TivoliVredenburg roept kabinet op: ‘Laat ons alsjeblieft de sector op een waakvlam houden’ TivoliVredenburg roept kabinet op: ‘Laat ons alsjeblieft de sector op een waakvlam houden’

TivoliVredenburg roept kabinet op: ‘Laat ons alsjeblieft de sector op een waakvlam houden’

TivoliVredenburg roept kabinet op: ‘Laat ons alsjeblieft de sector op een waakvlam houden’
Foto: Jelmer de Haas
De regels die moeten bijdragen aan het bestrijden van het coronavirus worden mogelijk nog strenger. Dat berichten verschillende media, waaronder de NOS. Mogelijk gaan theaters en musea dicht. Reden voor TivoliVredenburg om het kabinet een oproep te sturen.

De regels die moeten bijdragen aan het bestrijden van het coronavirus worden mogelijk nog strenger. Dat berichten verschillende media, waaronder de NOS. Mogelijk gaan theaters en musea dicht. Reden voor TivoliVredenburg om het kabinet een oproep te sturen.

Het kabinet heeft zondag lange tijd in het Catshuis vergaderd over mogelijke nieuwe maatregelen. Dinsdagavond staat er weer een persconferentie op de agenda en dan moet er meer duidelijk worden.

Bij de NOS is te lezen dat het kabinet overweegt om musea, bioscopen en theaters dicht te doen. Ook zou het maximum aantal mensen dat samen op straat mag zijn verlaagd worden naar twee.

‘Goedemorgen kabinetsleden’

Het vooruitzicht op een mogelijke verdere sluiting van de culturele sector gaat TivoliVredenburg niet in de koude kleren zitten. Op Twitter roept de concertzaal het kabinet op: “Goedemorgen kabinetsleden, gaat het sluiten van de theaters, musea en bioscopen echt het verschil maken? Laat ons alsjeblieft de sector op een waakvlam houden. Zo voorzien we artiesten, musici en zzp’ers van werk en blijven we een lichtpunt voor publiek.”

TivoliVredenburg is nog een van de laatste plekken in Utrecht waar samengekomen kan worden om te luisteren en kijken naar live muziek. Met maximaal dertig bezoekers per zaal zijn er nog regelmatig optredens te bezoeken.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Sluit alsjeblieft de theaters, bioscopen, musea, horeca en alle andere publiekstrekkers tot het einde van het jaar. Religieuze instellingen dicht. Scholen een extra lange kerstvakantie. Alleen samen krijgen we corona onder controle. En dat kan prima zonder horeca, bios of kerk.

 2. Scherpschutter

  Deze sector staat al jaren op een waakvlam. Er komen onvoldoende bezoekers voor een rendabele bedrijfsvoering, ofwel: er is simpelweg geen economisch bestaansrecht.

  Een prachtgelegenheid dus om nu eindelijk eens definitief de stekker uit het trekken aan dode paarden te trekken en op die manier liefst 70 miljoen (zoveel geeft alleen de Gemeente al uit aan kunst en cultuur) middels belastingverlagingen terug te laten vloeien in de zakken van de belastingbetaler.

  Waarom zou je belasting betalen voor een dienst waar je niet eens gebruik van kunt maken? Want dit gaat nog maanden en maanden en maanden duren natuurlijk. Stekker eruit. Juist nu.

 3. Gerard Brugmans

  Het wil kennelijk maar niet doordringen bij VredenburgTivoli dat het de bedoeling is dat mensen juist NIET samenkomen en zoveel mogelijk thuis blijven. Hou nou toch eens op met jezelf zo belangrijk te maken. We leven in een noodsituatie, en dan gaan veel dingen niet zoals je ze graag zou willen doen!

