Twee musea voor de prijs van één | De Utrechtse Internet Courant Twee musea voor de prijs van één | De Utrechtse Internet Courant

Twee musea voor de prijs van één

Twee musea voor de prijs van één
Eerlijk gezegd denk ik dat maar heel weinig Utrechters beseffen wat een bijzonder museum we er over een half jaar bij krijgen. Nou ja, strikt genomen krijgen wij het er ook niet bij, want Fort Vechten ligt in Bunnik. Maar wie komt er ’s zomers nu niet minstens een keertje wandelen in Amelisweerd, met de kinderen of met opa en oma?

Eerlijk gezegd denk ik dat maar heel weinig Utrechters beseffen wat een bijzonder museum we er over een half jaar bij krijgen. Nou ja, strikt genomen krijgen wij het er ook niet bij, want Fort Vechten ligt in Bunnik. Maar wie komt er ’s zomers nu niet minstens een keertje wandelen in Amelisweerd, met de kinderen of met opa en oma?

Deze zomer maak je er gewoon een dagtocht van: wandelen in het bos, lunchen bij Vroeg, en dan het spoor over en de snelweg onderdoor, en je bent bij de ruim bemeten parkeerplaats voor Fort Vechten. In dat fort opent in juni 2015 het Nationaal Waterliniemuseum en het belooft een spectaculair geheel te worden. Ik mocht er een week of wat geleden als relatie van het museum eens rondkijken en een Nieuwjaarstoast heffen, en was danig onder de indruk. Bovendien, wat een verrassing dat dat alles zo vlakbij huis, oostelijk van Lunetten, aan het ontstaan is, zonder dat je er veel van merkt. Want vanaf de Marsdijk, waar ik toch af en toe loop en fiets, is er vrij weinig te zien van wat er Ín het fort allemaal gebeurt. Zo heeft architect Anne Holtrop een gigantische maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ontworpen (foto), waarin alle forten, van Pampus tot de Biesbosch, opgenomen zijn. 2015-01-08 16.33.54Volwassenen en kinderen kunnen straks zelf met de sluisjes spelen en delen onder water zetten. Een terras schijnt er ook te komen, als ik het goed begrepen heb. De ruimte in de open lucht, waar de maquette is aangelegd, vormt het hart van het museum. Daaromheen liggen, in ruimtes met hoge, golvende muren, een aantal enorme museumzalen, waar straks de verhalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verteld gaan worden. Het omringende fort zelf behoort natuurlijk ook tot het museum. Een strook van 80 meter breed wordt geheel in oude staat hersteld, zodat precies te zien is hoe het fort geacht werd te werken in een oorlogssituatie.

En dat is nog niet eens alles: het fort ligt ook pal naast de locatie van het Romeinse kamp en kampdorp Fectio. Een medewerkster van het fort wist me te vertellen dat er momenteel bij de werkzaamheden regelmatig spannende vondsten worden gedaan (uiteraard staan die onder controle van archeologen). Onderweg terug van de maquette, door de soppende modder, liep ik toch maar even wat aandachtiger naar de grond te turen… Aan dat Romeinse verleden wordt straks aandacht besteed in een speciale ruimte. In poortgebouw N komt een tentoonstelling over de Romeinse geschiedenis van het fort en de omgeving. Vier ‘personen’ zullen laten zien hoe het dagelijks leven in het fort er 1900 jaar geleden aan toe ging.

Eigenlijk twee musea dus, die we er in 2015 bij krijgen. En dan wordt er ook nog gewerkt aan de landschappelijk inrichting van de plek waar het Romeinse Fectio echt lag. Volgens mij wordt het een attractie van formaat, daar langs de A12. And now we wait…

2 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    Dank voor de tip.
    Hopelijk wordt het net zo gaaf als het militair museum bij Soesterberg.

  2. Ton

    Leuk enthousiast verhaal! En het lijkt me een heel grote aanwinst, net op tijd ook voor buitenlandse bezoekers die hier voor de Depart van de TdF komen. ‘Verkopen’ we ons weer mooi mee!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).