Tweede Kamerleden VVD willen weten of Den Haag nog iets kan betekenen voor het afgelaste Bevrijdingsfestival Tweede Kamerleden VVD willen weten of Den Haag nog iets kan betekenen voor het afgelaste Bevrijdingsfestival

Tweede Kamerleden VVD willen weten of Den Haag nog iets kan betekenen voor het afgelaste Bevrijdingsfestival

Tweede Kamerleden VVD willen weten of Den Haag nog iets kan betekenen voor het afgelaste Bevrijdingsfestival
Het bevrijdingsfestival in Transwijk. Foto: Bas van Setten / DUIC.
Twee Tweede Kamerleden van de VVD willen weten of de staatssecretaris nog iets kan doen om ervoor te zorgen dat er op 5 mei wel een Bevrijdingsfestival is in Utrecht. Chris Simons en Pim van Strien zijn van mening dat juist in deze tijd de vrijheid gevierd moet worden.

Twee Tweede Kamerleden van de VVD willen weten of de staatssecretaris nog iets kan doen om ervoor te zorgen dat er op 5 mei wel een Bevrijdingsfestival is in Utrecht. Chris Simons en Pim van Strien zijn van mening dat juist in deze tijd de vrijheid gevierd moet worden.

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht liet eerder deze week weten dat het geplande evenement dat op 5 mei in Park Transwijk zou plaatsvinden niet door kon gaan. “Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken”, liet voorzitter Jarrel Beets weten.

De VVD’ers hebben aan Maarten van Ooijen, voormalig wethouder in Utrecht en nu staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Kamervragen gesteld over de kwestie. “Deelt de staatssecretaris de mening van de leden van de VVD-fractie dat de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog eens benadrukt hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren en hier stil bij te staan op 5 mei?”

Slecht weer

De gemeente en provincie Utrecht hadden beide toegezegd om de organisatie te steunen, maar volgens Manja Kerstholt, directeur van het Bevrijdingsfestival Utrecht, blijft het risico te groot, omdat tijdens een ‘slecht-weerscenario’ de horeca-inkomsten achterblijven.

“Op welke wijze zouden, gezien het bovengenoemde belang van deze festivals, deze risico’s wel kunnen worden afgedekt en welke rol kan de staatssecretaris hierin eventueel nemen”, vragen Simons en Van Strien.

Vlak nadat bekend werd dat het festival niet door zou gaan is een crowdfundingsactie gestart. Het doel is om in totaal 52.000 euro op te halen. Tot nu toe staat de teller op een kleine 5.000 euro.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. WvR

  “…deelt de staatssecretaris de mening van de leden van de VVD-fractie dat de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog eens benadrukt hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren en hier stil bij te staan op 5 mei?…”

  Wat een triest geleuter.
  Veel sneuer kan het niet worden om dat als reden aan te voeren ergens nog wat geld vandaan te graaien om een lullig festivalletje plaats te laten vinden. Meeliften op het leed van een ander.

  Denk dat het meer oplevert het organiserend orgaan van het festival eens grondig te saneren. Je hebt een jaar de tijd iets te organiseren, en drie maanden van te voren kom je er achter dat er eigenlijk geen geld is…

  Dan ben je simpelweg niet de juiste persoon dit soort dingen aan te sturen.

 2. Realist

  Jammer dat het verschoven is naar het vieren van de vrijheid ipv de viering van de bevrijding, de oorsprong van de vrijheid waarin we nu leven. Bevrijdingsdag wordt steeds meer gebruikt voor het politiek spel en activisme waardoor de betekenis van deze dag, net als het historisch besef steeds vager wordt.

 3. rmn

  Ik kan nergens begrotingen en verslagen vinden. Over het algemeen worden die dingen voor dit soort evementen gepubliceerd op de website van de organisatie. Vanwaar die geheimzinnigheid? Wat is hier aan de hand?

 4. Klaasjan

  De VVD. Daar verwacht ik toch vooral van dat zo’n festival zichzelf behoort te bedruipen. De staatssceretaris dus maar niet lastigvallen hiermee. Gewoon overslaan deze gebeurtenis waarbij de bezoekers zich waarschijnlijk niet in eerste instantie gaan afvragen hoe het zit tussen Oekraine en Rusland.