 4. Lexus

  @JdV: elders op dit forum zegt u: “Vreemd genoeg, ondanks de honderden feestjes overal in NL, daalt het aantal nieuwe besmettingen in rap tempo. Hoe verklaren we dit?” Ervan afgezien dat het volstrekt bezijden de waarheid is, zoals aan u op de betreffende pagina (“Utrechtse burgemeester reageert…”) wordt duidelijk gemaakt, wilt u dergelijke feestjes kennelijk wel toestaan. Ik heb hier maar één woord voor: trollen.

 5. Rob H.

  Het sluiten van de musea, bibliotheken en culturele instelling zet ook geen zoden aan de dijk. En dat zijn dan ook nog eens de sectoren die zich het beste aan de antivirusmaatregelen houden. Wil je echt een vuist maken tegen het virus en duidelijk maken dat je thuis moet blijven, dan zal toch alle niet-essentiële detailhandel moeten sluiten. Zoals in België en Frankrijk. Gooi Hoog Catherijne maar dicht. Sluit alle kledingwinkels, de Mediamarkt en alle andere funshopplekken. De sportscholen. Veel eerder gaat het niet duidelijk worden dat het menens is.

 6. André

  Publiekstrekkers ??
  Met 30 bezoekers (in een zaal voor 1500-2000) lopen er veel minder mensen rond dan in een supermarkt !!

  Theaters, bioscopen en concertzalen hebben het qua preventie zeer goed voor elkaar: duidelijk gescheiden looproutes, ontsmettingspunten, afstand, etc. Ik voel me in Vredenburg wat dat betreft een stuk veiliger dan tijdens het boodschappen doen. Volkomen terecht dat Vredenburg op deze wijze aandacht vraagt voor de kunst&cultuursector.

 7. Fabio

  In al die publiekstrekkers komt op dit moment anderhalve man en een paardenkop. Al maanden komen er geen kaskrakers in de bios. De 30 personen in de zaal van LHC wordt volgens mij niet vaak gehaald. Kan je dan wel spreken van samenkomen?

  Draai je de waakvlam uit dan is het de vraag of de vlam ooit weer gaat branden. De vraag is dan ook of je zulke blijvende schade toe moet willen brengen in deze situatie. Als daarop het antwoord ja is. Dan kan je beter de Bijenkorf en de Oudegracht sluiten dat levert meer op. In een besparing op menselijk contact.

 8. Lexus

  @André en Fabio: ik heb de zorgvuldigheid van TivoliVredenburg al eerder voor dit forum gepost, maar mijn bijdrage is niet opgenomen. Ik weet niet wat hier achter zit. Daarom nogmaals: ik voel mij ook veiliger in TivoliVredenburg dan op straat in de binnenstad.

 9. Don

  Het sluiten van de theaters, musea en bioscopen zal het verschil niet maken maar wel de uitzondering die gemaakt moet worden. Zeker als het om de zich verheven voelende culturele sector gaat. Want sportclubs cafe’s familiefeesten winkels enz enz enz zien zichzelf als een lichtpunt voor het publiek.

 10. Wouter

  Wat Rob H. zegt. Theaters, bioscopen en musea hebben prima mogelijkheden om de (toe)stroom van bezoekers te controleren en reguleren. En het gaat niet om mensenmassa’s. Waarom die dan sluiten en het winkelen praktisch ongecontroleerd door laten gaan?

 11. Koel Hoofd

  Was TivoliVredenburg al niet vanaf het begin en zorgenkindje wat bij het minste of geringste bij overheden aanklopt, en dat nu nog steeds doet?
  Of heb ik in de tussenliggende jaren iets gemist?

 12. Lexus

  @Koel Hoofd: TivoliVredenburg voorziet Utrecht van muziekcultuur in zeer uitgebreide zin, dus ook voor heel veel mensen. En dat kan op een veilige manier. Musici en medewerkers willen heel ver gaan om dit zo goed goed mogelijk in stand te houden. Laten we daar dankbaar voor zijn en proberen het in stand te houden. De podiumkunsten bieden troost in moeilijke tijden.

