Theaterschool Utrecht zoekt ouderen die in Utrecht de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en daarover in gesprek willen gaan met jongeren. Op basis van de verhalen en ander materiaal wordt een theatervoorstelling gemaakt die op 4 mei wordt opgevoerd in Bibliotheek Neude
De theaterschool doet de oproep voor het project Theater Na de Dam, een theatermanifestatie rond Dodenherdenking op 4 mei. “De jongeren die meedoen aan het project luisteren graag naar uw verhalen over hoe het was om jong te zijn ten tijde van de oorlog”, schrijft de theaterschool in de oproep. Naast verhalen zijn ook brieven, foto’s en andere beelden welkom.
Linda Bosch is docent bij Theaterschool Utrecht. Zij legt uit waarom het project belangrijk is. “Het is van belang om stil te staan bij verhalen van toen, om ons weer opnieuw te kunnen verhouden tot de ingewikkelde tijd waarin we nu leven. De verhalen gaan over toen, maar kaatsen naar het nu, als een bal tegen de muur van de geschiedenis.”
De gesprekken tussen de ouderen en jongeren kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld telefonisch terwijl ze elkaar zien door een raam. Maar ook een videogesprek via Zoom of Skype behoort tot de mogelijkheden, net als een wandeling op veilige afstand, een ouderwetse brief of een e-mail. “We gaan uit van individuele wensen want we willen de gezondheid van de vertellers natuurlijk niet in gevaar brengen.”
2 Reacties
ReagerenWaar kunnen mensen zich aanmelden?
Belangstellenden kunnen zich per e-mail melden bij Evelien Kanters: evelienkanters@theaterschoolutrecht.nl.