TivoliVredenburg komt drie ton tekort voor dit jaar | De Utrechtse Internet Courant TivoliVredenburg komt drie ton tekort voor dit jaar | De Utrechtse Internet Courant

TivoliVredenburg komt drie ton tekort voor dit jaar

TivoliVredenburg komt drie ton tekort voor dit jaar
Er wordt nog altijd geen winst gedraaid in TivoliVredenburg. Over het jaar 2015 stevent de muziektempel af op een tekort van drie ton. Er wordt een grondig onderzoek ingesteld om te kijken waar het mis blijft gaan.

Er wordt nog altijd geen winst gedraaid in TivoliVredenburg. Over het jaar 2015 stevent de muziektempel af op een tekort van drie ton. Er wordt een grondig onderzoek ingesteld om te kijken waar het mis blijft gaan.

Dat blijkt uit de tweede tussenrapportage 2015. Het lopende jaar 2015 komt vermoedelijk uit op een tekort van €0,3 miljoen euro lager dan was verwacht. Voor 2016 valt naar verwachting het tekort hoger uit dan was voorzien. Wel blijft het bezoekersaantal stijgen. Dit jaar waren er 15 procent meer dan in 2014.

Het college laat dit najaar de aangekondigde evaluatie van de eerste anderhalf jaar exploitatie van TivoliVredenburg uitvoeren, als opmaat naar een beoordeling van de subsidieaanvraag 2017-2020.

Onafhankelijk onderzoek

Naar aanleiding van de rapportage vindt het college het van groot belang om een grondige evaluatie door onafhankelijke deskundigen naar het functioneren van TivoliVredenburg uit te laten voeren. Dit in het kader van de subsidieaanvraag voor de Cultuurnota 2017-2020. Hierom is in oktober 2014 al besloten de medio 2016 geplande evaluatie te vervroegen.

Het deskundig team begint zijn werkzaamheden in oktober 2015 en zal in mei 2016 het adviesrapport uitbrengen.

14 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Was het niet de directeur van Tivoli oudegracht die al jaren terug vertelde dat dit project nooit winstgevend zou worden? En dat dat ook één van de redenen was dat Tivoli bijna uit dit project stapte?

 2. HH

  Daar zal dan wel een onderzoeksbureau voor worden ingehuurd a raison van € 300.000,00.
  En waarom zou TivoliVredenburg WINST moeten maken? Het is een cultuurhuis, geen op winst gebaseerde onderneming. We hebben het hier over een concertgebouw, niet over Unilever.

 3. Objectivist

  Bestaan er eigenlijk wel organisaties die zelfstandig economisch rendabel zijn geworden na aan de subsidietiet van de Gemeente Utrecht te hebben gehangen?

  Gemeentes behoren zich in het geheel niet met “cultuur” te bemoeien! Van burgers (via belasting) afgenomen geld arbitrair uitgeven aan organisaties die in een vrije markt al niet rendabel kunnen worden is niet alleen moreel verderfelijk, maar ook een glashelder teken van de totale praktische nutteloosheid van het verstrekken van dergelijke subsidies in de eerste plaats. Het is “investeren” in doodgeboren kindjes in de waanzinnige hoop leven te blazen in iets dat in beginsel al geen bestaansrecht heeft.

  Tivoli sluiten => Belasting verlagen => Geld terug naar de burgers => De Gemeente verbieden om ooit ook nog maar een cent aan cultuur uit te geven. Cultuur is een particuliere zaak.

 4. Arnaud

  Dit is geen nieuws meer. Al in 2013 werd een motie aangenomen specifiek bedoeld om te voorkomen dat Tivoli Vredenburg het culture budget zou opsnoepen ten koste van de kleinere instellingen. (“Klein maar fijn”) Toen kon je al weten hoe laat het is.

  http://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/5.sociaal-maatschappelijk/Ontwikkeling/Uitgangspuntennotitie-Cultuurnota_2017-2020.pdf (p13)

 5. @objectivist

  Subjectief beeld van objectivist.

 6. [email protected]

  Dit zegt wel iets over het niveau van de directie.