 13. Koel Hoofd

  @Lexus
  Het biedt enkel troost in moeilijke tijden aan diegene die in die moeilijke tijden dan nog een toegangskaartje kunnen betalen. Dat maakt het nog een elitair dingetje.

  Over moeilijke tijden gesproken:
  Er zit een hele grote golf faillissementen en ontslagen in de pijplijn verstopt omdat de overheid vanuit emotie de koude sanering in de sector vermaak en beleving tegenhoudt. Dat houdt een keer op, en dan zijn er heel veel mensen die jarenlang helemaal geen kaartje voor vermaak en beleving kunnen betalen. Ook al is het dan hartstikke veilig om er heen te gaan. En dan gaat die hele sector vermaak en beleving alsnog de koude sanering in.

  Koude sanering wil trouwens niets meer zeggen dan dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Iets wat juist in die sector hard nodig is omdat grijzebrij pulp en politiek correct de populaire norm is geworden.

 14. Robin

  Grootste fout van het kabinet deze tweede ronde. Niet gelijk doorpakken en zowel de horeca als grotere attracties sluiten. Reisbewegingen en samenkomsten van mensen maximaal ontmoedigen.
  Jammer Tivoli, maar met een beetje mazzel zorgt sluiting nu voor een eerdere heropening en opschaling van toegestane bezoekersaantallen in de toekomst.

 15. Willem

  @ koel hoofd

  Ja dat heb je

 16. Henk

  Hilarisch inderdaad die JdV.
  Elders vindt hij dat die illegale feestjes door moeten gaan omdat de besmettingsgraad niets meer voorstelt.
  Hier pleit hij voor sluiting cultuur en andere publiekstrekkers om Corona er onder te krijgen.
  Inconsequent tot op het bot.

 17. Fred

  Mij verbaast het nog steeds niet dat diverse branches zo graag uitzonderingen voor henzelf verlangen voor de restricties bij het zoveel mogelijk lokaal houden van het virus:
  – de muzieksector,
  – theaters,
  – horeca,
  -reisindustrie,
  – toeristische sector,
  – enzovoort enzoverder.
  Een zeker egocentrisme zal daar niet vreemd aan zijn.

 18. Bromsnor

  Bromsnor vreest dat het sluiten van culturele pleisterplaatsen het gevolg is van een politiek compromis. Belangenstrijd (lobby) boven effectiviteit. Horeca dicht (VNO-NCW) dan ook cultuur dicht!

 19. Lexus

  @Fred: criterium moet de veiligheid zijn. Theaters, bioscopen en musea blijken die veiligheid heel goed te kunnen waarborgen. Met voetbal is het geprobeerd, maar het is onmiddellijk een puinhoop geworden. Dat kan dus kennelijk niet.

  @Koel Hoofd: wanneer je ziet waar mensen met lage inkomsten soms hun geld aan uitgeven, dan is het onzin om te zeggen dat theater-, concert- of museumbezoek per definitie duur is. Bovendien kunnen Utrechters met lage inkomens door middel van een U-pas keuzes in tegemoetkomingen maken. Maar dan is het zijn dan wel keuzes tussen bijvooebeeld dure kappers- en schoonheidsbehandelingen en het bovenstaande, samen met bijvoorbeeld een bibliotheekabonnement (cultuur dus).

 20. JdV

  @Lexus: 2 zaken: Ik zeg nergens dat ik dergelijke feestjes wil toestaan. Ik vraag om een verklaring. 2) U maakt geen onderscheid tussen privé feestjes en een zwaar gesubsidieerde semi-commerciële instelling als TiVre. Dat is uw goed recht. Ik zie dat anders.
  @Henk: U kunt al net zo slecht lezen als Lexus klaarblijkelijk.

