Tien jaar Rauw: ‘De punker van de dancewereld’ | De Utrechtse Internet Courant Tien jaar Rauw: ‘De punker van de dancewereld’ | De Utrechtse Internet Courant

Tien jaar Rauw: ‘De punker van de dancewereld’

Tien jaar Rauw: ‘De punker van de dancewereld’

Ontstaan uit onvrede met de dancewereld, zijn de Rauw-avonden van DJ Joost van Bellen een begrip. Maandelijks in het Utrechtse Tivoli en op onregelmatig basis in Amsterdam: Trouw en de Melkweg. Dit jaar viert Rauw zijn tienjarig bestaan, met de aftrap op zaterdag 12 januari en later dit jaar ook nog een talentenjacht voor Utrechtse DJ’s. Redenen genoeg voor een interview met Van Bellen.

Al 27 jaar DJ, stond aan de wieg van house in Nederland, was artistiek leider van de RoXY,  initiatiefnemer van veel feesten, zoals het Oud Hollands Acid Feest en Valitfest. En niet te vergeten: Joost van Bellen was ook nog Volkskrant-columnist en schrijft zijn eerste roman.

Wanneer geldt een Rauw-avond voor jou als een geslaagde avond?
“Dan bromt de zaal als een bijenkorf. Iedereen feest met iedereen, iedereen danst en praat met elkaar. Iedereen is op z’n gemak; het maakt niet uit wie of wat je bent. Of je op stelten loopt in een tutu en zes flamingo’s op je schouders, kassajuffrouw bij de Lidl bent of als 65-jarige op de dansvloer staat. Een geweldige mix aan mensen gaat naar Rauw. Dat maakt het spannend; er komen veel vrouwen, homo’s, potten, hetero’s; alles door elkaar.”

“Maar alles moet kloppen. Dat de artiesten het begrijpen, de mensen die er werken vrolijk zijn: van portier, toiletjuffrouw tot aan de glazenhalers. Vergeet ook het licht niet. Dat is iets heel onbewusts. Het mag niet te veel zijn, of ook niet alleen maar rood licht. Dat merkt het publiek. Een lichttechnicus die de zaal aanvoelt, zweept de boel op. In Tivoli staan onze DJ’s op de dansvloer, dicht op het publiek; hij kan ze bijna aanraken. Dat geeft een saamhorigheidsgevoel.”

“Utrechters zijn meer ravers” Foto: Arne Coomans

Je hebt veel avonden georganiseerd. Waarom Rauw?
“Rauw is ontstaan vanuit onvrede met de dancewereld. Alles werd gelikter: DJ’s grote sterren, meer trance, hele lichtshows en VIP-rooms. Ik miste iets dat puur om de muziek ging, een bepaalde grenzeloosheid in zich had en innovatief is. Rauw is de punker van de dancewereld.”

Tien jaar bestaat Rauw nu. Had je dat vooraf verwacht?
“Om de drie, vier jaar veranderde ik van stijl. Dus: nee. Maar bij Rauw blijft de muziek zichzelf vernieuwen en ik heb me nog nooit zo op mijn gemak gevoelt bij een stijl als deze: een mix van electro, house en techno. Het moet wel tegendraads zijn, ergens tegenaan trappen. Na tien jaar heb je natuurlijk veel gedaan. Maar voordat ze op Rauw stonden kende niemand Justice, Boys Noize en Steve Aoki. Die zijn nu niet meer underground, het zijn artiesten die groot zijn geworden. Dat proberen we te doen.”

Rauw heeft sinds het begin in 2003 een vaste maandelijkse plek in Tivoli. Dan moet je als organisator toch wel wat hebben met een poppodium?
“Tivoli is heilige grond, net als Paradiso in Amsterdam of het voormalige CBGB in New York. Beroemde plekken, die al jaren bezig zijn, waar grote namen gestaan hebben. En of het nou een folkbandje is of een heavy metal-band: ze komen er graag. Tivoli heeft een magie die je op veel plekken niet hebt. Dat voelen artiesten en die zetten een tandje bij. De liefde bij Tivoli is groot, het werk wordt met het hart gedaan, dat druipt er bij iedereen vanaf. En natuurlijk goede programmeurs en een goede directeur. Ik durf het wel het allerbeste poppodium van Nederland te noemen.”

