeest barst los. Er wordt gezwaaid, gezongen en gedanst. Maar er is ook woede en geweld op staat. De bevrijding van Utrecht heeft meerdere gezichten”, schrijft Het Utrechts Archief.

Bevrijdingsfestival

Tijdens de tentoonstelling Utrecht bevrijd! is bij Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat een selectie te zien van de honderden foto’s en filmpjes van de bevrijding van Utrecht. De expositie duurt van vrijdag 3 mei tot en met zondag 5 mei, en is onderdeel van het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Hieronder een kleine selectie van het beeldmateriaal van de bevrijding van Utrecht.

Afbeelding van de Memorial D-Day Parade van de 3rd Canadian Infantry Division op het Vredenburg te Utrecht.
Afbeelding van de Memorial D-Day Parade.
Legervoertuigen van de 3rd Canadian Infantry Division in de Potterstraat te Utrecht; op de achtergrond de Voorstraat.
Afbeelding van de intocht van de militairen van het 49th Reconnaissance Regiment (Polar Bears), op de Stadhuisbrug te Utrecht, te midden van een geestdriftige menigte.
Afbeelding van de intocht van de geallieerden in de Voorstraat te Utrecht, tijdens de bevrijding.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Ed.

  Tja, dat zijn dus de foto’s uit 1945 …

 2. WJM

  Misschien iets om op lagere- en middelbare Utrechtse scholen te laten zien!!!

 3. UtrechtseSjoerd

  Een aanrader is het verslag van de dagen (van 1 t/m 8 mei 1945) van de bevrijding door de ogen van Van Pelkwijk.

  https://utrechtinoorlogstijd.nl/de-bevrijding-door-de-ogen-van-ter-pelkwijk/

 4. Domdom

  Mooi 🙂 De Blijschap straalt van de foto’s.

 5. Utrechtse Jantje

  Wel ‘n goed idee @ WJM , om tijdens geschiedenisles eens te laten zien en te bespreken met de kinderen , zodat ze ‘n idee krijgen van wat oorlog is , en ze op hun hart te drukken …Dat het zo weer kan gebeuren !!! En misschien ook maar weer de Dienstplicht maar weer eens van stal te halen , zodat ze weer ‘n beetje norm besef , en wat dicipline gaan opbouwen ………..

 6. Koel Hoofd

  @WMJ@Utrechtse Jantje
  Uhm, WW2 schijnt nogal problemen te geven bij geschiedenisles, in meerdere landen.

 7. Ton

  Hoeveel ton zou daar op de Stadhuisbrug staan ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).