 7. Katja

  Als regelmatige bezoeker kan ik het onderzoeksteam al melden dat er uit de horeca veel meer te halen valt dan nu gebeurt. In Cloud Nine staat consequent te weinig barpersoneel en dus altijd n lange rij waardoor mensen afhaken.
  Na een concert, met nog volop clandizie en de artiest nog aan het signeren, ging de bar dicht, lampen aan, doei. Zo verdien je niets.

 8. Bart

  Repost van Facebook:

  Goed lezen blijkt voor sommigen een kunst. En helaas is de kop bij dit artikel behoorlijk sturend. Uit het artikel:

  “Het lopende jaar 2015 komt vermoedelijk uit op een tekort van €0,3 miljoen euro lager dan was verwacht.” “Wel blijft het bezoekersaantal stijgen. Dit jaar waren er 15 procent meer dan in 2014.”

  Een tekort dat 50% lager uitvalt dan verwacht en zoveel meer bezoekers, en dat voor een instelling die nog geen twee jaar open is. Had boven ditzelfde artikel de kop “Tekort bij TivoliVredenburg blijkt enorm mee te vallen” gezet en het beeld was alweer heel anders geweest

 9. Herman

  Bij deze een gratis onafhankelijk financieel advies:
  Tivoli/Vredenburg jullie subsidie is in beton gegoten, een tekort betekent dus zelf binnen budget opvangen, oftewel geen extra subsidie.
  Hoe dit op te lossen mogen jullie zelf uitzoeken, bezuinigen lijkt de meest voor de hand liggende optie.

 10. Utrechter

  Verhaal van Katja geldt ook voor de andere zalen.

  De horeca kan veel meer opleveren. Het is echt waanzinnig slecht geregeld. Het adagio is steeds: extreem lang wachten en op het verkeerde moment de tent dichtgooien.

 11. Frank E.

  Het tekort is niet drie ton. Het tekort is drie ton lager dan begroot.

  De schrijver van dit artikel heeft wat moeite gehad bij het lezen van de rapportage, geloof ik.

 12. WP

  @Frank E.: ik lees dat in het artikel niet zo. Kun je even aangeven waar je dat gevonden hebt.

  @HH, Het is ook niet zo dat TiVre winst moet draaien. Ik neem aan dat het tekort van 3 ton na de subsidies is. Deze 3 ton gaat door de gemeente worden gefinancierd. Dat betekent dus een extra 3 ton subsidie. TiVre hoeft dus inderdaad geen winst te draaien, maar het zou wel mooi zijn als ze hun financiën wel een beetje in de hand houden.

  Ik vind overigens 3 ton heel erg meevallen als ik alle eerdere verhalen hoorde… Ben het ook helemaal eens met Bart in deze. Gezien de groeiende stroom aan bezoekers moet het wel goed komen en blijkbaar kunnen ze volgens Katja ook nog wel wat commerciëler worden.

 13. Frank E.

  @WP

  Dat is precies het probleem van dit artikel: de schrijver heeft de rapportage niet goed gelezen en/of begrepen. Dat levert vreemde zinnen op als: “Het lopende jaar 2015 komt vermoedelijk uit op een tekort van €0,3 miljoen euro lager dan was verwacht.”

  “Wel blijft het bezoekersaantal stijgen. Dit jaar waren er 15 procent meer dan in 2014.” is ook heel lelijk trouwens. Vijftien procent meer wat? Bezoekersaantallen? Bovendien is het een prognose van het aantal bezoekers in 2015, niet het werkelijke aantal van dit of het afgelopen jaar.

  Enfin. De volledige rapportage is hier terug te vinden: http://ibabsonline.eu/LijstDetails.aspx?site=Utrecht&ListId=acba3a09-61fc-49e9-b220-ddbc8a16f6cd&ReportId=960ed13a-538d-4ff2-bb31-a905fad2c981&EntryId=501415ef-0b7f-426a-8430-b3f7783b6d05

  Als ik het goed begrijp komt TiVre los van de structurele subsidie zo’n € 2,3 miljoen tekort over 2015.

 14. Gertrude

  Ik mis tivoli oudegracht enorm!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).