Rauw maakte ook uitstapjes naar Berlijn en Barcelona. Waarom daar niet gebleven?
“In Berlijn is onze muziek niet populair. Te ruig. Berlijn is wel een ruige stad, maar qua muziek is het toch wat ‘sloom’. Mensen hebben er ook geen humor. De waarde van Rauw is dat er ineens een rare plaat klinkt, of een mismix die je op het verkeerde been zet. Dat begrepen de Berlijners niet. Onze promoter ging andere dingen doen en dan mis je support in Berlijn om de avonden voort te zetten. Vervolgens naar Barcelona, de Razzmattazz. Een grote club met veel zalen waar wel vijfduizend man in kan. Daar kwamen we eigenlijk te laat. De crisis was toegeslagen en voor mensen werd uitgaan te duur. Je trekt daar ook alleen volle zalen met grote namen, niet met alleen Nederlands talent.”

Merk je dat in eigen land ook? Dat mensen niet uitgaan vanwege de crisis?
“We beseffen dat mensen minder te besteden hebben. Dus vanaf zaterdag kun je voor twaalf uur voor acht euro naar binnen en daarna voor twaalf euro. In Trouw was dat een succes en we hopen in Utrecht ook. We willen mensen de kans geven uit te blijven gaan. De tijd dat je 25 euro voor kaartje kon vragen is voorbij.”

Wanneer is een DJ/band ‘Rauwwaardig’?
“Als ik er warm van word. Nu ben ik al 27 jaar DJ, heb al veel stijlen de revue zien passeren en terug zien komen, net als in de mode. Artiesten moeten een soort rebelsheid in zich hebben. Maar ook aardig zijn, ik wil geen klootzakken, geen arrogantie, geen attitude. Het moet gezellig zijn back stage. In deze scene is dat zo; het is vriendschappelijk, mensen lopen niet naast de schoenen. Dus zeker geen Swedish House Mafia.”

Wie staat er op je wensenlijst om te boeken voor Rauw?
“Niemand. We gaan voor de onbekendere namen, willen experimenteren. Rauw was een tijdje best hard en beukerig. Dat heeft mensen afgestoten. Toen zijn we meer naar het discogevoel gegaan. Maar dat is niets voor Tivoli. Te zoet. Magician, een top-DJ, verkoopt in Amsterdam driemaal uit, in Tivoli stond de halve zaal vol. Utrechters zijn meer ravers, willen de boel op z’n kop zetten. Amsterdammers willen meer intimiteit, zijn misschien zelfs wat behoudener.”

Nog 10 jaar Rauw?
“Je ziet veel DJ’s opkomen, drukken op play, het cd’tje begint en ze staan met hun handen in de lucht te zwaaien. Steken 100.000 euro in hun zak en op naar het volgende feest. Met alle respect hoor. Maar daarom hebben we Rauw extra nodig. Een tegengeluid.”

Velen hebben de ambitie DJ/partyorganisator worden, wat heb je nodig?
“Je moet je eigen muziek maken, anders red je het niet. 28% van de Nederlandse mannen wil DJ worden las ik. En er is zo weinig plek. Je moet vuur in je hebben, echt willen en voor leven. Begin klein met feesten organiseren en verwacht niet dat je er rijk van wordt. Wees anders dan anderen.  Met Rauw starten we met een talentenjacht. We willen een jonge generatie Utrechts DJ-talent een kans geven. Uiteindelijk moeten twee DJ’s een vaste plek krijgen op Rauw.”

Enne, wanneer mogen we je boek verwachten?
“Ik heb net de eerste versie ingeleverd, het wordt door vijftien man gelezen en dan hoor ik het weer. Het voelt als soort van kind, dat ik denk ‘wat ligt er een lelijk kind in de wieg, het heeft nog veel opvoeding nodig’. Dit boek wil ik al lang. Ik ben nu in een fase van mijn leven dat ik zoveel gezien en meegemaakt heb, ik heb geen kinderen en je wilt de wereld dan misschien toch wat meegeven. Maar ik heb geen idee of de wereld er op zit te wachten.”

10 jaar Rauw in Tivoli Oudegracht: er zijn nog kaartjes!
Met Surkin en Para One (Marble Label) en natuurlijk Joost van Bellen. Voor de visuals tekent de Berlijns-NederlandseVJ J-Pech.

Er zijn nog kaarten beschikbaar! Voor 0:00 uur binnen? Dan betaal je 8 euro, daarna 12 euro. Kaartjes kun je kopen aan de kassa of online bestellen: www.tivoli.nl.  Meer informatie over RAUW vind je ook op www.rauwblog.nl.

Interview: Marie-José Linders

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).