 21. Lexus

  @Lexus: u zegt wel degelijk dat ondanks “honderden feestjes” het besmettingsaantal blijft dalen. Daarmee suggereert u dat die feestjes er niet toe doen. In werkelijkheid is er hooguit sprake van een gelijkblijven van het aantal besmettingen. Daarom gaat de regering vanavond verdere maatregelen aankondigen.
  Verder maak ik juist wel onderscheid tussen privéfeestjes enerzijds en theater-, concert-, bioscoop- en bibliotheekbezoek. Op de plaatsen van deze laatste, waar ik zelf kom, heb ik kunnen vaststellen dat er zeer zorgvuldig met de veiligheid wordt omgesprongen. Privéfeestjes bezoek ik niet omdat die verboden zijn, maar aan de hand wat ik heb kunnen waarnemen en vooral, al dan niet uit de pers, heb kunnen vernemen, maak ik me geen enkele illusie over de veiligheid daar.

 22. Erwin

  @gerard: het gaat helemaal niet over jezelf belangrijk vinden, wat een onzin! het vreemde is natuurlijk dat pretparken, vliegtuigen en sportscholen vol mogen zitten, maar een concertzaal waar plek is voor 2000 personen geen 30 gasten mag ontvangen. Lekker logisch.

 23. Freek

  Vanuit de provincie lekker naar de ikea en primarkt voor niet noodzakelijke aankopen blijft gestimuleerd worden, maar goed gereguleerde avonden voor 30 man in Tivoli zouden moeten worden stopgezet. Hypocriet. Gaat het om reisbewegingen, dan zou je niet alleen musea, bioscopen en theaters moeten sluiten, dan juist alle niet noodzakelijke winkels en voorzieningen twee weken dicht. Dit zet geen zoden aan de dijk.

 24. RvdB

  Normaal gesproken reageer ik niet op internet berichten. Maar in dit geval geef ik Tivoli Vredenburg groot gelijk. Zij hebben alles heel goed voor elkaar wat betreft corona maatregelen. Zalen waar paar honderd tot tweeduizend personen in kunnen en nu maximaal 30. Voldoende afstand gegarandeerd. Zelf ervaren bij een Walk the line concert. Voelde me zeer veilig.

  In supermarkt, grote winkelketens en winkelcentra is dat vaak heel anders.

 25. JdV

  Ach, nog een uurtje. Donderdag om 22 uur TiVre dicht. Hopelijk de rest van het jaar. Horeca dicht? Dan ook de gemeente horeca (TiVre cs) dicht. Prima besluit.

 26. Koel Hoofd

  @Lexus
  Veroordeel mensen niet voordat je 10 kilometer in hun schoenen hebt gelopen.

  Jij vind dat mensen geld moeten uitgeven aan wat jij als cultuur ziet en denkt dat de U-pas ze daarbij zal helpen. Je hebt dus geen flauw benul wat er gebeurd in de echte wereld. Schoonheid en kleding is ook cultuur, of je dat nou leuk vind of niet. Cultureel antropologen en kunsthistorici kunnen je daar hele interessante dingen over vertellen. En aan die cultuur, waar jij van grote hoogte op neerkijkt, werken heel erg veel meer mensen in en wordt ook veel geld mee verdiend dan aan wat jij ‘cultuur’ vind omdat andere mensen je vertellen dat het cultuur is, want dat kan zonder subsidie niet eens zichzelf bedruipen.

  Het is allemaal een kwestie van perspectief…

 27. Uuutje

  @ JdV

  Het horecadeel van TiVre is al weken dicht. Kap eens met die desinformatieve bullshit wanneer het alleen maar jou uitkomt.

 28. Lexus

  @Koel Hoofd: waar hebt u het over? Ik weet als geen ander wat het is om weinig inkomen te hebben en daarom weet ik ook dat je dan keuzes moet maken om niet in de problemen te komen. Dat heeft iets te maken met neerkijken op wat en wie dan ook. En die subsidiëring heeft plaats gedeeltelijk door de overheid en gedeeltelijk door particuliere fondsen. Voor het aandeel van de overheid hebt u net als ik de beschikking over het stemhokje of, beter nog, eigen politieke activiteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).