Bakkerij Bond en Smolders is een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. De broden reizen letterlijk door het hele land en regelmatig staat er een rij tot buiten de zaak. Maar wat is eigenlijk de kracht van de bakkerij? Die vraag staat centraal in het nieuwe boek Het geheim van Bond en Smolders geschreven door Tom Staal.
Voor veel Utrechters zijn de broden en zoete lekkernijen van Bond en Smolders geen geheim meer. De zaak is in de huidige vorm al bijna 18 jaar geopend. Tom Staal kwam er zelf ongeveer 16 jaar geleden voor het eerst. “Ik werkte toen nog als chef-kok en bakte mijn brood graag zelf. Ik zocht gist en kwam zodoende hier terecht”, vertelt Staal in de zaak aan de Lijnmarkt.
De Utrechter Staal is niet altijd kok gebleven, maar heeft zich naast zijn werk als journalist, wel altijd beziggehouden met eten. Hij is onder andere het online programma over eten, Skaveren, gestart. Ook zijn liefde voor Bond en Smolders is er niet minder op geworden. Nu, 16 jaar later, heeft hij een boek gemaakt over de zaak. Ook heeft hij vriendschap opgebouwd met Ralph Bond. Hij is samen met Patty Smolders de drijvende kracht achter de bakkerij en patisserie.
Intiem inkijkje
Het geheim van Bond en Smolders werd maandagmiddag gepresenteerd met een uitgebreide lunch. Topchefs Edwin Vinke (De Kromme Watergang), Jeroen Robberegt (Pulitzer Hotel Amsterdam) en Leon Mazairac (BinnensteBuiten, KRO-NCRV) kwamen langs om gerechten te maken met de producten van Bond en Smolders.
Ralph Bond vertelt: “Staal kwam naar mij toe met het idee om een boek te maken. Uiteraard moest ik daar even over nadenken, ik ben vooral bezig met mijn vak en minder met het naar buiten treden. Maar hij had eerder al een goede minidocumentaire over Bond en Smolders gemaakt. We zijn aan de slag gegaan en het is een heel mooi boek geworden. Het is fantastisch dat we met dit boek nu ook andere mensen kunnen inspireren en kunnen laten zien hoe we te werk gaan.”
Dit boek, op A4 formaat, vertelt in woord en beeld over het vakmanschap en de gedrevenheid, de bakkerij, hun personeel en de creaties. Verhalen, recepten en fotografie (Bas Niemans) wisselen zich af. Het is een inkijkje in het leven van Bond en Smolders. De recepten in het boek zijn misschien niet allemaal de makkelijkste, maar met een beetje inzet en wat meer zoekwerk naar de juiste ingrediënten zijn ze wel te maken. Nu kan iedereen dus thuis proberen om de iconische lekkernijen van Bond en Smolders te maken.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.