 5. Koel Hoofd

  @rmn
  Scheve horecaschaats van de VVD

 6. W

  @rmn: omdat jij iets niet kan vinden is er sprake van geheimzinnigheid?

 7. Klaas

  @ rmn

  Sterker nog, men is VERPLICHT jaarverslagen te publiceren en openheid van zaken te geven over geldstromen, maar bijv. ook over salarissen en andere posten waar geld aan uitgegeven wordt. In de OPENBAARHEID, voor EENIEDER te raadplegen.

 8. Frederik

  ik als burger wil weten of we ooit nog de VVD uit posities met macht wegkrijgen. Wat een aftakeling van Nederland verzorgt deze partij (en ik ben geen rechtse complotwappie).

  Stem tegen, stem SP (of iig geen partij die diep in de lobbyzakken van iets of iemand zit)!

  Stem dus SP, Partij voor de Dieren, Volt, Piratenpartij, etc.. Zoiets. Dan geef je een signaal af. (En niet BBB, dat is gewoon de veevoerlobby, die zijn juist uiteindelijk slecht voor de boer)

 9. Fam H

  Het vieren kan gewoon basaal: vlaggen uit en op bezoek bij iedereen die je kent die er toen bij was met iets lekkers en een oor voor de verhalen over de viering toen. En dan kunnen idd alle kroegen en buurthuizen nog zelf voor versiering en muziek zorgen. Het serieuze programma in Tivoli gaat ook nog door.
  De kening blijkt nogal breed dat die centrale muziekfestivals, nb nu alweer ca 30 jaar geleden ingevoerd , die ‘de jeugd’ bewust moesten houden, zijn nooit een goede vorm geweest zijn en en rmn heeft ook gelijk. Wie dramt nu toch ook nog bij De Kamer om nog meer geld? Gewoon nieuwe, goedkopere en meer geaarde viering wordt daarbij niet eens meegenomen.

 10. Don

  En hoe doen ze dat in al die andere steden waar het wel doorgaat misschien moet Manja Kerstholt, directeur van het Bevrijdingsfestival utrecht daar eens gaan informeren. Ben benieuwd of dit een betaalde functie is en zo ja wat deze dame verdient is dat vergelijkbaar met het salaris van de directeur van Tivolie/ Vredenburg ( 137.000). Dan snap ik dat er geld bij moet en dat de vvd zich als pleitbezorger van graai salarissen zich ermee bemoeid.

 11. Frederik

  @ Realist

  Het vieren van de vrijheid is altijd het concept van Bevrijdingsdag geweest en sluit aan bij de ideële motieven achter de dag (en de ideeën van de bedenkers destijds). Bevrijdingsdag zoals we het nu kennen is ook een jonge traditie en bestaat pas sinds 1990. De na-oorlogse regeringen vonden Bevrijdingsdag helemaal niet zo belangrijk, want hebben nog wel eens geschoven met het concept en wilden vanaf 1968 deze dag slechts 1x in de 5 jaar op de agenda zetten.

  Ook zit er sterk het idee van nooit meer fascisme en nooit meer extreemrechts achter. Daarom hebben mensen als jij ook moeite met dit idee achter bevrijdingsdag.

 12. rmn

  @Klaas

  Er is wat gepubliceerd in verband met de ANBI status. Daar wordt op de website naar verwezen. Dit gaat enkel over vorig jaar en is te hoog over om conclusies aan te kunnen verbinden. Wel opvallend hoge ‘organisatiekosten honoraria’ á 197k. En dat terwijl er 120k begroot was..

  Hoe kan dat voor zo een evenement? Laat ze daar eens verantwoording over afleggen.

 13. Klaas

  Dus er zijn daar mensen die 197.000 euro verdienen in de organisatie? Het salaris van de premier? Voor een lokaal/ regionaal evenement?

 14. rmn

  @Klaas

  Nee. Is een totaal. En hoeft op zichzelf niet gek te zijn hè. Ook in de culturele sector werken professionals. Ook die moeten een redelijke boterham kunnen verdienen.

  Cultuur mag geld kosten.

  Maar als je 77k over budget gaat op honoraria zou ik verwachten dat de stakeholders daar even uitleg van krijgen, en ik vind dat ik dat als belastingbetaler toch ook een klein beetje ben.

  Maar goed, daar kunnen de meningen over verschillen. Misschien is er ook wel een uitleg beschikbaar en heb ik die gewoon nog niet gevonden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).