Grootste modecollectie van Nederland vanaf morgen te zien in Centraal Museum: van achttiende eeuwse jurk tot festivaloutfit Lowlands | De Utrechtse Internet Courant Grootste modecollectie van Nederland vanaf morgen te zien in Centraal Museum: van achttiende eeuwse jurk tot festivaloutfit Lowlands | De Utrechtse Internet Courant

Grootste modecollectie van Nederland vanaf morgen te zien in Centraal Museum: van achttiende eeuwse jurk tot festivaloutfit Lowlands

Grootste modecollectie van Nederland vanaf morgen te zien in Centraal Museum: van achttiende eeuwse jurk tot festivaloutfit Lowlands
Campagnebeeld tentoonstelling Uit de Mode. Foto: Olya Oleinic
Vanaf aanstaande zaterdag is de tentoonstelling Uit de Mode, de inloopkast van het museum te bewonderen in het Centraal Museum. De tentoonstelling neemt je mee door de grootste modecollectie van Nederland. 

Vanaf aanstaande zaterdag is de tentoonstelling Uit de Mode, de inloopkast van het museum te bewonderen in het Centraal Museum. De tentoonstelling neemt je mee door de grootste modecollectie van Nederland. 

Directeur Bart Rutten is ongelofelijk trots op het resultaat. “De collectie bestaat uit heel veel kwetsbare materialen. Daarom kunnen de kledingstukken alleen tijdelijk worden tentoongesteld. We vinden het interessant om de spanning tussen mode uit het verleden en het heden neer te zetten.” Die kwetsbaarheid van de materialen is goed terug te zien. Zo liggen kledingstukken die te broos zijn om aan een pop gehangen te worden in twee ‘doodskisten’.

De conservator van de tentoonstelling, Ninke Bloemberg, legt uit waar de naam van de tentoonstelling vandaag komt: “Met Uit de Mode bedoelen we dat we de kledingstukken letterlijk van de catwalk hebben geplukt, maar we willen er ook mee zeggen dat 99 procent van de kleding die je hier ziet nu uit de mode is”, vertelt Ninke Bloemberg.

Grootste modecollectie van Nederland

De tentoonstelling neemt je mee door de grootste modecollectie van Nederland. Prachtige ontwerpen uit de achttiende eeuw, maar ook moderne herenpakken van nu komen voorbij. “Het is dit jaar honderd jaar geleden dat het museum jonkvrouw Carla de Jonge (1886-1972), de eerste vrouwelijke modeconservator in dienst nam”, legt conservator Ninke Bloemberg uit.

Deze ‘ambitieuze dame’, zoals Bloemberg haar omschrijft, is de grondlegger van de modecollectie van het Centraal Museum. De ruim honderd hoogtepunten van die collectie worden over vier zalen gepresenteerd.

Vier thema’s

Ieder zaal heeft in de tentoonstelling een eigen thema: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. De eerste zaal bekijk je door de ogen van de maker, de ontwerper. Hier wordt duidelijk hoe de ontwerpers door de eeuwen heen van perspectief zijn veranderd.

Conservator Ninke Bloemberg heeft samen met Tessa de Boer en Joris Suk van het modeduo Masion the Faux de tentoonstelling verzorgd. “We willen de bezoeker meenemen in hoe een de maker naar mode kijkt”, aldus Tessa de Boer.”Hier wordt de confrontatie tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ duidelijk.”

Jurk 1807-1810. Foto: CMU / Adriaan van Dam 2017

Snoepdoos

Als je verder loopt naar zaal twee, stap je een ‘roze snoepdoos’ binnen: aan de wand hangen shopperbags van het Centraal Museum en de poppen zijn bekleed met allerlei uitbundige kledingstukken. “Hier draait het om de drager, een beetje het ‘Paris Hilton-gevoel”, zegt Tessa de Boer.

In de volgende zaal zijn restauratoren aan het werk. Drie dagen per week zijn die daar te vinden om aan bezoekers te vertellen over hun werk. In de laatste zaal maak je kennis met zeer moderne modestukken, waaronder de bekende ‘dekbedjas’ van modehuis Maison Martin Margiela.

Festivaloutfit

Wie deze zomer naar het festival Lowlands in Biddinghuizen gaat, maakt kans om een plekje in de tentoonstelling te bemachtigen. Directeur Bart Rutten: “Er komt een catwalk op Lowlands waarop mensen hun outfit kunnen showen. De outfit van de winnaar nemen we op in deze tentoonstelling.”

Van 7 juli tot en met 22 oktober 2017 is de tentoonstelling te zien in het Centraal Museum.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).