Tentoonstelling van afgedankte witte kleding in de Domkerk Tentoonstelling van afgedankte witte kleding in de Domkerk

Tentoonstelling van afgedankte witte kleding in de Domkerk

Tentoonstelling van afgedankte witte kleding in de Domkerk
In de zijbeuken van de Domkerk is vanaf 1 juli de kunstinstallatie ‘Deus Sive Natura’ te zien. De Friese kunstenaar Eveline van der Pas gebruikte voor de tentoonstelling afgedankte witte kleding, ingezameld door het Leger des Heils.

In de zijbeuken van de Domkerk is vanaf 1 juli de kunstinstallatie ‘Deus Sive Natura’ te zien. De Friese kunstenaar Eveline van der Pas gebruikte voor de tentoonstelling afgedankte witte kleding, ingezameld door het Leger des Heils.

De kleding is gewassen, gesteven en gehalveerd. Van der Pas hangt het vervolgens in twee omgekeerde piramides tegenover elkaar.

“Ze zijn opgebouwd uit witte figuren, die in vier lagen aaneen tegenover elkaar hangen”, schrijft de Domkerk over de expositie. “Ze raken elkaar aan, ze zijn broeder- en zusterlijk met elkaar verbonden. Tegelijkertijd zijn de figuren zelf gehalveerd en je zou kunnen zeggen dat ze op zoek zijn naar hun wederhelft, die gespiegeld in een parallel beeld aan de overkant hangt.”

Warmte

Bij de piramide die bij de ingang hangt lijken de figuren zich richting het oosten te richten. Aan de overkant, richting het westen, hangt de piramide waarbij je de achterkant van de kleding ziet.

De tentoonstelling heeft ook een link met de coronatijd. Niet alleen doordat die tijdens de vorige lockdown werd gemaakt, ook omdat Van der Pas met de piramiden “het collectieve verlangen naar contact, verbondenheid, warmte, nabijheid en samenzijn als basisbehoefte” in beeld wil brengen.

De installatie is vanaf 1 juli tot en met 16 augustus te zien in de Domkerk.

In deze video vertelt Eveline van der Pas meer over haar kunstwerk:

5 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het is niet te geloven dat er zoveel cynici zijn die bergen kritiek hebben op de Utrechtse kunst en cultuursector? Herkennen ze dan werkelijk niet de genialiteit en het ongekende talent van kunstenaars als dit? Witte kleding die elkaar aanraakt en broederlijk verbonden is, ladies and gentleman, op zoek naar hun gespiegelde wederhelft in een niet aflatende zucht naar verbondenheid. Eet dat, cynici!

  Lekker gewerkt Eveline. Top.

 2. Dick Bruno

  Vertaling: je hebt helaas geen V8 bi-turbo gemaakt Eveline, het enige wat mij tot tranen kan roeren.

 3. Rob H.

  Scherpschutter: waarom zou u zich druk maken om de Utrechtse kunst- en cultuursector? U was toch vertrokken, naar eigen zeggen, naar het platteland?

  On topic: zo langzaam maar zeker gaat alles weer open. Gelukkig. eens een bezoek aan wagen…

 4. Lexus

  Een tijd geleden weigerde de kunstenaar Herbert Nouwens zijn kunstwerk De Mantel na afloop van de tentoonstelling te komen ophalen en het kerkbestuur van de domkerk wilde het niet houden (ttps://www.duic.nl/cultuur/geen-nieuwe-plek-voor-kunstwerk-de-mantel-dat-domkerk-moest-verlaten/). Zou dat nu wel goed geregeld zijn?

 5. Pee

  sorry hoor maar kunst is heel wat anders dan de witte was ophangen,al verzin je er het mooiste verhaal bij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).