Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen straks ieder net geen 100.000 euro verdeeld over 2 jaar Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen straks ieder net geen 100.000 euro verdeeld over 2 jaar

Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen straks ieder net geen 100.000 euro verdeeld over 2 jaar

Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen straks ieder net geen 100.000 euro verdeeld over 2 jaar
Club Lam. Foto: Vivian Camphuijsen
Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen de komende twee jaar een subsidie van gemiddeld net geen 100.000 euro. Met het geld kunnen de makers hun plannen verder uitwerken en doorgroeien in hun vakgebied. “Dit is wat onze stad nodig heeft”, aldus wethouder Eva Oosters.

Tien culturele organisaties uit Utrecht krijgen de komende twee jaar een subsidie van gemiddeld net geen 100.000 euro. Met het geld kunnen de makers hun plannen verder uitwerken en doorgroeien in hun vakgebied. “Dit is wat onze stad nodig heeft”, aldus wethouder Eva Oosters.

Iedere twee jaar selecteert een externe adviescommissie welke ‘nieuwe’ makers in Utrecht een tweejarige subsidie krijgen. Voor de periode 2023 en 2024 kregen Club Lam, Free-DOM, Studio Figur en Uncloud een positief advies. Naast deze vier partijen krijgen zes aanvragers uit de vorige periode ook ondersteuning. Dit betekent dat iedere organisatie elk jaar een bedrag van tussen de 42.5000 en 55.000 euro ontvangt.

De plannen van de vier nieuwe partijen zijn volgens de gemeente een aanvulling op het bestaande aanbod in de stad.  Zo richt Club Lam zich op het herschrijven van historische verhalen vanuit het vrouwelijk perspectief. Free-DOM is een hiphopdansfestival, Studio Figur bestaat uit theatermakers die onder meer poppen gebruiken tijdens de voorstelling en Uncloud wil de relatie tussen mens, technologie, maatschappij en experiment in de kunsten onderzoeken en tentoonstellen.

Divers

De zes partijen die voor 2021-2022 met succes een aanvraag deden, hebben ook deze ronde een positief oordeel gekregen. Het gaat om iona&rineke, Mooie Woorden, Catching Cultures Orchestra, Studio Julian Hetzel, Sounds Like Touch en Pynarello. Alle aanvragers samen bedienen volgens de gemeente heel veel verschillende Utrechters.

“Dit is wat onze stad nodig heeft; nieuwe geluiden, nieuwe vormen en verrassende combinaties”, aldus de wethouder. “Er was ook dit jaar veel animo voor de regeling. Ik ben blij dat deze tweejarige subsidie ruimte biedt voor deze talentvolle makers en zo ruimte creëert voor vernieuwende initiatieven.”

Met deze regeling wil Utrecht getalenteerde makers voor wie de vierjarige cultuursubsidie niet haalbaar is de kans geven om door te groeien. Dit jaar werd het budget verruimd naar 505.000 euro per jaar.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

14 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Geen één organisatie bedient mij en toch wordt mijn zuur verdiende geld eraan gespendeerd, wrang. Als dit geld toch al in de knip zat had ik liever gezien dat de graffiti weer weggehaald zou worden. Dat heeft de stad nodig, daar bedien je nog veel meer mensen mee.

 2. Teringjantje

  Gesubsidieerde geschiedsherschrijving. Best eng eigenlijk.

 3. Rob H.

  Uitstekend nieuws. Want een stad zonder cultuur, is een dode stad.

 4. W.

  @Realist: Zo betalen we allemaal voor dingen waar niet ieder individu gebruik van maakt. Denk aan de (jeugd)zorg, WMO voorzieningen en auto’s. Dat jij het niet gebruikt maakt nog niet dat “de stad” het niet nodig heeft. Er wonen hier nog veel meer mensen.

 5. Tanja

  Ze bedienen mij ook niet, maar dat kan veranderen. Gefeliciteerd, organisaties, en ik hoop dat jullie ons aangenaam gaan verrassen!

 6. Mark

  @W, zorg is wel even wat anders dan voorstellingen en expo’s waar 99% van Utrecht geen interesse in heeft. Vooral in een tijd dat de gemeentebelastingen dik 20% omhoog gaan en mensen niet meer rondkomen door de hoge energierekening.

 7. Exces

  @ Realist

  Waarom moet ik dan wel jouw auto, parkeerplaats en parkeergarages subsidiëren? Of jouw koophuis?

  Doe ik toch ook ongevraagd of niet?

 8. Realist

  @Exces. Jij betaalt helemaal niets voor de automobilist want die bekostigd dat helemaal zelf. De overheid houdt daar waarschijnlijk nog wat van over..

 9. Don

  Nu snap ik waarom er in heel utrecht parkeerbelasting in gevoerd gaat worden. Dit soort onrendabele zaken waar slechts een beperkt elitair gezelschap op zit te wachten en hier niet voor wil betalen moet natuurlijk gesubsidieerd worden. Dus mensen in Leidse Rijn dan weten jullie waar jullie toekomstige parkeerbelasting naar toe gaat.

 10. Exces

  @ realist

  Onjuist.

  Aanschaf van auto’s, zeker elektrische en hybride auto’s= gesubsidieerd. Zakelijk autogebruik= gesubsidieerd.
  Aanleg van wegen> gesubsidieerd. Zelfs op brandstof zit subsidie en er is laatst een prijsverlaging doorgevoerd op brandstof. Parkeerplekken, want er wordt maar beperkt betaald voor de ruimte die een parkeerplek inneemt, zijn gesubsidieerd. Anders zou een parkeerplek 600 Euro in de maand kosten.

  Er gaat meer subsidie naar autorijden dan naar het OV in Nederland. Een feit.

  Koophuizen en hypotheken zijn voor een groot deel gesubsidieerd in Nederland.

 11. Koel Hoofd

  @Excess
  Je vergeet iets
  Automobilisten betalen voor die parkeerplek op de openbare weg en voor onbewaakte parkeren in parkeergarages, faciliteiten die fietsers gratis gebruiken en zelfs bewaakt is omdat die fietsers te dom zijn om hun fiets goed op slot te zetten.
  Dus die automobilist subsidieert de fietser.

 12. Hans

  Fijn dat ook het goede nieuws hier aan de orde komt!

  Want Koel Hoofd schrijft o.a. ‘(…) die automobilist subsidieert de fietser.’

  Geweldig toch? Van dit soort objectieve berichtgeving knapt een mens van op!

 13. Hannes

  Waarom subsidie ??? Een verlies lijdende organisatie gaat toch failliet.
  Stop met subsidies geven aan onrendabele organisaties

 14. Realist

  @Exces. Desinfo. Autogebruik levert onder de streep vele malen meer op dan er subsidies verstrekt worden. OV kost onder de streep alleen maar geld. Feit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).