Theatermakers zoeken mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt Theatermakers zoeken mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt

Theatermakers zoeken mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt

Theatermakers zoeken mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt
Afbeelding van twee motorrijders van de geallieerden omsingeld door toeschouwers op de Wittevrouwenbrug in Utrecht. – 07 mei 1945. Bron: Het Utrechts Archief
Jonge Utrechtse theatermakers zijn op zoek naar mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Op basis van deze verhalen willen zij voorstellingen maken die op 4 mei te zien zijn in de bibliotheek op de Neude.

Jonge Utrechtse theatermakers zijn op zoek naar mensen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Op basis van deze verhalen willen zij voorstellingen maken die op 4 mei te zien zijn in de bibliotheek op de Neude.

Op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, wordt weer een nieuwe editie van Theater na de Dam georganiseerd. Allerlei Nederlandse theatermakers en artiesten verzorgen op die dag voorstellingen die allemaal betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Ook twee groepen van Theaterschool Utrecht zijn momenteel een voorstelling voor 4 mei aan het voorbereiden. Zij zijn daarvoor op zoek naar mensen die de oorlog in Utrecht hebben meegemaakt of daar iets over kunnen vertellen.

De ene groep verdiept zich in verzetsvrouw Truus van Lier en het andere gezelschap wil weten hoe de oorlog mensen heeft gevormd. Personen die hun verhaal willen delen kunnen zich melden via dit e-mailadres: [email protected]


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

8 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Lekker op tijd, 4 mei is al over een maand…
  Overigens zijn mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt (toen puber of ouder) op de vingers van een hand te tellen inmiddels. Is toch al gauw 77 jaar geleden. Mijn vader was 20 aan het eind van de oorlog en zou dit jaar 98 geworden zijn.

 2. Yoshua

  Er zijn niet veel 95+ in de stad.
  Mijn ouders zijn van 1938 en 1940, beiden hebben de oorlog niet bewust meegemaakt.
  Ze waren zelfs te jong om mee te hebben kunnen doen aan de wederopbouw 1945-1952.
  De generatie die het land heeft opgebouwd, daar leeft niemand meer van.
  Dit is zoeken naar een spelt in een hooiberg.

 3. trabant

  Jammer dat huizen op de Maliebaan kunnen het niet vertellen

 4. Joop zijderveld

  Ik ben geboren in 1937 .
  De laatste oorlogsjaren heb ik zeer bewust mee gemaakt. Ik weet wat honger is, ben in Februari 1945 naar de boeren gebracht en daar weer op krachten gekomen. Dat was in Langeveen.Ik werd geplaatst bij de kruidenier die mij bij de eerste ontmoeting een melkglas met een bodempje melk gaf. Ik zag dat andere aanwezigen volle glazen kregen en vroeg of ik nog wat melk kon krijgen. Dat mocht niet want dat kon mijn maag niet aan. De melk kwam rechtstreek van de koe dus veel te vet voor mij. In de Oudutrechter heb ik meerdere verhalen geschreven dus die zijn op te zoeken. Joop zijderveld

 5. Myra van Abeelen

  Beste Joop Zijderveld, Bedankt voor uw verhaal! Als u interesse heeft om telefonisch of live met onze jongeren te spreken bent u natuurlijk van harte welkom. U kan mij dan een mail sturen. [email protected]

 6. Fred Hisschemöller

  Ik heb, om te beginnen, begin dertiger jaren in Utrecht gewoond, ben op school geweest in de 6e klas, op Puntenburg, daarna 3 jaar Stedelijk Gym op de Homeruslaan, vervolgens een aantal jaren in Gouda, na HBS-B eindexamen in Utrecht, in 1941 sociale geografie en geschiedenis gestudeerd, ben koerier geweest in het Utrechts Kindercomité, in 1943 ondergedoken, op een aantal adressen, waarvan één in Utrecht (Poortstraat). Bevrijding in Woerden, eind 1945 weer als student op kamer in Utrecht.

 7. Myra van Abeelen

  Beste Fred Hisschemoller,
  Bedankt voor uw schrijven. Wat goed om te lezen!
  Komende zondag om 12.00u en komende maandag om 11.00u zijn er op Theaterschool Utrecht momenten om met elkaar te spreken. Wij zouden dat erg waarderen. Als u wilt langskomen kunt u mij mailen op [email protected]

 8. HW v.d. Vlist

  Ik was 9 jaar toen mijn vader uit de winkel werd gehaald in 1943 omdat him ondergronds werk deed. Hij heeft in het “oranje hotel” in scheveningen gezeten en is begin 1944 overgracht naar duitsland waar hij in de gevangenis in april 1945 is overleden. De oorlog heeft op ons gezin diep geraakt. Na de oorlog hebben wij ruim een galf jaar mogen wonen in het mon. Paleis ‘t Loo bij Apeldoorn.
  Ik kan niet bij u komen in woon in zorgcentrum axioncontinu in ijsselstein

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).